af Nils Harbo

Hvilke plug-ins bruger de professionelle studier, når de redigerer og mixer? Anvendelsen af de rette plug-ins gør hele forskellen, når der skal laves professionel lyd og der findes et hav af muligheder på markedet. MUSIKERENs grejredaktion ser nærmere på gode – og ikke helt billige - plug-ins til indspilning, mix og mastering, der bl.a. bruges sammen med Pro Tools, Logic og Cubase. Her i første del har vi foretaget en rundspørge i nogle af de førende danske musikstudier, for at høre hvilke plug-ins, de bruger.

Jesper Mejlvang, Baltic Recording Studio

Jesper Mejlvang er indehaver af Baltic Recording, et af Danmarks få store high end studier, beliggende på Bornholm. Her tilbyder han bl.a. kunderne ”store rum, fed udsigt, total fedt gear”. Blandt kunderne er Sony/BMG, EMI og Nordisk Film Co. Mejlvang har netop afsluttet en klassisk indspilning med Michala Petri og et rockalbum med australske Live & Lie. Jesper Mejlvang vil gerne dele ud af sin erfaring med plug-ins: ”Men jeg har altid haft det sådan at nye smarte vidunder-maskiner skal tages med forbehold, og digital lydproduktion er i den grad også en af dem - ihvertfald når det gælder lydkvalitet, f.eks. dynamik, opløsning og stereoperception”, siger Mejlvang. ”Vi foretrækker stadig vores SSL analog pult og outboard, men har man ikke den mulighed kan man - hvis man bruger dem med omtanke - nå langt med plug-ins. Det vigtigste gear du har er dine egne ører, stol på dem!”

Hvad er din favorit plug-in?

”Det må være TC's multibånd compressorer. De giver en utrolig god styring og kan sætte liv i det mest "kedelige" track. Men havde vi ikke vores SSL pult i studiet ville det være SSL's Duende, den rykker da for vildt!”

Hvilke andre plug-ins bruger du også?

”Sonnox (tidl. Sony) Oxford's Inflator er for fed på masterbussen, gir' lige ”det sidste” til et track. Bomb Factory 1176 comp (Digididesigns egen, red.), hvis vi løber tør for analog outboard i store mix. Også Eventide Factory -jeg elsker vilde effekter!”

Jens Walther, Dubalb Studio

Foto: www.dublab.dk

Jens Walther, DubLab Studio

Jens Walthers studie DubLab har lige haft 25 års jubilæum og er netop flyttet i nye 350 m2 lokaler i København med 2 studier og udsigt over vandet. Walthers kodeord er erfaring, kreativitet og lydhørhed. Studiet har ProTools HD2, stor outboard-, mikrofon- og MIDI-samling samt Kundelisten er gennem årene blevet lang, og omfatter bl.a. Zentropa, Kim Larsen, Nanna, Maria Bergman, Kaya, Angu, Morten Wulff og Jens Lysdal.Steinway flygel og vintage keyboards. De sidste produktioner er en Astrid Nora CD og en CD med Swanzen Sanger Knaben.

Hvad er din favorit plug-in?

”CraneSong Phoenix til Pro Tools, en del af en bundle, som jeg købte. Og jeg havde ikke troet, at jeg kom til at bruge den meget. Men den sniger sig ind i rigtig mange mix. Phoenix er en tapesimulation, som laver lidt saturation og compression. Med et poppet ord ”varmer” den signalet lidt op og komprimerer på en unik måde. Den har kun en knap: ”More”, så der er ikke meget nørderi i den for en kontrolfreak som mig! Den skal bruges med måde, for ellers bliver resultatet for presset i den lave mellemtone. Men må anses for uundværlig!”

Hvilke plug-ins bruger du også?

”McDSP MC2000 er en god multiband compressor, som bl.a. på et trommemiks kan give en meget heftig lyd. Også god som master compressor. Focusrite Liquid Mix er er kombination af plugin og hardware, men jeg vil alligevel regne den med her. Rigtig gode simulationer af klassiske EQ’s og compressor’s, som frigiver power fra din host. Og en god hardwarekontroller! Antares Autotune er en klassiker, men den har gjort, at man kan prioritere udtryk før tune under en vokal kompilering. Et must!”

Danny Krøger i studiet

Foto: www.baby-factory.com

Danny Krøger, Baby Factory

Baby Factory er et forholdsvis nyt, men stort studie i Københavns nordvestkvarter, baseret omkring Pro Tools HD, med et alsidigt udvalg af outboard og mikrofoner. Baby Factory har haft kunder som Surfact, Anna David og Revoltage og for nylig har man arbejdet med MC Clemens, Torrpedorr og TurboWeekend. Danny Krøger er uddannet på lydteknikeruddannelsen på Rytmisk Musikkonservatorium og den ledende lydtekniker i studiet. Han forklarer at man hovedsageligt bruger hardware. ”Vi bruger fx SSL Comp til trommer og Neve 1066 / TT CL1B til vokallyd - dog ofte med en plugin eq til finjusteringer. Til rumklang er der stadig ikke noget software, der gør det godt nok”, mener Krøger. ”Måske bortset fra TC VSS3 og til nøds Reverb One”, siger Krøger, der til vokalmix ofte bruger en kombi af TC S6000, Lexicon 480 & EMT 162 plate.

Hvad er din favorit plug-in?

