af Nils Harbo

Finnerne ha mange sjove ideer. En af dem er at spille på guitar, lavet af kunstigt træ. Men Flaxwood virker, spiller rigtig godt og kan i øjeblikket fås på tilbud!

Stephan Strunck fra Lars Green Musik viser en Flaxwood Voima guitar frem på Vintage Show 2011. Foto: Victor Mark Kruse

En finsk industriel designer ved navn Heikki Koivurova står bag Flaxwood-guitarerne, som man kunne prøve ved efterårets Vintage Show i Svendborg. Jeg prøvede dem selv og kunne konstatere, at det er meget lækre guitarer, der er særdeles behagelige at spille på.

Nyt materiale

Heikki Koivurova har ønsket at skabe et miljøvenligt, genanvendeligt træbaseret materiale til fremstilling af guitarer og med Flaxwood ser det ud til, at det er lykkedes. Rigtig ægte træ har gode akustiske egenskaber, men er jo i virkeligheden for ustabilt til at bygge musikinstrumenter af! Træ er ikke et helt ensartet materiale, der i sin naturlige sammensætning har uregelmæssigheder, som fx knaster, der kan være svære at arbejde med. I bedste fald kan knasterne være med til at producere et særligt fantastisk instrument med en unik personlighed, men i sidste ende er der uforudsigelige elementer af kaos, som ikke kan styres.

Finsk findeling

Heikki Koivurovas metodik består i, at træet finddeles til meget små partikler, som flyder tilfældigt i et bindemiddel og dermed bliver fri for påvirkning af årer og knaster. Det gør at partiklerne vil vende i tilfældig retning, og at lydbølgerne vil forplante sig med ens styrke i alle retninger, samtidig med at materialet gøres uigennemtrængelig for fugtighed. Flaxwood er således et innovativt nyt tonemateriale, et kunsttræ, der er ekseptionelt ensartet i sine akustiske egenskaber. Oveni er Flaxwood miljøvenligt og derfor et nyt økologisk alternativ til traditionelle materialer, der langsomt nærmer sig udryddelse, jvfr. den debat der kører om fredede træsorter til guitarbygning.

Voldsom Voima

En af guitarmodellerne er Flaxwood Voima, der er bestykket med 2 Seymour Duncan humbuckers og 1 single coil og dermed lydmæssigt kan byde på ”det bedste fra begge verdener”. Som andre af Flaxwood-guitarerne har Voima den specielle blend-funktion mellem bridge og neck pickup. Laine betyder ”magt” eller ”styrke” på finsk og det er en meget lækker guitar.

Guitaren i øjeblikket kan fås på tilbud til knap 15.000 kr.

www.larsgreenmusik.dk

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.