af Nils Harbo

Længere tids økonomiske problemer og stor gæld har tvunget firmaet bag de ikoniske guitarer i knæ og 1. maj udsendte Gibson en erklæring, hvor de orienterer om forholdene

Gibson SG er en meget brugt guitar i ”classic rock”, hvor berømte guitarister som Angus Young Frank Zappa, Jerry Garcia, Carlos Santana og Pete Towshend har gjort den mørkerøde model berømt

Gibsonguitarerne er elsket af musikere og musikfans verden over. De berømte guitarer kædes ofte sammen med musikikoner som Elvis Presley, BB King, Jimmy Page og David Bowie; så selvet brandet Gibson står stærkt.

Gibson har haft sit hovedkvarter i Nashville, USA siden 1894, hvorfra man i tirsdags udsendte en erklæring, hvori det hedder at man ikke længere klarer at håndtere den store gæld.

Derfor søger Gibson om konkursbeskyttelse under Chapter 11, der i amerikansk lovgivning svarer til betalingsstandsning (hvor Chapter 7 er konkurs).  **

Betalingsstandsningen sætter tingene i bero og man har fremlagt en plan, der udskifter aktionærerne (herunder firmaets kontroversielle leder Henry Juszkiewicz) og gør kreditorerne til ejere af selskabet.

Læs baggrunden for konkursen her:
Reorganiseringsplan hos Gibson udsletter aktionærerne 

Stor gæld og mange opkøb

Gibson har lån på omkring 3 milliarder kroner, som skal indløses i løbet af året. Kreditorerne har aftalt at stille yderligere 1 mia. dollars til rådighed, hvilket sikrer fortsat drift. 

Gibsons skæbne er imidlertid uklart, men en af planerne er at skille de elektroniske firmaer ud, der aggressivt er blevet opkøbt gennem de sidste 10 år. Det er brands som Philips, Cerwin Vega, TASCAM og Onkyo.

Kilder i branchen meneder dog, at et brand som Gibson aldrig vil dø. Det mener man også hos den skandinaviske distributør af Gibson, Luthman.
Her er man ikke så bekymret for Gibsons fremtid.  Luthman har ikke nogen officiel udtalelse eller pressemeddelelse om emnet, men holdningen er optimistisk. Gibson har lavet guitarer siden 1902 og det vil de nok også gøre i morgen, lyder det fra grejredaktionens kilde.

**  Ovenstående artikel er redigeret efter deadline og indeholder opdaterede oplysninger 

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.