af Nils Harbo

Med Rolands V-Piano tages modelingteknikken et skridt videre. Roland lancerer på NAMM fremtidens digitalpiano, et fuldelektronisk flygel - helt uden sampling. Se videoen, hvor grejredaktionen oplever det nye - stadig ret hemmelige - klaver. Det er endnu ikke helt færdigkonstrueret, men vi får lov at høre det - og også spille på det. Men vi får ikke lov til at optage, mens vi spiller. Vi har dog lov til at vise optagelserne med pianisten Alan Pasqua, der demonstrerer pianoet sammen med Peter Erskine Quartet.

Noget af det, der har gjort størst indtryk på undertegnede grejredaktør, er det nye Roland V-Piano, som Roland præsenterer på NAMM.

Et digitalt flygel uden sampling. Hver eneste tone er moduleret. Efter at man har presset tangenten, moduleres en tone, der tager højde for hvor hårdt, der er slået, hvor tæt på strengene hammerne sidder, hvor mange toner, der er slået an og en række andre faktorer, som fx hvor godt flygelet er stemt og hvilket materiale strengene er fremstillet af.

En utrolig processorkrævende beregning. Da denne teknologi var i sin barndom, måtte forskerne vente flere timer på at computeren beregnede tonens klang, før den kunne afspilles. Rolands V-Piano er udstyret med fire topmoderne CPU'er, der foretager lynhurtige beregninger, således at resultatet kan afspilles og høres med det samme.

En fantastisk oplevelse at få lov til at spille på et digital flygel, med så naturtro følelse.

Flyglet ventes at komme til at koste omkring 50.000 kr. og ventes på markedet til april.

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.