af Nils Harbo

Det vælter ud med apps for musikere til Apples iPhone og iPad. Italienske IK Multimedia er en flittig producent med mange produkter til disse platforme. Her tester vi forstærkersoftwaren Amplitube, der kan levere heftig guitarlyd i lommeformat.

Amplitube er forstærkersoftware til iPhone, Ipad og iPod

Amplitube fungerer med guitar via kabeladapteren iRig, der koster 295 kr.
Med iRig kan man tilslutte guitar, bas eller keyboard samt hovedtelefoner til sin iPhone, iPod Touch eller iPad. Anskaffer man sig softwaren Amplitube fra iTunes Store kan man herefter spille med guitarforstærkere og pedaler udelukkende ved hjælp af sin mobiltelefon eller iPad. Man kan således leve op til den gamle kliche med at ”øve på farten”, på hotelværelset eller kl. 2 om natten i lejligheden uden at forstyrre nogen.

Kabeladapteren har mono input jack hun-stik til guitar og stereo mini jack hun-stik som output, der enten kan forbindes til hovedtelefoner, mixer eller aktive højtalere. Outputtet kan evt. også forbindes til din computer (eller til en fladskærm med højtalere og mini-jack).

Softwaren Amplitube er nu kommet i vers. 2 og  findes i flere forskellige udgaver på iTunes Store, inklusive en gratis udgave, hvor man kan prøve nogle af mulighederne af. Der findes også en særlig udgave med Fender-forstærkere til 89 kr. Den store Amplitube-udgave til iPhone koster 119 kr og det er den, jeg ser nærmere på her i denne test. Amplitube fylder 53 MB og indeholder bl.a. 11 stomp-pedaler, 5 amps, 5 kabinetter, en indbygget 1-spors recorder og 2 mikrofontyper plus funktioner som Speed Trainer, Tuner og Metronome. Amplitube i iPad-udgaven har flere funktioner, men jeg er nu ganske tilfreds med at få en serie guitarforstærkere og guitarpedaler i mobilen for 414 kr.

Som altid med Apples apps, så fungerer softwaren upåklageligt med det samme efter download. Jeg forbinder kabeladapter og guitar og starter med at vælge en forstærker. De fem variationer, kaldet Clean, Crunch, Lead, Metal og Bass svarer nogenlunde til lyden af fem klassiske typer forstærkere: Fender, Vox, Marshall, Mesa/Boogie og en basforstærker, baseret på en klassisk Ampeg SVT bass head.

Lay-out og design er lavet, så man ikke er i tvivl om hvilke forstærkere, lyden er bygget på og de lækre skærmbilleder er med til at give en god psykologisk back-up. Man tror simpelthen mere på det man hører, når man samtidig ser det velkendte klassiske design i displayet!

Clean er Fender-lyd er baseret på en Fender Blackface Deluxe Reverb med klassisk amerikansk ”bright” sound med mulighed for rumklang og tremolo. Crunch er Vox-lyd, baseret på den legendariske britiske AC-30, der ikke alene definerede ”pigtrådsæraen” i 60’erne, men også er brugt af efterkommere som Queen, U2 og Oasis. Lead-modellen er også britisk, baseret på Marshall JCM800 og her får man klassisk heavy Marshall lyd for alle pengene. Der er endnu mere drøn og trash på Metal-varianten, der er moduleret over  leadkanalen på en amerikansk Mesa/Boogie Triple Rectifier, der på en måde er signaturlyden i moderne metalmusik.

Touchscreen og rockskrig

Man er ganske godt kørende med et udvalg af rockhistoriens mest berømte forstærkere og man kan skifte grundlæggende lyd med kun et enkelt touch på sin mobilskærm. For hver lyd kan man også vælge kabinetter i forskellig antal og størrelse, som fx 4 x 12”, 1 x 15” eller baskabinet.
Endvidere kan man vælge hvilken mikrofon, lyden skal komme igennem og her efterlignes lyden fra en dynamisk Shure SM 57 og en Neuman U-87 kondensator mikrofon.

