af Nils Harbo

I sommerferien har Apple lanceret nyt styresystem og nye Mac Book Air- og Mac Book Mini-modeller. Styresystemet hedder "Lion" - men skal musikere opdatere nu?

Apples nye styresystem Lion har en indbygget shop Mac App Store, der virker som det kendes fra iPhone og iPad.

Apples nye styresystem OS X 10.7 blev lanceret i juli og kaldes også ”Lion”.

Din Mac skal have en Intel Core 2 Duo, Core i3, Core i5, Core i7 eller Xeon- processor og mindst to GB RAM for at kunne køre Lion. Prisen er kun 179 kr., og for første gang kan styresystemet kun downloades fra Mac App Store, der er den indbyggede ”shop” i alle nye Mac-modeller. Du skal have mindst OS X 10.6 for at kunne opgradere til Lion.

Til musikbrug tilråder jeg en vis forsigtighed og tålmodighed! Mange programmer fungerer endnu ikke med Lion, det gælder fx Pro Tools 9 (og tidligere versioner), Logic 8, Ableton Live og flere Adobe-programmer.
Desuden har mange brugere rapporteret problemer med opdateringen, bl.a. på Mac Book Pro. De har bl.a. oplevet sort skærm, langsommere hastighed og problemer med indexering, Spotlight og trådløst netværk, så det er ikke helt problemfrit at opdatere sin gamle computer til et helt nyt styresystem.
Desuden er Lion rimelig RAM-krævende for nogle funktioner, så det er en god idé at have mindst 4 eller evt. 8 GB RAM installeret. Selvom RAM-priser generelt er faldet dejligt meget, så er original Apple-RAM stadig meget dyr, og ikke mindst isætning af hukommelsen fra et Apple-autoriseret værksted koster. I mange tilfælde kan man klare sig med erstatnings-RAM, fra fx Kensington eller Crusial - til langt under halv pris.

 

Den nye MacBook Air er imponerende tynd og kan bl.a. fås med Intels Sandy Bridge Core processor og det nye Thunderbolt-interface. Men MacBook Air og Mac Mini er måske ikke det bedste valg, når det drejer sig om musikproduktion.

Løven kræver fingerfærdighed

Når først begyndervanskelighederne er overstået, skal Lion sikkert vise sig at være en gevinst. Der er over 250 nye funktioner, herunder Mission Control, Launch Pad, Auto Save, Air Drop, ny opdateret mail og masser af nye muligheder med Multi Touch Trackpad, kaldet ”gestures”. I det hele taget har det nye styresystem lånt meget fra iPad.
Her får en gammel Apple-bruger måske problemer med at vænne sig til de mange funktioner i programmerne , som man kan styre via Trackpad. Her skal man lære nye fingerbevægelser, der giver styring af markøren og bl.a. giver mulighed for rulning med inerti, knib ind og ud, skub, skub med tre fingre, tryk to gange, roter, skærmzoom, klik og træk og lås osv. Musen scroller omvendt, men bryder man sig ikke om de nye fingernemme tiltag, kan mange indstillinger konfigureres tilbage til gammelkendte vaner.

Den indbyggede shop, Mac App Store, virker som det kendes fra iPhone og iPad. Indkøb og installering sker i et trin med den samme iTunes-adgangskode, som man bruger, når man køber musik og programmer på iPad. Inden for et par sekunder ligger det nye program i Launchpad og er klart til brug, så det er med at tænke sig om, inden man går shop-amok.

I øvrigt har Apple nu indbygget twitter-integration i iOS5, så jeg gætter på, at Twitter også bliver en integreret i næste Lion-opdatering, hvor også iCloud formentlig lanceres. Med iCLoud træder Apple for alvor ind i ”skyen” og tilbyder brugerne fem GB lagerplads og fuld realtime ”usynlig” trådløs synkronisering af alle enheder, så mail, musik, dokumenter, fotos osv. er det samme på iPhone, iPad og computeren.

 

En ny MacBook Pro til musikbrug kan fås fra ca. 9.000 kr., men hvis du ønsker 15” skærm, i7-processor, 750 GB harddisk og 8 GB Apple-RAM, nærmer prisen sig hurtigt det dobbelte

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.