”Tape Head fra Massey plug-ins er enormt god til bl.a. at kunne samle lyden, og rette lidt på digitale "mislyde". Er ikke en direkte "båndemulator", men er samtidig fleksibel til også at kunne bruges som effekt. Og til prisen er den svær at undgå.”

Hvilke plug-ins bruger du også?

”Bomb Factory Telray, en utrolig god "analog" delay. Er god til at bløde vokaler etc. op uden direkte at give delaylyd. Digidesign Lo-fi er en ganske udmærket plug-in til at kunne ”trashe” ting med. Endelig bruger jeg Bomb Factory MC77 compressor/limiter, en ”voldsom” udgave af 1176 plugin - god til trommecomp.”

Holger Lagerfeldt

Foto: www.popmusik.dk

Holger Lagerfeldt, popmusik.dk

Holger Lagerfeldt er producer og sangskriver, der har leveret hits til bla. Blå Øjne, SOAP, DJ Aligator, Aqua, S Club 7 og Ace of Base. Hans studie ligger i studiekomplekset på Njalsgade i København og er indrettet som produktionsstudie, dvs. primært til musikproduktion og mixning, indspilning af vokal, guitar og percussion. Derudover er studiet indrettet til mastering i forbindelse med Lagerfeldts særlige internet-service onlinemastering.dk. Det sidste Lagerfeldt har arbejdet med er mastering af musik til et PlayStation 3 spil og svensk popplade for Bonnier Music.

Hvad er din faorit plug-in?

”Jeg har ikke én favorit. Det jeg bruger mest er Hit Kit V3 som dog ikke er en plug-in, men samples” (Lagerfeldts egen sample-cd indeholder 4.000 af hans egne lyde til pop, rnb, hip hop og elektronisk musik, red).

Hvilke plug-ins bruger du?

”Bl.a. Waves, Sonalksis og Sonnox Oxford”

BombFactory - god compressor/limiter fra Digidesigns egen samling

Foto: Digidesign

Antares Autotune - en uundværlig plug-in. Findes nu i større udgaver, bl.a med korstemmer

Foto: Antares

Walthers bedste plug-ins:

Til EQ : Sonnox Oxford EQ, Focusrite LiquidMix, Waves R-Eq

Til compressor/limiter: Waves R-Comp, McDsp MC2000 og Focusrite LiquidMix.

Til reverb: Altiverb, IK Media CSR, Digidesign ReVibe

Til delay: Soundtoys EchoBoy, Massey Delay, Eventide H3000

Til modulation : Eventide Quadravox, SoundToys PhaseMistress.

Til elguitar: NI GuitarRig, AmpFarm, SansAmp,

Til pitch correction: Autotune, Melodyne

Til mastering: Massey L2007 Limiter, McDsp MC2000, Izotope Ozone 3.

Til det løse: Soundtoys Speed til tids- og tunekorrektion og CraneSong Phoenix tapesimulation.

Sonnox Oxford er manges favorit, når det gælder EQ plug-in

Foto: Sonnox Oxford

Mejlvangs bedste plug-ins:

Til EQ: Sonnox Oxford, Focusrite

Til compressor/limiter: TC, Bomb Factory

Til reverb: Sorry, jeg bruger aldrig plug-in verbs (vi har bl.a. en Lexicon 960 i studiet).

Til delay: Eventide Factory, ofte Digidesign's egen, TelRay Delay hvis det skal være "retro".

Til modulation : Eventide Factory, Voce.

Til elektrisk guitar: Jeg kan bedst li' lyden af en rigtig amp der sveder, men ellers bruger jeg både Amplitube og AmpFarm alt efter hvad karakter lyden skal have.

Til vokallyd: TC masterX3 er fed til at få vokalen ud i pappet, men pas på ikke at smadre den for meget.

Til pitch correction: Antares AutoTune

Til mastering: TC MD3, men helst Jan Eliasson fra AudioPlanet !!!

Til det løse (repair, noice reduction, special efx etc.): Et plug, der er uundværligt er et Phasemeter .

Mange bruger Digidesigns Telray til delay

Foto: Digidesign

Krøgers bedste plug-ins:

Til EQ: Sonnox Oxford, Cambridge EQ

Til compressor/limiter: Waves Rcomp, Sonnox Comp

Til reverb: TC VSS3. Ellers kun outboard!

Til delay:(Soundtoys Echoboy, Telray)

Til modulation : Mooger-fooger Phaser, Soundtoys

Til elguitar: Sansamp, Amblitube, Amp Farm.

Til vokallyd: Rcomp og Sonnox EQ. Men 90% af tiden er det outboard der dur!

Til pitch correction: Antares AutoTune

Til mastering: Waves C4 & L2 + L3. Men helst outboard, som fx TC S6000.

Til det løse: Waves Enigma, TC System 6000 Backdrop

Lagerfledt er flittig bruger af Logics egne plug-ins, her Delay Designer

Foto: Apple

Lagerfeldts bedste plug-ins:

Til EQ: Sonalksis SV-517, Sonnox Oxford Equalizer, Flux Epure

Til compressor/limiter: Sonalksis SV-315 compressor, Waves Renaissance compressor, Waves L2 limiter, Flux Solera compressor og Sonnox Oxford Limiter.

Til reverb: IK Multimedia Classik Studio Reverb, Logic Pro EnVerb og Logic Pro SpaceDesigner til reverbeffekter.

Til delay: Logic Pro Stereo og Tape Delay

Til modulation : Waves MetaFlanger, CamelPhat3

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.