Lyden er ganske udmærket for de forskellige forstærkertyper og lægger tæt op ad den lyd, man ligesom husker fra originalerne. Der er mange gode effekter at vælge imellem og man kan sætte tre effekter sammen. Her er et godt udvalg af stompboxes til rockscreams som delay, fuzz, overdrive, wah, envelope filter, chorus, flanger, phaser, octave og noise filter. Ønsker man flere effekter, er der direkte adgang til en ”Gear Store”, hvor man kan tilkøbe flere funktioner. Her koster effekter ca. 18 kr. pr. stk og hvis man vil udvide den indbyggede recorder til en 4-spors recorder, koster det yderligere 59 kr.

IK Multimedia reklamerer på deres website med de mange features, men jeg synes ikke de er så gode til at informere om, at man rent faktisk skal tilkøbe en masse ekstra features og effekter, hvis man vil udnytte de mange muligheder, som IK Multimedia slår på i deres markedsføring. Da det er så nemt at tilkøbe, kan det let blive en let lumsk affære –man kan risikere at komme af med meget mere, end man egentlig havde budgetteret med!

Holder man sig i skindet og benytter den ”skrabede” model, kommer man faktisk alligevel ret langt. Der er de lyde, der skal til i et grundbibliotek. Hertil kommer en række praktiske features, det er fx rigtig godt, at man kan importere sange fra sit iPod-bibliotek og spille til. Man kan derfor nemt øve sig til diverse musiknumre, hvad enten det er demoer til ens egne sange, man arbejder på eller hvis man som live-musiker skal tilegne sig nyt materiale.
Man kan også importere lydfiler via W-Fi eller via iTunes softwaren på ens Mac, så filudveksling kører ganske fornuftigt. Med funktionen SpeedTrainer kan man endda indstille to loop-punkter og øve bestemte passager igen og igen. Man kan også sætte tempoet ned, uden at tonearten ændres, men jeg synes ikke lydkvaliteten er så god på time-shifteren. Der er indbygget Tuner og Metronome, så ens iPhone eller iPad er ganske godt udstyret, hvis man investerer i Amplitube.

Amplitube findes også til iPad og her er det lidt nemmere at komme til knapper og skærmtryk.

Konklusion

Generelt er der dog god og varieret lyd på Amplitube2. Effekterne lyder pænt. Lyden er også bedre end i mange ældre udgaver af Pockettrainers og div. Rockmans, der også var beregnet til at tage med på farten for den turnerende guitarist. Men man savner lidt ”power” og den fysik, der opstår, når man spiller med en rigtig amp.
Jeg vil aldrig bytte Amplitube med mit ”rigtige” setup. Desuden forekommer fjederrumklangen i Fendermodellen at lyde en smule syntetisk, især i udklingningen. Det er fint nok at øve sig med Amplitube og iRig, men i længden trætter det lidt at spille på denne måde – det er som om, det er lidt anstrengende at lytte på over længere tid. Endelig kan knapperne også virke små på iPhones touchscreen. IK Multimedia har presset ret mange funktioner ned på meget lidt plads!

For kun 414 kr. synes jeg dog alligevel det er en fornuftig investering for den musiker, der har brug for at øve sig under diskrete former og gerne vil have et arsenal af guitarforstærkere og forvrængerpedaler i lommen.

Hvis du vil høre og se Amplitube2 i aktion, så klik ind på MUSIKERENs grej-tv og se testen, hvor man kan høre mange af lydene og se brugerinterfacet:

Se Amplitube test på MUSIKERENs grej-tv

IK Multimedia iRig og Amplitube

Guitarforstærkere, effekter og ”trainer” til iPhone, iPad og iPod.
iRig Guitar kabeladapter kr. 279,-
Ampltube2 software fra iTunes, kr. 119,-

www.ikmultimedia.com

PLUSSER
Praktisk. Nem at betjene. God guitarforstærkerløsning, der ikke fylder.

MINUSSER
Klangen er lidt ”digital”. Knapperne er små at betjene på en iPhone.

TESTRESULTATER:

Kram og kvalitet: 8
Brugbarhed og funktioner: 9
Lydkvalitet: 6
Design: 9
Værdi for pengene: 9
Samlet vurdering: 8

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.