af Nils Harbo

På MUSIKERENs grejredaktion har vi med stor interesse fulgt relanceringen af det legendariske svenske guitarmærke Hagström. Vi ser her nærmere på den første Hagström Super Swede, der er kommet i handlen i juli 2012. Og oven i hatten tester vi en Viking Bariton og en Viking 12-strenget guitar; der er Hagström-guitarer i et lavere prisleje

Tre halvsvenskere klar til test i øvelokalet. Forrest Northen Series Super Swede, bagved tv. Viking Deluxe 12-strenget og th. Viking Baritone. Foto: Nils Harbo

Det legendariske svenske guitarmærke Hagström er overtaget af amerikanere og på markedet igen efter en længere pause.
De første ny-generationsmodeller var produceret i østen og lå i prisklassen 5-6.000 kr., men nu har de nye ejere besluttet at give produktlinjen et løft med lanceringen af Northen Series, der ligger i prisklassen 11-12.000 kr.
Den nye serie er mere målrettet professionelle musikere og vi tester her den første nye generation Hagström Super Swede.

Et brand udlejes

Mange forretningsfolk i musikinstrumentbranchen er på udkig efter et brand, der har et navn og en historie.  Derfor var de sikkert glade i firmaet ”American Sound & Music”, da de i 2005 fik mulighed for at bruge og licensere det gamle hæderkronede svenske Hagström-mærke, der internationalt kaldes Hagstrom, og hvis guitarer er blevet gjort kendt af musikere som Frank Zappa, Jimi Hendrix, Elvis Presley og Abba.

Hagström har sin oprindelse i Dalarne i Sverige omkring 1920, hvor Albin Hagström begyndte at fremstille harmonikaer. Under ledelse af hans efterkommer Karl Erik Hagström startede man i 1958 en produktion af elektriske guitarer.
De første modeller var i bedste ”pigtrådsstil” dækket med glimmer og perle-celluloid finish - et genbrug af materialerne fra harmonikaerne. Fra nu af gik det fremad for Hagström, og man nåede også at åbne mange musikforretninger. Hagström Musik var på et tidspunkt Skandinaviens største musikkæde.
Men i 1983 stoppede produktionen af guitarer og mange modeller blev samlerobjekter. Efter næsten 20 års pause kom der nye forretningsmæssige tiltag til, da den svenske forretningsmand Benny Englund og hans firma EM Nordic købte rettighederne til navnet for 99 år.

Tjekkiske guitarbyggere

I samarbejde med amerikanere lancerede man så i 2005 et nyt Hagström. Karl Erik Hagström senior døde d. 7. juli 2010, men nåede forinden at være tæt involveret i designet af den nye generation guitarer.
Mens de første billigere modeller bygges i Østen, er den nye Northen Series  bygget i Tjekkoslovakiet. Mange af egenskaberne fra originalserien er bevaret på de nyproducerede modeller, men nogle entusiaster har været skuffede og synes ikke, at de nye guitarer lever op til fordums tider.

I testen har jeg derfor besluttet mig for at alliere mig med en gammel ven og Hagström-kender. Det kunne være spændende at høre, hvad han har at sige om de nye modeller. Men inden han kommer, prøver jeg selv de tre guitarer, jeg har fået ind ad døren fra den danske importør, EM Nordic.

Det karakteristiske Hagstrom-hoved fra vintage-årene er bevaret på de nye modeller. Foto: Nils Harbo

Supersvensker

Push-pull switchen skifter humbuckeren til single-coil. Foto: Nils Harbo

De første modeller i Northen Series (bemærk i øvrigt stavemåden, der er et ordspil på ”Norden”) er Swede og Super Swede.
Sidstnævnte koster vejl. 12.495 kr. og har en krop af 2-delt, bokmatched ”A-Grade” afrikansk maghoni og en ”A-Grade” ahorntop. Halsen er i mahogni og gribebrættet i diamondwood-laminat med 22 bånd og 25-1/2" mensur.
De to humbucker-pickupper er designet af den svenske pickup-guru Johan Lundgren, og der er to separate volume- og toneknapper for pickupperne, 3-vejs pickupvælger og push/pull-switch, som splitter bridgepickuppen til single-coil.

Guitaren overrasker ved den lette vægt og er meget behagelig at bære og spille på. Den føles sexy! Selvom halsen godt måtte være en anelse tyndere, er der god spillekomfort i halsen, der som ventet ligger mere i Gibsonafdelingen.
Lyden er både åben, crispy og varm. Og meget fleksibel idet push/pull- switchen giver mulighed for singlecoil-lyd. Det er også lækkert at have 22 bånd til rådighed. Jeg afprøver også guitaren på nogle studieoptagelser. Super Swede kan både lave støvet reggaelyd og hidsig feedback, og pickupperne leverer såvel moderne crispy funk som tyk 70’er-lyd med god sustain. Det er en meget ”akkurat” guitar, dejlig håndfast at spille på, samtidig med, at den ikke er helt ubøjelig.

Et fleksibelt og versatilt instrument, der kunne være fed at eje, hvis man var sessionguitarist eller kopiband-musiker og skulle have et stykke værktøj, der kunne yde lidt af hvert. En fiks detalje i designet er de to strap-locks, der sidder i bunden, hvilket betyder, at guitaren står stabilt, når den stilles uden for et guitarstativ.
Alt i alt en god oplevelse, selvom jeg personligt nok ikke ville spendere 12.500 kr. på projektet.

