af Nils Harbo

En Mellotron er nok et af de mest sagnomspundne og kultagtige instrumenter en rockmusiker kan få fat i. Nu har svenske Toontrack genskabt lyden af det legendariske instrument med den drømmende lyd.

Med 15 indbyggede instrumenter og den intelligente EZ Keys MIDI software, er Mellotoon et meget inspirerende stykke software til singersongwriteren.

Mellotronen kaldes også ”verdens første sampler”. Det enestående instrument blev lanceret i England i 1963 af firmaet Bradmatic og byggede på amerikaneren Harry Chamberlins ideer om et keyboard, der indvendigt havde preindspillede lyde af instrumenter som strygere og fløjter liggende på båndsløjfer, der blev afspillet individuelt, når man trykkede på en tangent.

Da indmaden består af en hel stribe båndafspillere, kan frekvenserne variere en smule (kaldet wow og flutter), hvilket giver Mellotronen en karakteristisk spøgelsesagtig vintage-lyd, som den kendes fx fra ”Strawberry Fields” med The Beatles og fra The Moody Blues og King Crimson.
Danske Tim Christensen hører til blandt de få danske musiekre, der ejer en Mellotron.

Mellotron på computeren

Toontrack har nu lanceret EZ Keys Mellotoon som software plug-in (til VST, AU, RTAS m.v.), så det kan bruges af enhver, der har en computer. Noget tyder på, at svenskerne har gjort det godt. Lyden af de 15 forskellige instrumenter, alle samplet fra en 1970 Mellotron Model M400, er fantastisk og autentisk. Og meget inspirerende for en singersongwriter.

Med den medfølgende EZ Keys software behøver man ikke være pianist for at skabe professionel lyd og klang, idet EZ Keys har en række pre-indspillede inspirerende akkordforløb, som man kan bearbejde og transponere som man vil.

EZ Keys Mellotoon koster knap 800 kr og det er jo en hel del mindre end det originale instrument, der med møje og besvær måske kan anskaffes for 100.000 kr, hvis du overhovedet kan finde det på eBay.

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.