Det danske mikrofonfirma DPA vokser og nyder stor respekt i den professionelle audioverden. DPA har netop afholdt stor partnerkonference med deltagelse af lydfolk og distributører fra hele verden og med deltagelse af dygtige danske musikere

Bobo Moreno synger i DPAs d:facto vokalmikrofon, akkompagneret af Henrik Gunde (pia), Kasper Vadsholdt (bas) og Janus Templeton (dr., ude af billedet). Foto: Nils Harbo

I tre hektiske dage havde DPA inviteret den internationale grejpresse og professionelle samarbejdspartnere fra hele verden til DPA Partnerconference 2014.
Sangeren Bobo Moreno kom på sit mest specielle gig nogensinde, da han i Den Sorte Diamant blev bedt om at synge i fem mikrofoner på en gang; så deltagerne kunne lytte og sammenligne verdens fem bedste vokalmikrofoner.

Dansk ingenørkunst på højeste plan

DPA Microphones har en lang historie bag sig, bl.a. med dygtige ingenører fra Brüel & Kjær, men har nu fået hel ny ledelse og nyt ejerskab, idet The Riverside Company, en globalt opererende kapitalfond, der fokuserer på at erhverve stærke vækst-virksomheder, har skudt penge i det danske mikrofonfirma.

Det har givet et stort løft for mikrofonfirmaet, der i øjeblikket ekspanderer kraftigt.

DPAs minaturemikrofoner bruges nu overalt, både i tv-studier og på filmset og den nyeste instrumentmikrofonserie har prominente brugere som Sting, Metallica, Paramore, Gloria Estefan og danske kunstnere som Carpark North og DAD har skiftet mikrofonparken ud og investeret i mikrofoner fra DPA.

På med guldørerne

På DPAs Partnerkonference deltog mere end 100 lydfolk og specialister og de fik udfordret ørerne. DPA havde meget modigt opstillet konkurrerende mikrofonmærker fra verdens bedste producenter, så deltagerne med egne ører kunne sammenligne og opleve de forskellige mikrofoner. Det skete bl.a. ved workshops hos DPA i Allerød, på DPAs egen mikrofonfabrik i Asnæs og ved en speciel koncert i Den Sorte Diamant, med Bobo Moreno som det vokale midtpunkt.

DPAs egen d:facto vokalmikrofon var i fint selskab med dyre kondensatorvokalmikrofoner til livebrug fra alle de førende internationale mærker. Men d:facto klarede testningerne utrolig godt og gjorde sig bl.a bemærket med sin "super" nyrekarakteristik, der effektivt holder omgivende lyd fra de akkompagnerende musikere ude og fokuserer på vokalen. Den baggrundsmusik, der slipper igennem, har til gengæld en rigtig god lyd; der samlet er med til at forberede lydoplevelsen for publikum. d:facto udmærker sig også ved at have et rigtig godt isoleret håndtag, der effektivt dæmper bevægelser, lyd og vibrationer fra sangerens hånd og mikrofonstativ. Her larmede de konkurrerende mikrofoner betydeligt mere.

MUSIKERENs grejredaktion deltog i partnerkonferencen. Efter sommerferien sætter grejredaktionen fokus på mikrofoner og i en specialartikel vil du få gode råd til anskaffelse af mikrofon; samt se en guide over hvilke DPA-mikrofoner, der passer til dine behov.

Og du vil få et svar på, om DPAs d:facto er verdens bedste vokalmikrofon......

I DPAs studie lyttes der intenst på headsets og mikrofoner til speakerbrug, hvor de forskellige modeller sammenlignes. Foto: Nils Harbo

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.