af Nils Harbo

Synthesizerne har overtaget NAMM Show og er populære som aldrig før

Der afsløres mange nye synther på NAMM Show i år

Så er grejredaktionen og MUSIKEREN på på plads på første række ved årets første og vigtigste musikmesse, Winter NAMM 2015.
Den stigende popularitet for genrer som EDM (Electronic Dance Music), trance, dubstep og DJ-musik generelt, har betydet at lyden af synthesizere strømmer ud fra at hav af stande her i Anaheim Convention Center, California.

Producere og DJ’s som Avicii, Dave Guetta, Calvin Harris, Tiesto, og kunstnere som Lorde, Bastille og Trent Reznor blander digitale synther med varm analog lyd og har gjort det hot at bruge synth. Der er mere end 130 firmaer der producerer synther.

Oberheim tilbage på NAMM

”Det er EDM-artisterne, der har tilført synthmarkedet ny energi”, siger en veteran på området, Tom Oberheim, der i dag er direktør for Marion Systems Corp. ”Den store interesse for synthesizere giver et boom, der smitter af på de øvrige genrer”, siger Oberheim, der er tilbage på NAMM efter et fravær på næsten 10 år.

Der er i det forgange år solgt 32% flere synther, sammenlignet med 2013. Og allerede på førstedagen på NAMM, kan man mærke at syntherne fylder en del.

Rolands nye cross/over synth

Tre klassiske japanske synthfirmaer er med i første række: Roland, Yamaha og Korg.
Roland gør sig især bemærket med den nye JD-Xi, en analog/digital cross-over synth med vocoder/vox-effekter og fornuftig pris. 

Yamaha imponerer med en stor retrosynth udstilling og Korg står bag de nye ARP Odyssey og Korg Kronos.  Den originale model er legendarisk og er gjort kendt af navne som Gary Numan, Air, Nine Inch Nails, Vangelis, Tangerine Dream, R.E.M. og Herbie Hancock.

Elka is back

En anden sjov ting stammer fra General Music, der nu relancerer Elka, Gem og Lem; inklusiv Elka Synthex. At Elka er på banen igen i sit 125. jubilæumsår, skyldes et samarbejde mellem italienerne og lydkonstruktører fra Finland. En interessant kombination!

Blandt andre klassiske synthfirmaer med spændende nyheder er svenske Nord, Dave Smith Instruments og Moog Music; men MUSIKERENs udsendte har endnu ikke nået at se disse.

Et spændende sted er mellem standene ved WMD og Schneiders Buero hvor man kan opleve nørder, og up-and-coming boutique synth-byggere som fx Mutable Instruments, Verbos Electronics, Analogue Haven, Manikin Elektronik og EOWave.

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.