af Jan Glæsel

Det måtte jo komme – det som jeg har efterlyst i flere år, nemlig det digitale nodestativ. Music Pad Pro fra Freehand Systems kan mere end blot vise noder og koster ca. 10.000 kr.

Det er netop kommet til landet via Kinovox og hedder MusicPad Pro.

Allerede i efteråret 2003 fandt jeg MusicPad Pro (MPP) på nettet, og satte straks himmel og hav i bevægelse for at få fingre i ét via amerikanske venner.

Skal jeg forklare konceptet kort, så består MPP’en af to dele. En hardware- og en software del. Hardwaren er selve skærmen, med alle de faciliteter som den tilbyder. Softwaredelen er et slags ’Biblioteksprogram’ (til Mac og PC) hvor man scanner, importerer, konvertere sine noder eller downloader købenoder fra digitale forlag, inden man synkroniserer det man skal bruge, over i MPP’en via USB.

Selve MPP’en arbejder i ”US Letter format”, hvilket godt kan give lidt komplikationer i begyndelsen, når man skal overføre noder, fordi vi er vant til arbejde med formatet A4.

Jan Glæses er kapelmester, filmkomponist og trompetist - især kendt for sit mangeårige samarbejde med Linie 3

Foto: Kaj Lergaard

MPP’en kan bruges både stående (Portrait) eller liggende (Landscape). Det sidste er især anvendeligt til partiturer, og MPP’en kan godt stå på flygelets alm. nodestativ, men man bør fra start investere i gulvstativet, for så øges brugbarheden med 100 %. Her medfølger også et lille ’ben’, så MPP’en kan stå på en hvilken som helst plan flade.

Der kun er 32 MB intern hukommelse til filer, og selv om ’Freehand’ filformat ikke fylder ret meget (ca. 150 kb for en 5-7 siders node) så er det meget lidt hukommelse i vore dage. Men det er faktisk ikke det store problem, for man arbejder med USB ’Memorynøgleringe’, og der medfølger én på 56 MB, og de kan jo fås større. MPP’en kører på både ekstern strøm eller på det genopladelige batteri, med ca. 4 timers batteri-tid ved fuld lysstyrke. Sætter man lysstyrken ned og bruger ’Sleep’ funktionen når man ikke er ’på’, så rækker den væsentlig længere.

Nodebilledet kan vendes efter behag

Foto: Freehand Systems

Et nærmere kig på "dimsen"

Bagpå er der, udover til strømforsyningen, 5 stik:

To USB stik, så man altid kan have sin USB nøglering siddende, selv om man samtidigt er hooket op til computeren.

Audio stikket er til en metronom, stemme’fløjte’ og en MP3 afspiller – disse features skal købes som ’ekstraudstyr’ i form af en ’Premium upgrade’.

Video out – gør MPP’en genial til f.eks. undervisning. På denne måde kan en hel forsamling se hvad der er på stativet, og ’hey!’ – det behøver jo ikke kun være noder, man kan også scanne sangtekster ind.

Fodpedal-stikket giver ligesom sig selv – her tilslutter man den medfølgende pedal, som man bladrer i noderne med. Man kan også bare ’duppe’ med fingeren på højre eller venstre side af touchscreen'en, alt efter om man vil bladre frem eller tilbage. En lille brøler her at ledningen til pedalen er ret kort – det begrænser højden på stativet. En forlængerledning kan købes som ekstra tilbehør, eller man kan selv lodde en sammen.

På selve touchscreen’en kan man med den medfølgende pen tilføje sine egne notater, slette og tilføje noder, fortegn og andre dynamiske el. praktiske tegn. Man kan tilføje ’Teleport Pads’, dvs. punkter så man kan springe frem og tilbage i noderne ved Dal Segno, Da Capo, Coda og repetitioner over flere sider. Man rører bare ’Teleport Pad'en så springer siderne frem og tilbage efter egen anvisning. Men lad os gøre et ting klart: man kan ikke bruge disse features som et regulært nodeskrivningsprogram.

En anden praktisk funktion er at man kan lave ’sætlister’ så noderne ligger i den rigtige orden. En væsentlig fejl her, er at man ikke kan have den samme node to gange i samme ’sætliste’. Vil man bruge en node, som er spillet tidligere på aftenen, som ekstranummer, så er dette ikke muligt – kun hvis man overfører filen to gange og med forskellige titler. Det er en ”Om’er”!

De nye modeller er forberedt til netværk både via Ethernet, USB eller trådløst. Så kan man lave rettelser direkte på stedet og få det ud på orkesterets MPP’er. Denne feature er meget ny, og jeg kan, på nuværende tidspunkt, ikke vurdere brugbarheden og driftsikkerheden af den, men muligheden foreligger.

Ekstraudstyr

Udover gulvstativet, kan man købe en taske hvor der er plads til det hele. Undtagen gulvstativet – lidt irriterende! Så man flagrer altid rundt med et stativ.

Med Premium Tools Upgrade får man udover metronom, stemme’fløjte’ og MP3 afspiller, også adgang til en større mængde dynamiske tegn og symboler, hvilket gør at man er fri for at se på sine egne kragetæer. De tre første ting finder jeg ikke så anvendeligt i min verden, men måske i undervisnings-sammenhæng er de ret anvendelige.

