af Nils Harbo

Den professionelle lydteknik på Danmarks akvarium Den Blå Planet er meget professionel og i stærk kunstnerisk kvalitet. Det lille danske firma Stouenborg har fået den fornemme pris InAVate Futures Award for lydarbejdet med havets lyde

Lyden på Den Blå Planet er designet af Anders Jørgensen fra Stouenborg

Ved årets InAVate Award Show i Holland var det danske lydfirma Stouenborg nomineret i to kategorier for deres arbejde på Danmarks akvarium Den Blå Planet.
Lyddesigner Anders Jørgensen kunne tage hjem fra Amsterdam med en glasstatuette for prisen Futures Award.

Livagtig havlyd

Den professionelle lydteknik på Danmarks akvarium Den Blå Planet er i en klasse for sig. Bl.a. fordi Stouenborg via optagelser og producerede soundscapes har sørget for at havets lyde gengives i vidt forskellige overbevisende scenarier, både over og under vandet.

Bølger kan skvulpe fra den ene ende af akvariet til den anden og der høres lyde fra sumppadder, dværgkrokodiller og syngende koraller. Det har givet Den Blå Planets gæster en mulighed for at opleve havets lydmæssige mangfoldighed og der er blevet kræset for hver en detalje på Den Blå Planet. Det er gjort så overbevisende, at Anders Jørgensen fra det lille firma i Herlev fik den fornemme pris.

Teknikken, der benyttes på Den Blå Planet er Meyer Sound D-Mitri system, et system som vurderes at kunne holde mindst 30 år og være klar til udbygning af de kommende faser. Dermed har Den Blå Planet som det eneste sted i Europa installeret et system, der normalt kun bruges af eksempelvis Disney Land. Via Cobra-NET distribueres lyden rundt i huset og sendes videre ud i alle højttalerne i ”super surround sound”. D-Mitri systemets 250 spors afvikling, mixerpult og SOR (source-oriented reinforcement) har været stærke redskaber i det kreative arbejde, forklarer Anders Jørgensen. 

Danmark førende på lydområdet

Følelsen af at være omsluttet af vand understreges yderligere af akvariets akustik. De meget åbne rum er akustisk dæmpet, og er dermed med til at understrege Den Blå Planets overordnede fortælling af hvirvlende og sugende ro.

Prisen til Stouenborg og Anders Jørgensen er endnu et eksempel på et frugtbart samarbejde mellem lydspecialister, arkitekter og designere og endnu et eksempel på, at Danmark indtager en solid position i verden, når det drejer sig om lyd og akustik.

Stouenborg har også stået for lyden på en mængde teaterforestillinger og det nye M/S Museet for Søfart i Helsingør.

Læs om Stouenborg her:

Stouenborg

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.