af Nils Harbo

I starten af året trådte et nyt regulativ fra CITES i kraft. Det sætter stramme regler for brug af palisander, der findes i rigtig mange musikinstrumenter. Det kan dermed blive dermed sværere at tage sit instrument med til lande uden for EU og ved salg skal hvert instrument have et certifikat, der fastslår lovligheden af de anvendte træsorter

Martins D-28 er en klassisk westernguitar (her John Lennons Signature med V-tegn indlæg i bunden). Den har sitka-grandæk og ostindisk palisander på sider og bund. Køber du en sådan guitar, skal du sørge for at få et CITES-certifikat med.

I første omgang får det nye regulativ ikke voldsom betydning for musikere, der rejser indenfor EU. Men musikere, der vil turnere i fx USA eller Japan, får brug for et CITES-certifikat, der fastslår instrumentets alder og definerer hvorvidt instrumentet indeholder palisander.

Pas på den emsige tolder

Reglerne tolkes dog forskelligt i de enkelte lande, så mange folk i branchen mener at det under alle omstændigheder er en god ide at registrere sit instrument.

Det skal nemlig kunne godtgøres, at instrumentet befinder sig lovligt i EU, dvs. det skal kunne dokumenteres, at det enten er importeret til eller fremstillet i EU før den 4. februar 2017, eller der skal kunne henvises til en CITES-importtilladelse, hvis effekterne eller det træ, de er fremstillet af, er importeret til EU efter denne dato.

Vil du sælge et instrument udenfor EU, fx på eBay eller lignende og skal sende instrumentet til en køber i USA, får du brug for et CITES-certifikat.

I Danmark er det Miljøstyrelsen, der står for udstedelse af CITES-certifikater.

Læs artiklen og alt om de nye regler her:

Nyt CITES-regulativ

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.