af Nils Harbo

Vedholdende rygter i de amerikanske medier beskæftiger sig med at det ikoniske guitarfirma Gibson har kurs mod en snarlig konkurs.

Gibson er grundlagt i 1902, og er blandt de ældste elguitarproducenter i verden, kendt for rock-n-roll-ikoner som Gibson Les Paul, Gibson SG og Gibson ES-335

Gibson er grundlagt i Kalamazoo, Michigan i 1902, og er blandt de ældste elguitarproducenter i verden. I de sidste årtier har Gibson ført en aggressiv politik med opkøb af en række brands, herunder Slingerland, Wurlitzer, Cerwin-Vega, KRK Systems, Stanton, Onkyo og Philips og det er ikke første gang firmaet har økonomiske problemer.

I 1986 blev firmaet opkøbt af Henry Juszkiewicz og David Berryman og flyttede i den forbindelse til Nashville. Henry Juskiewicz er i branchen kendt som en flamboyant og farverig CEO og fik da også hurtigt det gamle firma på ret kurs. Men lige nu kæmper Juszkiewicz desperat for at omstrukturere virksomheden.

Se video med afdækning af Gibsons og andre firmaers massive opkøb og monopolisering i musikbranchen:

Fra Musikmesse Frankfurt: Fender versus Gibson

Skylder måske 3 milliarder

En række store problemer truer Gibson Brands. Efter blot 6 måneders ansættelse forlod økonomichef Bill Lawrence jobbet hos Gibson sidste år. Der er problemer med refinansiere selskabets obligationer og banklån, der skal betales.
Fra kilder i branchen, hævdes det, at det samlede beløb, der skal betales tilbage, er 500 mill dollar. Er dette sandt, er det over 3 milliarder danske kroner.

Grejredaktionen har også mærket flere indikationer på problemer og en lidt usædvanlig adfærd fra Gibson. Således trak man sig pludselig fra årets NAMM Show i januar. Og i sensommeren 2016 så man i Skandinavien en lidt desperat lancering af discount-mærket Maestro by Gibson, hvor Gibson-mærkatet blev hevet kraftigt frem i forgrunden, på trods af, at der er tale om lavkvalitetsguitarer, der bl.a. sælges i kæder som Elgiganten.

Jvfr. amerikanske ”Digital Media News” er Gibson flyttet fra hovedkontoret i Nashville og efter sigende begyndt at fyre medarbejdere, bl.a. i Gibson Custom Shop. Og en gruppe kinesiske investorer siges at været parat til at overtage fallitboet, når først konkursen er en realitet.

Juskiewicz bestemmer

Gibson Brands selv har været relative tavse omkring firmaets økonomiske problemer. Henry Juskiewicz (der af grejredaktionens kilder er blevet omtalt som værende "enevældig" og "gal”),  har d. 15. februar endelig udsendt en erklæring. Her hedder det, at Gibson Brands har "opfyldt alle nuværende forpligtelser over for obligationsejere" og at ”virksomheden arbejder sammen med en investeringsbank for at finde en alternativ kreditfacilitet.

Gibson og dets datterselskaber fokuserer stadig på pro-lydudstyr samt et bredt udvalg af musikinstrumenter og ifølge Juszkiewicz er begge regioner "rentable", men dog "under det succesniveau, vi så for flere år siden."

"Vi har tjent penge på at realisere aktiver som lagerbeholdninger, fast ejendom og forretningssegmenter, der ikke kunne nå det succesniveau, vi forventede," forklarer Juszkiewicz. "Med refinansiering og forbedring i driftsresultatet fra de handlinger, som vi ruller ud, forventer vi at virksomheden reorganiseres for succes og vækst i de kommende år."

Ikke sådan at slippe af med

Redaktionen har været i kontakt med den skandinaviske distributør af Gibson, Luthman. Her er man ikke så bekymret for Gibsons fremtid, men understreger at man ikke har nogen officiel udtalelse eller pressemeddelelse om emnet. Men holdningen er optimistisk. Gibson har lavet guitarer siden 1902 og det vil de nok også gøre i morgen.

Brandet har større værdi end firmaet

Disse betragtinger har de nok ret i hos den skandinaviske distributør. Gibson dør ikke lige sådan. Brandet har alt for stor værdi, faktisk så stor værdi, at et evt. salg af navnet Gibson kan indbringe flere penge end selve de aktiver, beholdninger mv. som Gibson Brands besidder. 
Så det skulle ikke undre grejredaktionen, hvis Gibson også eksisterer i 2118. Og formentlig stadig på amerikanske hænder.

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.