af Nils Harbo

Grejredaktionen har udvalgt en stribe særlige nyheder fra den store musikmesse i Californien, der netop er afsluttet.

Winter NAMM er netop afsluttet i Anaheim, Los Angeles med 100.000 gæster og 1.500 udstillere fra 90 lande. Fire dage med teknologi, møder, hype og blær, hvor det kan være svært at bevare overblikket, når man er omringet af alt det nyeste inden for musikgrej. Alligevel guider grejredaktionen dig her igennem nogle af de vigtigste nyheder.

At dømme efter rapporter og presseskriverier, er der dog ikke i 2013 en ”epokegørende nyhed”, sådan som man kunne se det i gamle dage.
NAMMs historie strækker sig tilbage til 1901 og NAMM Showet var det sted, hvor en guitar som Les Paul for første gang blev præsenteret for en større offentlighed. Det var også her en ukendt Robert Moog for 50 år siden præsenterede sin revolutionerende synthesizer og her, at man i 1983 introducerede fire bogstaver, der skulle få stor betydning for musikere: MIDI.

Apps everywhere

Winter NAMM 2013 var domineret af apps og tech-gadgets. IK Multimedia stjal billedet, med en række nyheder til iPhone og iPad, samtidig med at italienerne har lanceret en stor del af deres produkter på Android-platformen. Deres nye iRig Blueboard er verdens første trådløse pedalbrædt, der via Bluetooth kan sende MIDI og controller-informationer til iPad. IK Multimedia lancerede også deres trådløse monitorserie iLoud, der er batteridrevne 40 watt studiemonitors til den mobile musiker.

I anledning af NAMM havde Behringer også en masse nyheder, bl.a. introducerede man nye højtalere , baskabinetter og PA samt iStudio, en dock til iPad der har stik og tilslutning direkte til mikrofon, guitar, video mv. Behringer har før NAMM vakt berettiget opmærksomhed med deres X32 digitalmixer og en af nyhederne i år var iX16, en digitalmixer til iPad. Der er ogsaå kommet en app til kontrol af monitorlyd via X32-mixeren. Appen er gratis og hedder XiQ og sætter bandmedlemmer i stand til at styre monitorlyd direkte fra deres iPhone, iPod Touch eller iPad.

 

Udover apps er audiointerfaces er en stor trend og der er virkelig mange producenter på banen nu. På NAMM kunne man se nye audiointerfaces fra bl.a. Roland, Steinberg, M-Audio, Focusrite, Univers Audio, Alesis og Behringer.

 

Samarbejde på tværs

Sennheiser og TC Helicon har slået pjalterne sammen og lancerede nogle produkter, der mixer TC Helicons vokalteknologi med mikrofoner fra Sennheiser.

 

Roland og Fender arbejder også fortsat sammen og har nye VG Strats på vej, all made in America. Roland viste vanen tro også mange nye ting på NAMM, bl.a. de nye sammenklappelige TD-4KP eltrommer og en stribe nye keyboards, som fx V-Combo VR 09 og det nye RD-64,  der er et kompakt stagepiano med flygellyd, vægtede tangenter og controllerfunktioner, perfekt til musikeren på farten.

Rolands nye TD-4KP giver den autentiske V-Drums lyd i et nyt kompakt sæt, der er nemt at transportere og opbevare.

 

Fra Novation kom i øvrigt også det nye interessante Novation Launchkey, der er en slags krydsning mellem deres Launchpad og et controllerkeyboard.

Korg havde også et par spændende nyheder med på NAMM, herunder MS-20 Mini, der indeholder originalt kredsløb fra 1978 og andre lyde fra den legendariske MS-20 synth, samt KingKORG, der er en analog modelling synth med 61 semivægtede tangenter.

Guitarens fortid er dens fremtid

Martin Guitars graver for alvor tilbage i historien og viste på NAMM deres nye Retro Acoustic guitar serie og en tilsvarende Authentic Series. Med hel ny teknik, genskaber Martin autentiske historiske modeller  fra 30’erne og 40’erne, samtidig med at de har indbygget moderne pickup-teknik.

Gibson går også tilbage til rødderne og genlancerede den ikoniske elguitar SG under sloganet ”sometimes, the original is best”, mens Fender introducerede en hel ny elektrisk mandolin, kaldet Mando-Strat.
Fender har i øvrigt åbnet en Acoustic Guitar Custom Shop i Connecticut og herfra kommer de nye ”Pro Custom Series” og ”Collector Custom Series”.

Samtidig kom Visionary Guitars på banen med deres Robocaster, en futuristisk controller-guitar, der er designet med hjælp fra NewYorker DJ’en Moldover.
Fremtidens elektriske guitar? Or not?

 


MUSIKERENs grejredaktion var desværre ikke tilstede i os Angeles under NAMM 2013, men vi har med hjælp fra kilder og researchere valgt en række af de vigtigste nyheder ud her på siderne og når Musikmesse i Frankfurt løber af stabelen april vil vi være på pletten med endnu flere musikinstrumentnyheder.

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.