Stativet er ekstraudstyr

Foto: Freehand Systems

Lad os overføre noder til MPP’en

Der er tre forskellige indfaldsvinkler:

01. Man kan scanne eksisterende noder ind via sin computer. Herefter konverterer man filerne til Freehand format. Har man ikke været den lykkelige ejer af en scanner før (det var jeg ikke), så er der en hel del man skal finde ud af først inden man kommer rigtigt i gang. Der hører er en hel del tips og tricks til, som umiddelbart ikke er at finde i manualen, især omkring US Letter og A4 problematikken samt filkonvertering. Her må man så ty til www.freehandsystems.com for at finde informationer. Her er også support og forum – og de er rimeligt hurtige med hjælp.

02. Man kan eksportere filer fra sit nodeskrivningsprogram, importere og konvertere, også f.eks. PDF, samt en lang række andre filformater via det medfølgende software. Her er der igen en del indledende manøvrer inden det lykkes. Bl.a. skal man sætte en speciel ”Music Pad Pro papersize” op i sit printerarkiv, men det skal kun gøres én gang, så har man den til fremtidig brug. Fra sit nodeskrivningsprogram, beder man først om at se et ’preview’. Herefter eksporterer man det som en TIFF-fil – importerer den i det medfølgende software – konverterer det til Freehand format og overfører det til MPP’en via USB. Man kan opnå rigtigt fine resultater, men det kommer aldrig til at ligne de købenoder man downloader.

03. Det helt geniale er alle de digitale forlag. Her kan man downloade et efterhånden meget stort antal titler, og til en fair pris. De fleste af forlagene tilbyder den mulighed, at man kan bestemme tonearten, inden man downloader dem. Freehands eget forlag findes på adressen www.sunhawk.com. Man har lavet aftaler med mange store forlag (og netop fusioneret med SheetMusicNow der har danske rødder, red.). På og her kan man oven i købet downloade noderne i Freehand-formatet, men med den ekstra feature at man efterfølgende kan transponere noderne i MPP’en – det giver en masse muligheder. Når man først begynder at søge efter digitale noder på nettet, så åbner der sig en helt ny verden.

Man kan finde noder på www.sheetmusicnow.com

Foto: Freehand Systems

Opsummering

I mit tilfælde, som kapelmester, er MPP’en et genialt tiltag som er med til at gøre mit arbejde meget nemmere. En af de rigtigt sure tjanser, når vi f.eks. øver op til et Linie 3 show, er at printe og ’montere’ noder, dvs. samle dem, så siderne ikke bliver blandet sammen. Det tager lang tid, og man skal holde tungen lige i munden hele tiden for ikke at begå fejl. De skal altid ændres – dvs. jeg skal tilbage og lave rettelser, printe igen og montere. Dette sker rigtigt mange gange i løbet af et prøveforløb. Med MPP’en samler jeg bare USB ’nøgleringene’ ind - går hjem og laver mine rettelser – gemmer det over på USB ’nøgleringene’ og orkesteret har de opdaterede noder i rigtig rækkefølge. Derudover er MPP’en et pænt og diskret stativ på scenen uden irriterende nodelamper.

Hvis man vælger at investere i MPP’en, så skal man også bruge den – og indrømmet, den er dyr. Bruger man den jævnligt, får man hurtigt opbygget et godt nodebibliotek, og har altid styr på sine noder. Det er vigtigt at man får dens funktionaliteter ind under huden. Skal man have manualen frem hver gang man vil skrive noget på skærmen – så er MPP’en ikke en hjælp, med derimod en hæmsko.

Har man behovet, så er der ingen tvivl om at Music Pad Pro er vejen frem. Jeg tror ikke at man på nuværende tidspunkt vil se f.eks. Radiosymfoniorkesteret skrotte alle deres gamle ’analoge’ nodestativer til fordel for MPP’en, dertil er der endnu for mange uafklarede punkter og funktioner. Men for mig, og andre freelance-musikere, med skiftende repertoire, så kan MPP’en varmt anbefales.

Jan Glæsel

Foto: www.jgmusik.dk

Specifikationer

MUSICPAD PRO

Komplet musikmanagement system og ”et elektronisk nodeark”.

Kører på en Linux-baseret tablet PC med 12.1” TFT LCD skærm

Vejl udsalgspriser:

MusicPad Pro: 10.995,00 kr

Stativ til Musicpad Pro: 899,00 kr

Forlængerkabel til fodpedal: 99,00 kr

Fodpedal til Musicpad Pro: 449,00 kr

Standard taske til MusicPad Pro: 649,00 kr

Deluxe taske til MusicPad Pro: 899,00 kr

Premium Tools - Software upgrade: 449,00 kr

www.kinovox.dk

www.freehandsystems.com

Find noder på:

www.sunhawk.com

www.sheetmusicnow.com

OBS: To importører

MusicPad Pro's distribution i Danmark varetages af både Kinovox og Benum Nordic

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.