af Nils Harbo

Efter en lidt hengemt tilværelse rykker Kurzweil igen.

Stevie og Raymond

Kurzweil har et godt ry blandt mange professionelle musikere.

Men det er som om firmaet har levet en lidt hengemt tilværelse de sidste år. Firmaet blev oprindelig stiftet af den amerikanske forsker Raymond Kurzweil, der var den første i verden der opfandt en ”læsemaskine”, en maskine der kunne læse trykt tekst op for blinde – en teknologi, der i dag også kendes som OCR.

Maskiners samkvem med mennesker og AI (Artificial Intelligence, kunstig intelligens) er i det hele taget noget, der interesserer Ray Kurzweil.

Et samarbejde og langt venskab med Stevie Wonder resulterede i udviklingen af Kurzweil 250 i 1984, en af de første digitale synthesizere i verden, der kunne emulere lyde, som fx akustisk piano og blæseinstrumenter. Kurzweil Music Systems blev i 1990 solgt til det koreanske firma Young Chang, der er kendt for sin store produktion af klaverer og i 1991 lancerede man Kurzweil K2000, der var en revolutionerende synth, bl.a på grund af sin evne til at blande et hav af forskellige syntesemetoder med samples. Blandt brugerne var Robert Miles, Pink Floyd, Jean Michael Jarre, Depeche Mode, Tori Amos, Duran Duran, Nine Inch Nails og selvfølgelig Stevie Wonder. Med K2000 blev Kurzweil for alvor anerkendt af rock og popmusikere; også i Danmark. Men siden er det ligesom gået i stå.

Nu har Kurzweil imidlertid fået ny dansk distributør, Soundworks, der under ledelse af Michael Miller vil sparke nyt liv i Kurzweil.

Kurzweil PC3X, ny ”Performance Controller”

Foto: Kurzweil

Ny generation af keyboards

På NAMM møder vi Dave Papa, californisk lydingeniør og musiker, der spiller en stor rolle i udviklingen af den nye generation af instrumenter, herunder PC3, som han demonsterer med stor entusiasme.

Kurzweil PC3 ”Performance Controller” er Kurzweils nyeste skud på stammen.

Med ny egen chipteknologi (kaldet ASICs) leverer PC3-serien 128 voices og over 800 programmer i imponerende lydkvalitet sammen med nye brugervenlige features. Kurzweil kalder sin teknologi ”Triple Strike Grand Piano” og pianolyden er ganske overbevisende.

Udover de flotte pianoer indeholder PC3 hundredvis af basser, trommer, guitarer og synths for enhver stil og smag – herunder en stor Vintage sektion og ret flotte orgellyde, inklusiv KB3 Mode leslieeffekter, hvor PC3erens 9 slidere giver real-time drawbar kontrol.

En 16 spors sequencer og mere ”effects processing power” end forgængeren gør PC3 til en kraftfuld workstation, der også byder på USB, flash card port og en nydesignet keyboard.

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.