To vikinger

Hagström Viking Baritone er en velvoksen guitar, der måler 1 m og 13 cm i højden, og velegnet til dybe guitartoner som fx i ”nedstemt” metalmusik eller til guitarlyden fra 60’ernes spagetti-westerns. Foto: Nils Harbo

Fra importøren har jeg også lånt to helt nye mere billige Viking-modeller, der fås til priser på omkring 5.600 kr.
Viking Baritone er en baryton-guitar, dvs. den er udstyret med strengesæt, der starter med en dyb h og er længere end almindelige guitarer og derfor har en mere mørk tone.
De er blandt andet kendt fra den karakteristiske filmmusik fra 70’ernes italienske spaghetti-westerns og fra moderne heavy metal, hvor den dybe übercrunchy tone dyrkes.

Det er første gang, jeg prøver en baryton, og det er en spøjs, men positiv oplevelse. Halsen er lang, skala 28”. Baryton-guitarer har ofte 24 bånd, men denne Viking har ”kun” 22, hvilket heldigvis betyder, at man ikke skal have strakte gummiarme for at nå rundt på guitaren.
Hagström har udviklet to nye mikrofoner til guitaren, en "Custom 58’C" Humbucker ved stolen og "P-Urified" ved halsen, og de fanger strengene på bedste vis med både lys og direkte lyd samt klarhed og varme i de dybe registre.
En guitar, der i sagens natur slet ikke er så bred og anvendelig som Super Swede, men en guitar med masser af karakter, hvor man straks får lyst til at spille temaet fra ”Twin Peaks”.

12-strenget Viking tilbage

I 1967 producerede Hagström 651 stk. 12-strengede Viking-guitarer. De er i dag eftertragtede samlermodeller, men efter 46 år har Hagström nu lanceret en moderne udgave, kaldet Viking Deluxe 12. 12-strengede guitarer er ikke så udbredte, men alle kender den karakteristisk lyd, som jo bl.a. er kendt fra klassiske rockgrupper som The Byrds og The Beatles. Den nye Deluxe 12 fås i både sort, rød (cherry) og Tobacco Sunburst og er udstyret med 2 x Hagstrom H-50 humbuckers. Jeg havde helt glemt, hvor vanskeligt det er at spille på en 12-strenget! Dejlig klang og udmærket guitar, men pickupvalget er lidt mærkeligt. Humbuckerne leverer ikke lys shimmering strengeklang, men en mere mørk tone.

Second Opinion

Troels Bech er musiker, producer og lydtekniker. Han har spillet på de originale Hagström-modeller i årevis. Produktionen af de oprindelige svenske modeller stoppede i 1983, men startede igen i 2005. Her prøver Troels for første gang den nye generation guitarer. Foto: Nils Harbo

Udover at være guitarist og musiker, arbejder Troels Bech som lydmand og producer. Han var en af bagmændene i firsergruppen The Poets og spillede i flere år keyboards hos Sort Sol. I de senere år har han bl.a. arbejdet med kunstnere som TS Høeg, Peter Laugesen & Singvogel, og Olesen-Olesen.

Troels Bech har spillet Hagström i mange år og ejer bl.a. en model fra 60’erne. Jeg har derfor inviteret ham til at prøve guitarerne og sige sin mening.
Det første jeg bemærker ved mødet med min gamle ven er, at han har fået overskæg! Ifølge Troels er det en tribute til Frank Zappa, der udover samme overskæg også var kendt for sin hang til bizar icy frosty lyd bl.a. fra en Hagström-guitar. 

Et bånd mangler

Det første Troels bemærker ved mødet med den nye Super Swede er fraværet af ”det  nulte bånd”. De første modeller af de originale Super Swedes var nemlig udstyret med et bånd nederst, før første bånd. Det betød ifølge mange brugere bedre sustain og mere direkte lyd, bl.a. fordi strengene i begge ender fra sadel mod stol svinger mod samme materiale. Men de nye producenter har fravalgt dette, da man mener, de nye materialer til sadeloverflødiggør det ekstra bånd.

Troels genkender også hovedets design og stemmeskruerne. Han er imponeret over den lette vægt, da den gamle var rimelig tung. Han mener til gengæld, at den originale hals var tyndere. Han er alligevel tilfreds med action og spillefornemmelse, men en smule skuffet over justeringen af guitaren, der ikke er leveret båndren fra importøren.
Men man får ”the Hagström-feeling”, og familiebåndet er helt klart til stede. Et eller andet sted er Troels dog skuffet over den nye Super Swede guitar sammenlignet med den gamle. 

Troels prøver også de to Vikinger og udtrykker her anderledes respekt, især for Barytonen, der ifølge Troels er ret godt udtænkt med god lyd og til en pris på det halve af Super Sweden.

Priser og specs

Hagstrom Super Swede Northen Series, vejl. 12.495,- (inkl. kuffert)
Hagstrom Viking Baritone, vejl. 5.595,-
Hagstrom Viking Deluxe 12, vejl. 5.695,-

 

Hagstrom Super Swede Northen Series specifikationer:

 • Body: Grade A African Mahogany body and 3A Flame Maple Top
 • Neck: Single Grade-A African Mahogany Set Neck
 • Fingerboard: Resinator™ Fretboard with Hagstrom Pearl Block Position Marks / Graph Tech™ Black Tusq XL 43mm nut
 • Fretboard Radius: 12
 • Trussrod: H-Expander
 • Turning Keys: Hagstrom 18:1 Die Cast
 • Scale Length: 25,5“ / 648 mm
 • Pickups: No. 2 - (Alnico 2) Matched Neck and Bridge Pickups - Designed by Lundgren pickups in Sweden
 • Pickup Selector: 3-Way Toggle 3-Way Toggle Switch
 • Bridge: Long Travel Tune-O-Matic w/ stop tail piece
 • Controls: 2 x Volume 2 x Tone Push/Pull Tone Knobs (Independant Coil Splits)   
Hagstrom Super Swede Northen Series koster vejl. 12.495,- (inkl. case)

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.