af Nils Harbo

I efteråret afholdt DMF Århus en temaaften på Sabro Kro om højtalersystemer for selskabsmusikere, for at få lidt syn –og lyt- for sagen. De fremmødte fik lejlighed til at lytte på 7 systemer: D&B, Bose, Ohm, Adamson, Nexo, Fohhn og KV2.

Suppe, steg og sanganlæg

Axel Boel er en af de mere kendte selskabsmusikere i Jylland og han var som arrangør af eventen rigelig optaget på selve aftenen.

Alligevel har vi lokket et par kommentarer ud af ham.

Ifølge Axel ender højtalertests som regel i noget meget subjektivt. Det er derfor næsten umuligt at lave en retfærdig opstilling. Det kan vi kun give Axel ret i.

”Der blev ikke lavet nogen konklusion eller fundet en vinder”, siger Axel Boel.

”Men det er klart at man fik en fornemmelse af hvad hvordan stemningen var omkring anlæggene. D&B var eksempelvis i en klasse for sig selv og blev faktisk derfor på et tidspunkt koblet ud af testen. Det er jo også et anlæg til over 170.000 kr.!”.

Et hot emne blandt selskabsmusikere er de nye kompakte og handy anlæg.

”Der var delte meninger om Bose. Nogle synes de lyd rigtig flot og var imponerede over den store spredning. Andre mente de var for "HiFi-agtige” og ikke kunne levere en tilfredsstillende bund.”

Musikken på aftenen blev leveret af Jørgen Sølvsten, der bl.a. spiller på Yamaha Tyros 2 og selv har et Nexo anlæg, der også kan karakteriseres som handy. ”Det var Jørgen Sølvstens eget anlæg vi hørte og det havde klart den fordel at være tunet ind til hans lyd. Jeg mener dog stadig man kan få mere fylde og volume ud af de lidt større anlæg”, siger Boel, der selv bruger et ældre anlæg, der bl.a. består af hjemmebygget udstyr, JBL og EV Pro 15 højtalere med svenske Lab som forstærker.

Boel har også selv på et tidspunkt afprøvet KV2. ”Dengang lød de fantastisk godt. Ved testen skuffede de mig dog. De lød lidt klemt. Måske et indstillingsspørgsmål?” siger Boel om KV2.

Fohhn er et tysk kvalitetsfirma, der har løbet med flere priser for deres højtalere og PA-systemer. Xperience IV-serien retter sig primært mod mindre bands, DJ’s og solomusikere. Fohhn Xperience III High Power System m. XT-33 (billedet) har 2 stk XS-30 Aktiv X-Sub på 1500 W og XT-33 Passiv X-Top med 12”-enheder på 500 W/900 W. Pris: ca. 60.000 kr.

Foto: Fohn

Adamson er egentlig stagemonitors, der ligger i den lidt dyrere afdeling. ”Personlig kunne jeg godt lide deres klare mellemtone”, siger Boel. ”De fleste andre synes de manglede top og bund. De kunne spille virkelig højt og er særdeles robuste.”

Boel understreger igen, at tingene er meget subjektive. ”Selvom der som sagt ikke blev konkluderet noget, mener jeg der lydmæssigt var mest sympati for Fohhn. De kunne klare en stor styrke uden at ”klemme” og havde en veldefineret mellemtone samt flot bund og top. De har mulighed for EQ-justering via en PC, som så kan gemmes i det elektroniske delefliter”, slutter Boel.

Læs mere

Selvom der ikke blev nogen entydig konklusion på temaaftenen, er der alligevel er der en stribe sammenfaldende svar, når man generelt spørger ”ude i marken” om selskabsmusikeres gear.

De fleste musikere bruger fx Dynacord mixere og højtalere, Ketron eller Yamaha keyboards.

Læs mere om selskabsmusikernes gear ved at klikke på nedenstående link:

Show Me Your SelskabsGear

Se flere billeder fra temaaftenen, taget af Axel Boel:

Temaaften på Sabro Kro

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.