af Nils Harbo

Der har været mange rygter og overskrifter i forbindelse med det ikoniske guitarmærkes økonomiske problemer. Grejredaktionen dykker her mere til bunds i Gibsons aktuelle financielle problemer

Gibsons flamboyante CEO Henry Juszkiewicz mister sine aktier, men fortsætter som konsulent med et gylden håndtryk.

I Danmark har Gibson-historien trukket overskrifter i Ekstrabladet og Jyllands Posten og været omtalt på TV2, hvilket fortæller en del om det stærke navn Gibson er i musikentusiasters bevidsthed.

I Nordjylland har Morten Dybdahl Larsen fra Audio Support fulgt sagen via det amerikanske fagmagasin Music Trades, der som et af de få medier gået mere seriøst bag Gibson Brands og de økonomiske problemer.

”Music Trades er et ret godt magasin at abonnere på,” fortæller Morten til grejredaktionen, ”hvor Paul Majeski tager løbende pulsen på branchen”. Mortens firma Audio Support i Nørresundby importerer og sælger musikinstrumenter og musikudstyr som Genzler, Morley og Rotosound.

Betalingsstandsning og redningsplan

Music Trades fortæller om Gibsons nye redningsplan, der er sat i værk fordi en gæld på 3 milliarder kroner har tvunget guitarfirmaet til at indgive konkursbeskyttelse jvfr. ”Chapter 11” i den amerikanske økonomiske lovgivning.

Under den foreslåede omstruktureringsplan vil Gibson Brands således afvikle flere af de forbrugerelektronikvirksomheder, som man har overtaget, herunder Philips, hvis navn/brand Gibson købte i juni 2014.
Man vil efter planen fokusere ressourcerne på musikinstrumenter, der omfatter Gibson- og Epiphone og mærker som KRK (højtalere) og Stanton Audio (DJ udstyr). Det fremgår af dokumenter, Gibson har indleveret ved en domstol i delstaten Delaware, skriver Music Trades.

Gyldne håndtryk

Af dokumenterne fremgår det at 69% af obligationshaverne i princippet har aftalt at yde 135 millioner dollars i debitor-finansiering til den fortsatte drift af musikinstrumentvirksomheden under konkursproceduren.

Den foreslåede omstruktureringsplan udsletter ejerandelen hos eksisterende Gibson-aktionærer, herunder CEO Henry Juszkiewicz, der har ejet 36%, og præsident Dave Berryman, der har ejet 49%.  Berryman vil imidlertid blive beholdt i et års periode med en løn på 3,35 mio dollars og Juszkiewicz vil modtage 2,1 mio dollars for konsulenthjælp og rådgivningstjenester i et år.

Gibson sælger stadigvæk guitarer

Bemærkelsesværdigt nok, har Gibson solgt flere guitarer i en periode, hvor mange taler om at interessen for guitarer, især elektriske, er stærkt faldende.
Dokumenterne indgivet til domstolen i Delaware viser nemlig, at Gibsons kerne, musikinstrument og pro audio-virksomhederne, er økonomisk levedygtige i modsætning til de mere kæmpende forbrugerelektronikprodukter, der opererer under brandet Gibson Innovation.

Ifølge dokumenterne opnåede musikinstrumentdelen hos Gibson et resultat på 26 mio dollars i fjerde kvartal 2017. Gibson Innovations havde derimod en negativ balance. Gibson guitarindtægter for de 12 måneder, der sluttede den 31. januar 2018, var 122 millioner dollars, en stigning på 10% over 110 millioner dollar i samme periode for et år siden.

Med Juszkiewicz’s afgang er en æra i Gibsons over 125-årige historie slut.
Det bliver spændende at se hvad de kommende år bringer.

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.