af Billy Cross

Billy Cross tester de tyske guitarer og ser bl.a nærmere på Ron Wood-modellen sammen med Lukas Scherfig fra The Breakers

Det er en hård opgave at designe, fremstille og markedsføre nye typer elektriske guitarer. Blandt guitarister er der så meget snobberi og ærbødighed for etablerede mærker, at et nyt mærke snarere betragtes som en indtrængen på, end som en tilføjelse til, det eksisterende marked.

Guitarfirmaet Duesenberg har forsøgt at undgå dette markedsføringsdilemma ved at indrullere Stones guitaristen Ronnie Wood som talsmand for deres instrumenter. Og det er jo en sund tankegang, når man ved hvad god guitarlyd betyder for The Rolling Stones. Keith Richards har altid, bortset fra en kort flirten med en gennemsigtig plexiglas Dan Armstrong /Ampeg guitar i 70erne, primært været forbundet med Fender Telecaster eller Les Paul Black Beauty.

Ronnie Wood har først og fremmest spillet Stratocaster, undertiden afbrudt af nogle underlige, specialbyggede instrumenter. Det er helt klart et scoop at få Ronnie til at posere med en af disse nye guitarer. Det antyder, at han foretrækker en Duesenberg frem for sine andre instrumenter.

Duesenberg Carl Carlton Signature er en halvakustisk guitar med single coil og humbucker pickups, Duesenberg twang/tremolo og 22 bånd. Fås i flere farver, bl.a. ”trans orange” til priser fra 12.430 kr.

Foto: Duesenberg

Hvem og hvad er Duesenberg

Duesenberg Guitars er grundlagt af Dieter Goelsdorf og har rødder tilbage til Rockinger Guitars, der i 70’erne var de første i verden, der fremstillede guitarkits til bygselv-brug.

I dag holder firmaet til i Hannover, Tyskland og har også afdeling i LA, USA. Guitarerne designes i af Duesenberg, men fremstilles i Østen.

De seks rockguitarer, jeg er blevet bedt om at anmelde, ligner grundlæggende Ron Wood modellen i variende grad. De har forskellige, individuelle karakteristika (solid-body, hul krop, to mikrofoner, tre mikrofoner, med eller uden tremolo, forskellig tonekontrol) og er meget spændende med vidt forskellige farver og finish.

Nogle af dem har single coil mikrofon, nogle har dobbelt coil, og andre igen har en en kombination med en single coil ved halsen.

Men bortset fra disse ydre forskelle, så er en Duesenberg nu engang en Duesenberg, på samme måde som lyden af en Fender Stratocaster minder om lyden af en Fender Jaguar og en Fender Mustang, og en Gibson Explorer minder i lyd om en Gibson Flying V.

Starplayer Special solid body, er en reproduktion af de første prototyper fra Duesenberg med 22 bånd og to humbuckere. Fås i mange farver til priser fra 6.825 kr.

Foto: Duesenberg

Udseende

Lad mig starte med at rose dem: Valget af farver og finish er sjovt, varieret og veludført. Hvadenten man deler Ron Woods noget spraglede smag eller ej, så kan man ikke nægte at disse guitarer har udseendet med sig, har en respektløs rock’n’roll attitude og er fremstillet med omhu og præcision.

Dette er instrumenter af høj kvalitet, baseret på kroppe af typen Gibson Les Paul/Gretch Jet (bortset fra jazzmodellen). Deres Art Deco look tiltaler mig, det minder mig om en diner fra 30’ernes Chicago.

Guitaristen Lukas Scherfig testede og indspillede flere tracks på The Breakers kommende album med Duesenbergs Ronnie Wood Signature-model.

Foto: Morten Fischer

Mekanik

Disse guitarer kan stemmes så det holder. Ordentligt. Enhver ejer af en årgangsguitar (fra før 1965) kender alt til problemerne med at holde sig gode venner med sådan et vredladent vidunder. Det problem har man ikke her.

Man kan hive og flå og slå og banke på på en Duesenberg – den går ikke ud af stemning. Hals og bånd er meget præcise og lette at spille.

Båndene er heldigvis ikke for tykke og der er ingen problemer med at stemme nogetsteds på halsen. Gribebrættet har lige, jævn respons.

Duesenberg V-Caster er bygget af elletræ, har tre custom singlecoil pickupper, 21 bånd og Diego DeLuxe tremolo til priser fra 7.475 kr.

Foto: Duesenberg

Overordnet fornemmelse

Instrumenternes vægt og balance er god. Jeg er IKKE fan af ekstratunge guitarer, og myten om at ekstra vægt forbedrer sustain, er for længst blevet kasseret som vrøvl. Sustain er langt mere kompliceret end som så.

Men disse guitarer er ikke for tunge, ikke en gang solid body modellerne.

De delvist hule modeller er naturligvis lettere, men da metaldelene på instrumenterne er af høj kvalitet, og bestemt ikke letvægt, betyder det, at selv de hule modeller har en god, men dog ikke rygskadelig vægt.

Lukas Scherfig fra The Breakers og producer Billy Cross med Ron Woods Duesenberg i midten

Foto: Morten Fischer

Lyd og mikrofoner

Der er ingen stor forskel på mikrofonerne, som alle lader til at have nogenlunde de samme generelle kvaliteter. De har et kraftigt output, er tunge i mellemtonen og har en hård lyd, der minder om de aktive mikrofoner fra 80’erne.

Et kraftigt output betyder selvfølgelig, at ens forstærker lettere forvrænger ved lav volumen, men også at en tilsluttet forvrængningspedal vil frembringe en tyndere lyd.

Så de er altså gode til at frembringe Rolling Stones-agtige guitarlyd: hård, stor og aggressiv.

Vi brugte Ron Wood guitaren i studiet på den Breakers-produktion, jeg er i gang med, og den var perfekt. Tonekontrollen er således mere anvendelig end på de fleste guitarer, da den faktisk ændrer tonen og ikke bare gør lyden mere kedelig.

Ron Wood guitaren bliver måske at høre på det nye album fra The Breakers

Foto: Morten Fischer

Konklusion

Alt i alt er Duesenberg kvalitetsinstrumenter. Nogle guitarister kunne selvfølgelig kritisere lyden for at være lidt for tung i midten, men for andre kunne det være en fordel.

Jeg synes, de ser strålende ud, er gode at spille på og i god balance og behageligt aggressive i deres rå lyd. Mikrofonerne er en smule for ”hotte” efter min personlige smag, men der er sikkert mange der vil nyde dette.

At kalde mikrofonerne ”vintage” (altså årgangsmodel) er efter min mening ukorrekt, da disse guitarer har meget lidt til fælles med de årgangsmodeller jeg ejer, eller har spillet på.

Men de er nye guitarer af meget høj kvalitet, og de lyder som ….. en Duesenberg.

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.