af Nils Harbo

For første gang i mange år, kommer der en ny serie guitarer der har en anderledes personlighed og et design, der vækker opsigt. Grejredaktionen har prøvespillet Yamahas Revstars og giver her sin dom.

Yamaha RevStar RS502T i Bowden Green har high gloss finish og skifter nærmest farve i forhold til omgivelserne. Bemærk den specielle strengeholder i aluminium, der svæver på fjedre.

Måske har du læst guitartesten i MUSIKEREN marts-april udgave?
Her kommer en lidt længere version, hvor der er plads til at gå mere i detaljer:

Guitarbegivenhed og designrevolution

Guitarverdenen er en konservativ verden. Her ser man ingen grund til at opfinde den dybe tallerken igen. Men en gang imellem sker der alligevel noget spændende og anderledes.

En sådan begivenhed er introduktionen af Yamahas nye Revstar guitarserie.

Design kan komme til at afgøre succesen for en ny guitar på markedet. Sådan har man nok tænkt hos Yamaha, da man besluttede at udvikle en ny guitarserie tilbage i 2012. 

Yamaha søgte derfor hjælp i London, UK; nærmere betegnet fra designbureauet Forpeople, der tidligere har arbejdet for firmaer som Coca Cola, Panasonic og British Airways, hvor bureauet fx står bag de lækre første klasses kabiner på flyselskabets nye Boeing 787-9 Dreamliner fly.

De første spæde skridt blev taget på Musikmesse i Frankfurt 2013, hvor Yamahas guitarbyggere mødtes med designchef Joohee Lee fra Forpeople. Det er siden blevet til hundredvis af tests og snesevis af prototyper inden de første eksemplarer nu endelig er landet i Danmark på grejredaktionens skrivebord. Eller mere præcist i grejredaktørens øvelokale.

Otte modeller at vælge imellem

På billedet ses undertegnede grejredaktør med Revstar RS502T, der er utrolig original og smuk.

Der er er 8 forskellige guitarer i serien. Topmodellen RSP20CR er bygget i Japan, koster knap 13.000 kr., men er endnu ikke tilgængelig i Danmark.
De resterende 7 modeller er bygget i Indonesien og på de fleste områder deler guitarerne grunddesign, men ellers er modellerne forskellige i finish, pickupper og udstyr. 

Modellerne har navne som 320, 420, 502 osv op til 820. Jo højere nummer, des mere og bedre udstyr og finish og deraf højere pris. Priserne starter ved ca. 3.500 kr.  og ender på ca. 8.700 kr. 

Olivengrøn sexy motherfucker

Yamaha har 50 års erfaring med udvikling af guitarer og i Revstar-serien har man indbygget denne historie. Der er referencer til Pacifica-serien, guitarernes cutaway er inspireret af Yamahas legendariske SG 2000 og hovedet med mekanikker er inspireret af den meget sjældne Yamaha SA-15 fra 1966.

Da Yamaha nu også er et motorcykelfirma har man også ladet sig inspirere af Londons vintagemotorcykler, de såkaldte ”Cafe Racers” som læderjakkeklædte unge mennesker (også kaldet ”rockere”) drønede rundt på i Londons gader i starten af 60’erne, hvor de lette motorcykler fungerede som hurtig transport mellem cafeer og udskænkning.

Skal man sammenligne med klassiske elguitarer, er Revstar mest i familie med Gibson, bl.a. på grund af en mensur på 24 3/4, 22 ”jumbo style” bånd og medium tyk hals på de fleste af modellerne.

Jeg starter med at spille på RS 502T, der er den mest sexy motherfucker i hele serien, med sit coole olivengrønne grønne look, kaldet Bowden Green. Guitaren er som alle modeller med såkaldt ”set-in neck”, en pålimet hals.
Kroppen er af mahogni med ahorn top og halsen af mahogni med Rosewood gribebræt.
Jeg elsker den nydesignede ”svævende” strengeholder i aluminium, der ligner noget ridderagtig noget fra middelalderen og er holdt oppe af fjedre, hvilket betyder man kan lave lidt twangy vibrato (hvis man lægger kræfterne i).

Jeg tænker på Rickenbacker når jeg ser på guitaren og lyden i guitaren giver i første omgang også mindelser om Revolver og McCartneys Epiphone, men det er i realiteten en langt mere moderne guitar med moderne god hals og lækker spilbarhed. 

Klarhed og ingen brum

RS502 er grøn, men skifter nærmest farve med omgivelserne.

