af Nils Harbo

I hele 2012 fejrer engelske Marshall Amplification sit 50-års jubilæum med særlige produktudgivelser

Retro-comboen JTM 1C er designet med klassisk Marshall-look fra de første år

I år er det 50 år siden at Jim Marshall åbnede en lille musikforretning i Hanwell, London, hvor han bl.a. solgte trommer og amerikansk importerede forstærkere som Fender. Senere begyndte han at producere egne forstærkere og det var folk som Pete Towshend (The Who) og Eric Clapton, der jævnligt kiggede ind i butikken og kom med gode råd og forespørgsler på forstærkerne.
I 1966 kiggede en hidtil ukendt amerikaner ved navn Jimi Hendrix forbi. Han købte et par forstærkere og gjorde derefter navnet Marshall verdensberømt.

1962-2012

I hele 2012 fejrer Marshall Amplification sit 50-års jubilæum. Derfor vil der hver 11. uge blive lanceret et jubilæumsprodukt (som måske går til 11?)
På NAMM showet viste englænderne bl.a. den første nye JTM1C 1x10"combo og en JTM1H head og der skulle komme fire tilsvarende Limited Edition 1-watts-modeller. De to rør-amps yder begge 1 Watt og er designet til at genskabe de tidlige tonale (og visuelle) egenskaber fra 1960'erne. De er udstyret med to ECC83 (12AX7) preamp rør og et ECC82 (12AU7) rør i powerdelen, Volume og Tone kontroller samt en Low Power switch på bagsiden, der sænker strømmen ned til 0,1 Watt. Der er 8 og 16 ohm højttalerudgange og comboen er udstyret med en 10” Celestion højtaler. På fronten ser man et originalt ”block” Marshall-logo fra gamle dage. Efter sigende skulle den lille nye baby lyde helt fantastisk og jeg glæder mig til at prøve den på Frankfurt.

Hvor blev Joes amp af?

Trods masser af rygter, lancerede Marshall ikke den ventede Joe Satriani Signature amp på NAMM, selvom Satriani selv i sin video-julehilsen havde lovet sine fans, at en ville komme. Satriani har længe turneret med en prototype på signatureforstærkeren, men det lader til, at vi skal vente et stykke tid endnu på den officielle release.
Måske sker det på Frankfurt?

Kommentarer fra læserne

Jan, 17-02-2012 11:11
Hej Jan!
Jeg har fundet nogle sider på nettet (på engelsk), hvor du kan se kronologisk gennemgang af Marshalls historie og andre "nørde"-oplysninger om Jim Marshall og hans forstærkeres historie; incl. videoer og bileddokumentation (se herunder).
God fornøjelse!
mvh Nils Harbo, grejredaktør

http://marshallamps.com/heritage/first_30/first_30_01.asp
http://julieannamos.hubpages.com/hub/Marshall-Ampliifiers
http://www.drtube.com/marshall.htm
http://www.aracom-amps.com/info/history.html
Jan, 16-02-2012 22:33
Jeg kunne godt tænke mig at få en mere udfyldende kronologisk gemmemgang af senere forstærkere og tilhørende kabinetter. Hvad med comboen fra Bluesbreakers tiden eller dobbeltstacken fra Deep Purple i 70'erne ?

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.