af Nils Harbo

Den nye iNetSynth er helt igennem danskproduceret software. Vi har prøvekørt synthen.

Her har vi så en dansk softsynth, hvis hovedbagmand er Max Grønlund, der sammen med sin bror Emil Grønlund og med assistance fra bl.a. århusianske musikere som Henrik Munch, har udviklet en avanceret synthesizer, der bl.a. byder på internet-integration, 15 filtertyper, 16 layers, Key-Split (med op til 128 presets på et single layer) og 2 stereoeffektenheder.

Grønlund har arbejdet meget med at begrænse CPU-forbruget, så synthen er hurtig og knap så krævende for computeren. Ved købet får man tildelt en ”konto” med mulighed for at downloade gratis lyde og det sker direkte online fra synthens interface. Omvendt kan man selv uploade sine egne lyde og på denne måtte lege ”byttekøbmand” og fortsat holde balance på kontoen. Det er ret unikt at synthen kan gå direkte på nettet. Men der følger også mere end 500 presets med INet. Hvis man vil lave egne lyde, er der nok at gå i gang med. Der er 3 envelopes og LFO’s pr. stemme og synthens oscillatorer byder på klassiske kurveformer som sinus, firkant og triangle, men også på mere avancerede waveforms med navne som f.eks. ”Super Saw” og ”Major Stack”. Synthen er ret god til at producere ”FM-lyde” og ”Hard Sync” og minder bl.a. om hardwaresynther som Nordlead og Virus. Men INet er mest på hjemmebane når det gælder tyskorienterede, industrielle lyde, som vi husker det fra farfars Kraftwerkplader.

Blandt de mere kendte internationale brugere af iNet er dog også trance-navne som DJ Tiesto og BT. Noget helt specielt er den avancerede ”ægte” stereo og de resonante noise-oscillatorer, der ikke findes på andre synther i verden. Er man programmeringsnørd, kan man virkelig trække et fyldigt orkester ud af INetsynthen: trommer, basser, strygere, pads og endda korstemmer (takket være de medfølgende 187 MB XWM-lyde). Design og det grafiske interface er knap så lækkert som hos mange af de internationale konkurrenter og der er stadig enkelte programmeringsmangler i den tidlige version (til Mac), som jeg har testet.

Men INetsynthen er ellers noget af ulv i fåreklæder og er du til Jean Michel-Jarre, Tangerine Dream eller futuristisk retrolyd med nutidige muligheder vil helt sikkert tiltale dig.

Synthen kan købes på nettet

Foto: Key2Sound

Facts om iNetSynth

Producent: Key2Sound

Pris: 278,75 euro (ca. 2.115 kr.)

Fordele: En synth med uanede muligheder, avancerede features og nytænkende koncepter.

Ulemper: Grafiske interface knap så lækkert, lidt krævende at finde ud af og der er stadig enkelte ”bugs” i programmeringen.

Grejredaktionens dom: En nørdsynth for techno-ræven, men alligevel en imponerende arbejdshest, der kan lidt af hvert.

Platform/format: Windows, Macintosh, VST, AU, RTAS

Web: www.key2sound.com

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.