af Nils Harbo

Yamaha og 4Sound er med i et projekt, der undersøger om det er sundere at spille musik end at dyrke idræt

Mats Rönnlund er direktør i det svenske konsulentfirma We Consult. Han startede et eksperiment, hvor medarbejderne spillede i band i arbejdstiden (Foto fra videoen)

Mats Rönnlund er direktør i et svensk konsulentfirma. Han havde hørt, at musikudøvelse forbedrer medarbejdernes sundhed og den kreative mand fik derfor en ide til et eksperiment, kaldet The Music Method.

Eksperimentet skulle udfoldes virksomhedens medarbejdere, der hovedsagelig består af ingeniører. Personalet skulle starte et band, med det formål at få et bedre helbred!

Selvom befolkningen i de skandinaviske lande generelt lever sundt, mange spiser sund mad og får meget motion; så er mange arbejdspladser alligevel præget af stress og sygdomsfravær blandt personalet.

Formålet med projektet var derfor at udvide begrebet wellness og forbedre medarbejdernes sundhed. Projektet skulle også vise musikkens evne til at opbygge relationer, afbøde stress og øge kreativiteten for det moderne menneske.

Yamaha og 4Sound gik ind i projektet. Instrumenterne blev leveret i maj og missionen var klar: starte et band på arbejde og undersøge hvordan det påvirker ydeevnen, virksomhedskultur og arbejdsglæde.

Svensk artist bakker op

Da bandet blev grundlagt, kunne ingen af medlemmerne spille et instrument. Men efter fire måneders øvning, kontaktede de den svenske sangskriver og artist Andreas Kleerup, der kom for at se bandet optræde live.

- Vi spillede sin sang for ham og var ret nervøse. Men han var meget positiv og støttende. Han ville gerne have at vi brugte hans musik som et middel til at få det bedre på arbejdet, siger Sara Kebert, der er Consultant Manager og spiller keyboard i bandet.

Der er en masse forskning om musikkens positive effekter, der understøtter resultaterne fra Music Method, siger stressforskeren Töres Theorell.
-Virkningerne kan opstå på flere niveauer; psykologiske, biologiske og sociale. Når man udøver musik stiger indholdet af hormonet oxytocin i kroppen, hvilket igen forbedrer trivsel og forsvarer kroppen mod stress. Inddragelse musik i forskellige former har klare kreative effekter og øger den følelsesmæssige kapacitet og reducerer i sidste ende risikoen for udbrændthed, forklarer Töres Theorell.

Musik nedsætter stress

Stressforskeren er ikke den eneste, der bidrager med udtalelser om musikkens gavnlige effekter.

-Skolebørn, der spiller sammen, har lavere niveauer af stresshormoner og har lettere ved at forstå og håndtere deres og andres følelser, siger Annika Ericson, der er musiklærer i Stockholm.

Fredrik Ullén, der er professor i neurovidenskab ved Karolinska Instituttet supplerer: ”At spille musik har positiv effekt på motorik, planlægning og kreativ tænkning"

Yamaha, 4Sound og konsulentfirmaet We Consulting har produceret en video om projektet.
Se den og få svar på spørgsmål som ”Er musik sundere end idræt?” og ”Har musikere færre sygedage end andre?” 

Video: The Music Method 

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.