af Nils Harbo

Trådløst udstyr får nye frekvenser

Se videoen på MUSIKERENs grej-tv

Fra 2013 sker der kraftige ændringer for musikere, der bruger trådløst udstyr.
Der sker en række ændringer på frekvensområdet, da frekvenser for trådløst sendeudstyr i frekvensbåndet 800– 820 Mhz bliver inddraget. EU har bestemt at dette område skal bruges til 4G-trafik, dvs. mobiltelefoner o.l..

Meget trådløst udstyr arbejder netop i disse frekvenser og en lang række musikere vil derfor ved årsskiftet 2013 stå med kostbart trådløst udstyr, der ikke virker. Selvom det lyder som om der er lang tid til 2013 understreger grejredaktionen, at det allerede nu er vigtigt for musikerne at forberede sig godt, så den trådløse vokalmikrofon, senderen til el-guitaren og in-ear monitors fortsat kan arbejde i fremtiden.

Det er dog ikke kun en negativ udvikling, i sidste ende giver den nye frekvensfordeling visse fordele, hvis man ser fremad.
Men det gælder om for den enkelte musiker, hurtigt at få tjekket op på sit eget trådløse udstyr. Visse dyrere trådløse systemer tilbyder nemlig et bredere frekvensvalg og nogle musikere kan derfor have sendeudstyr, der kan stilles om og tunes til fx 823-831 MHz. Området 470 - 790 MHz er af IT- og Telestyrelsen blevet frigivet til licensfri brug for trådløse systemer.
På styrelsens hjemmeside (www.itst.dk) kan man finde en frekvensplan, der også har oversigt over nabolande, således at det bliver nemmere at overskue frekvenserne. Der er også fremstillet en App til iPhone og Android, der automatisk viser hvilke frekvenser, der er tilgængelige, på den spot man står på.

Frekvensfakta:

1. De nuværende 800-820 MHz erstattes med 823-831 MHz .

2. Der tildeles der de såkaldte ”white spaces” i området 470- 790 MHz. Her sendes også tv, men der gives lov til at sende mellem tv-senderne, hvilket giver en samlet båndbredde på næsten 180 MHz.

3. I området: 863-865 MHz: Ingen ændringer

Se det nye indslag i MUSIKERENS grej-tv, hvor produktspecialist Thomas Lindgren fra Sennheiser fortæller om de nye regler:

MUSIKERENS grej-tv om frekvenser

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.