Zildjian Day i Pumpehuset var en nørdet, men formidabel oplevelse for de mange deltagende trommeslagere

Ihan Haydar optrådte ved Zildjian Days i København. Foto: Palle Schultz/EMNordic

Zildjian er verdens største producent af bækkener, har eksisteret i næsten 400 år og har leveret bækkener til trommeslagere over hele verden i alle genrer.

Zildjian står også bag konceptet "Zildjian Day", hvor trommeslagere mødes til clinic, koncert og masterclass.

Pumpehuset lagde lokaler til, da Zildjian Days forleden kom til København med den lokale importør EM Nordic som vært.

De mange fremmødte trommeinteresserede kunne møde og opleve bl.a. Gavin Harrison, Mike Mangini og det danske fænomen, den kvindelige trommeslager Ihan Haydar.

Det blev en aften med både gyldne bækkener og komplekse polyrytmer på lilletromme, stortromme, tammer og percussion.

I MUSIKERENs januarudgave kan du læse interviews med bl.a. Mike Manginio og Gavin Harrison, der fortæller om øvemetoder, disciplin, hård arbejde og masser af sjove timer.

Zildjian - verdens ældste firma

 

Zildjian blev grundlagt Tyrkiet, af alkymisten Avedis Zildjian under det osmanniske rige, nærmere bestemt i byen Istanbul. Hans første bækken blev lavet i år 1623. Han ledte i virkeligheden efter en metode til at fremstille guld og  sammensatte til det formål en legering af tin, kobber og sølv. Det blev til en metalplade, der også kunne lave musikalske lyde uden at splintres.

Firmaet fortsatte i årtier herefter og er stadig et familiefirma, dog nu lokaliseret i USA og fusioneret med Vic Firth, der bl.a. producerer trommestikker.

Da Zildjian har eksisteret i næsten 400 år, er det nu det ældste familiefirma i Amerika og blandt de 300 ældste firmaer i verden. Firmaet køres i øjeblikket fra Norwell, Massachusetts af 15. generation, de to kvinder Craigie og Debbie, der er døtre af Armand Zildjian.
Armands bror Robert Zildjian forlod firmaet i 1981 efter diverse uenigheder og startede Sabian, der også laver bækkener. Robert Zildjian døde i 2013, men Sabian er idag verdens næststørste producent af bækkener.

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.