af Nils Harbo

Yamahas analoge synthesizer CS80 fås nu som softsynth

Arturia er en fransk sofsynthproducent, der nu har lanceret Yamahas legendariske analoge synth CS-80 som plug-in.

Synthen har fået anmeldere i internationale grejmagasiner op af stolen af ren begejstring.

Stevie Wonder gjorde blandt andet den originale Yamaha CS80 kendt og den blev flittigt benytet på mesterværket "Songs In The Key Of Life" fra 1976.

I nutiden har den prisvindende filmkomponist, Hans Zimmer (Løvernes Konge etc.) har brugt den originale CS-80V på bl.a. ”Black Hawk Down” og ”Gladiator”. Han roser synthens særlige evne til at blande orkestrale og akustiske lyde med reallyd som eksplosioner og pistolskud. Hans Zimmer er også stærkt begejstret for Arturia CS-80V, der er lanceret til både VST/RTAS/DXi og som Stand-Alone software.

Softsynthen har tilsyneladende alle originalens kvaliteter, krydret med en hel del nye. I CS-80V findes således 2x 100% uafhængige oscillatoer, hver med sit HPF og LPF filter, hver sin Filter ADSR, hver sin Amplitude ADSR og valg mellem Sine, Square, Saw og Triangle kurveformer. Der er Pulse Width Modulation der kan sync'es til BPM, 2 uafhængige LFO'er, 24 Patch knapper på panelet, Chorus og Tremolo/Vibrato, samt Ribbon Controller til Pitch Control og meget, meget mere.

Da CS-80V ikke er begrænset til 8 voices som sine originale analoge forgænger var det, er det i realiteten kun computerens CPU der sætter grænsen for, hvor mange voices man kan afvikle.

Man kan via midi arbejde med 4 lyde og dermed have adgang til 16 oscillatoer, 8 HPF og 8 LPF filtre på samme tid.

Hans Zimmer er vild med CS-80

Den originale CS80 er et samlerobjekt

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.