Guitaren er forsynet med to VP5 ”Vintage Output” P-90 pickups og har 3-positions pickup switch. Herudover har Yamaha til hele serien udviklet en ny "Dry Switch" omskifter, der tynder ud i bunden på humbuckerlyden og dermed giver lidt lysere klang og en lyd, der minder om et coil split. Switchen er i realiteten bare et hi-pass filter, men det fungerer rigtig godt og giver guitaren en lysere lyd med punch og klarhed – og man undgår brum, da det stadig er en usplittet humbucker.

De specialbyggede YGD-pickupper kommer i øvrigt fr koreanske G&B, der også leverer pickupper til PRS og Godin.
RS502T kan ikke rigtig levere sprød Telecaster-lyd, den er med sine P-50 mest humbuckergagtig.
Men lyden i RS502 er fremragende og mere moderne end retrolooket hentyder.
Guitaren lyder bedst, når man crancker op og spiller med distortion. Eller dæmper ned og spiller mellow jazz, det kan guitaren også levere.
En fantastisk guitar til omkring 6.000 kr.

Filtertron og Tune-O-Matic

Revstar serien har specielt ”Hanko” symbol, øverst, bag på hovedet.

Den næste jeg prøver er den rustrøde 820 CR.
En lækker guitar, der har en del mere bid i lyden, hvilket nok skyldes pickupperne, der er Alnico humbuckers. Herefter prøver jeg den grønstribede 720B, der er den eneste guitar med vibratoarm, idet der er påmonteret en Bigsby B-50 Tune-O-Matic.
Der er lidt mindre output i de såkaldte “Filtertron” humbuckers, men sounden er twangy og lys. Oh, what a wicked game…!

Op på vægten

Den grønstribede 720B bider godt fra sig og designet giver associationer i retning af jungle og vilde dyr som zebra og tiger!

Jeg prøver mig igennem de øvrige syv guitarer og forbliver ret begejstret. Guitarerne har generelt også god balance, men føles lidt tunge. En Strat vejer typisk 3,6 kg og en ældre Les Paul typisk over 4 kg. Jeg vejer Revstarerne på køkkenvægten og det viser sig at de fleste modeller vejer omkring 3,7 eller 3,8 kg. Og det er jo tungere end Strat, men lettere end LP. Undtagelserne er de to billigste modeller, der kun vejer 2,9 kg. Og her får jeg en overraskelse!

Den gule RS320 imponerer med fantastisk lyd. En nedbarberet spade, der koster under 3.500 kr. Meget simpel, nærmest bestående af et stykke træ med påsatte pickupper og strenge. Den fås i tre kontante farver og testmodellen, må jeg straks døbe ”gule djævel”. Den er udstyret med keramiske humbuckere, og lyder lidt hen ad en singlecoil Strat med masser af bid i de øvre frekvenser, blot med en mere fed og fyldig sound.

Halsen er mere slim end de øvrige modeller og båndene er ikke jumbo, men medium. Der er heller ikke ”body-cut” på bagsiden, ingen slagplade og ingen ”dry switch”. Kroppen er af Nato-træ, ikke mahogni. Og spilbarheden er måske knap så god som på de øvrige modeller, men lyden i den gule djævel er fantastisk! En guitar der nok vil tiltale Fender-fans, man får utrolig meget for pengene - den er hel fantastisk for begyndere.

KONKLUSION

Komplet Revstar-serie lineup: Priserne starter ved ca. 3.500 kr.  og ender på ca. 8.700 kr.

Yamaha har udviklet en fantastisk serie guitarer, hvor man får hvad man betaler for. Der er lige så stor forskel på guitarerne, som der er forskel på guitarister.

Men der er lidt mere rock’n’roll i Revstar, end man ellers har set fra Yamahas guitarer.
Jeg kan ikke anbefale en model fremfor en anden - for en Revstar-rock’n’roller er det som med øl og biler: Det afhænger af smag og pengepung. Og hver model har sin charme og formål.

Ingen tvivl om at Revstar har lækkert design, lækre knapper, lækker lyd. Det er nye guitarer, der lige akkurat er lidt anderledes – men så heller ikke mere. Man skulle jo nødig begynde at spise af dybe tallerkner, der var blevet alt for mærkelige.

PS: De angivne priser i denne test er Yamahas vejledende danske priser. Men jeg har opdaget, at hvis du ser dig om på nettet, kan du kan finde guitarerne billigere.

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.