af Lasse Fischer

Boss ES-5 er et nyt switchboard system, der holder styr på guitaristens pedaler. MUSIKEREN tester her ES-5, der er et ”one-step-loopsystem ”, der kan kontrollere alle typer pedaler, uanset mærke.

ES-5 kan styre 5 effektloops og har 200 Patch hukommelsespladser

Boss ES-5 er en lillebror til ES -8, der udkom sidste år. Med en pris på under 3.500 kr er ES-5 et noget billigere alternativ for guitaristen, der vil have kontrol over sine pedaler på pedalbrædtet.

Det første spørgsmål jeg stillede mig selv i forbindelse med denne test var: Kunne jeg tilslutte 5 pedaler til ES-5´eren uden at være velbevandret manuallæser?
Resultatet var opløftende: På mindre en time kunne jeg bruge ES-5eren med de 2 hovedfunktioner for loopsystemet: Manual og presets.

De væsentligste funktioner

Manual virker som en forlængelse af pedalernes kontakt. Du bruger de 5 knapper på ES-5´eren i stedet for on/off knapperne på de enkelte pedaler. Hvem har ikke prøvet at trykke på en pedal som er placeret i ”anden række” og man rammer et af potmeterne i en pedal i forreste række? Det sker ikke med ES-5´eren.

Den anden hovedfunktion er preset mode og hele ideen med switchboardets one-step-system. Det er simpelt at programmere de enkelte presets med de 5 pedaler du ønsker i de presets(programmer). Du har 200 presets til rådighed. Har man flere bands, forskellige forstærkere og/eller flere guitarer med på scenen, er de mange presets kærkommen i livesituationen.

Programmering

Begynder man at dykke ned i de øvrige muligheder skal man nørde lidt. Her er et utal af funktioner og et par der er helt unikke.

Du kan bl.a. lave parallel pedalkobling, ændre rækkefølgen på pedalerne, MIDI-styre eksterne units, styre valg af forstærkerkanal og styre tap tempo delay. Der er mindre støj pga. bypass på pedaler, der ikke er i anvendelse, en bufferfunktion og meget mere.

Parallelkobling af pedaler er en af de væsentligste features. Har man sidst i pedalkæden ”våde” effekter som tremolo, chorus, faser, flanger, delay, reverb kan man sætte 2 pedaler i parallelkobling. På den måde sender du ikke et tremolosignal ind i delay-pedalen, hvilket kan give en mærkelig lyd. Denne parallelfunktion giver også ”carryover” delay, altså at delay, der fortsætter, selvom man skifter preset.

Af hvad jeg har kendskab til, så er ES-5 det det eneste switchboard på markedet, hvor man kan flytte rækkefølgen på pedalerne. Så det er helt unikt for ES-5 (og gælder også for ES-8).

Jeg har selv kun brugt dette få gange i studiet i forbindelse med valg af rækkefølge på wahpedal og distortion. Måske andre bruger denne funktion oftere?

Programmering af de særlige funktioner som buffer, midi, pedalrækkefølge, parallelkobling kan i Rolands Boss-univers kræve lidt tilvænning, hvis man ikke kender sproget. Man skal ”bladre” en del, for at indstille funktionerne. Men hvis man bruger boardet til at bare at styre de 5 pedaler i forskellige presets er det ligetil.

Displayet på ES-5 er ikke det mest overskuelige, men når programmeringen er lavet, bruger man ikke displayet, med mindre man skifter group/bank.

ES-5 er er lille og kompakt, men bygget solidt og har rock-look. Designet falder godt sammen med de traditionelle pedaler. De røde og blå dioder er store og synlige, men modsat tidligere switchboards (som fx MIDI-controlleren FC 50) sidder dioden tæt på knappen. Foden dækker desværre for dioden, når man skifter. Tidligere sad dioden længere fra on/off knappen. Et kompromis som nok skyldes ES-5 lille størrelse. Mange vil måske ikke opleve det som et problem. 

ES-5 topfeatures

- Mindre støj pga. Bypass-funktion

- Stor routing-fleksibilitet giver mulighed for parallel opsætning af effekter

- Carry Over Delay

- Styring af kanalvælger på amp

- Tuner tilslutning

- Programmerbart system, der muliggør skift mellem fem loops

- Baggrundsbelyst LCD-display med detaljerede oplysninger

- Kompakt pedal med professionelle funktioner

- 200 presets/programmer.

Pris for ES-5 er 3495 kr.

Læs mere om ES-5

Check fotos på Google og se pedalboards. Bemærk hvor lille et setup man kan lave med ES-5 loopsystem. Ved en hurtig Googling fandt jeg David Bowies guitarist, Soundgardens Kim Thayil og flere andre der allerede bruger den nye ES-5 (eller ES -8).

Tilmeld dig også Facebook grupperne:   ”Pedal Boards” og “Boss ES -8 and ES-5 owner”

På YouTube ligger der utallige ES-5 og ES-8 tutorials som er nemmere at lære fra end en engelsk manual. Der er en del flere tutorials for ES-8, men de kan nok også hjælpe ES-5 brugeren.

Her er et par stykker:

https://www.youtube.com/watch?v=xB7cTbPp2jw

https://www.youtube.com/watch?v=ryMzn4KO5y4

I "Manual Mode" kan man styre de fem tilsluttede effekter, uden brug af progammering. Perfekt til øvesituationer og jams.

ES-5 er kompakt og solidt designet. (Foto: Lasse Fischer)

Kommentarer fra læserne

Daniel, 08-05-2016 15:01
Svedigt system. Har det selv, og fandt det første gang herinde..: http://musik247.dk/

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.