af Nils Harbo

Apple er kendt for at være et kreativt firma, der bruges af kreative mennesker, heriblandt mange musikere. Men med det store salg af iPods er udbredelsen af Apples produkter blevet endnu større. Alene i Europa omsatte Apple for mere end 24 milliarder kroner i sidste regnskabsår. Samtidig vokser kritikken af koncernens forretningsmetoder. Produkterne er populære pga. det lækre design, men servicen er elendig, når der er fejl på produkterne. MUSIKEREN sætter her fokus på Apple og det multinationale firmas opførsel overfor kunderne. Det er en historie om eksplosive batterier, giftige komponenter, arrogance og børnearbejde.

Apples karismatiske leder

Apple ledes af Steve Jobs, der er en fremragende og visionær virksomhedsleder. Han er symptomatisk nok opvokset og stadig bosat i Sillicon Valley i Calfornien og den oprindelige stifter af Apple. Han var således sammen med Steve Wozniak en af hovedmændene bag opfindelse af musen og det brugervenlige grafiske interface alle bruger i dag.

Firmaet blevet døbt Apple Macintosh i 1976; angiveligt fordi man ville stå foran Atari i telefonbogen! Ellers også fordi at Steve Jobs var Beatles-fan. Eller også fordi han lige havde haft arbejde i en æbleplantage – det er der mange myter omkring!

Steve Jobs besidder åbenbart en evne til at ville komme først; en evne, der er parret med kreativitet, kynisme, konkurrencelyst og talent for at se langt fremad. Desuden har han mod til at turde satse på anderledes design og innovation.

Denne cocktail, kombineret med en god portion held og en tidsånd, der kører med på bølgen, har bragt hans firma langt frem. Ifølge The Sunday Times har Apple alene i Europa i det seneste regnskabsår omsat for mere end 24 milliarder kroner! Tre gange så meget som de foregående år sammenlagt! Og ifølge det amerikanske magasin Forbes er Steve Jobs er i dag nr. 67 på listen over verdens rigeste mennesker og god for 20 millarder kr. (Listen toppes i øvrigt af IT-folk: Bill Gates, Microsoft, er nr. 1 medstifter Paul G. Allen nr. 3. og Michael Dell nr. 4).

Apples øverste chef og grundlægger Steve Jobs er i sit es når han holder sin ”key note” tale på Macworld i San Francisco, der er verdens største Macintosh-messe og event.

Foto: Apple

Uregelmæssigheder i Apples regnskab

Steve Jobs var ellers i nogle år sat uden for indflydelse i Apple. Men situationen er nu aldeles vendt. Jobs har stor fremgang og respekt. I 1986 var han medstifter af Pixar, der i dag er opkøbt af Disney-koncernen. Her sidder Steve Jobs også i bestyrelsen; mens en anden af verdens mest indflydelsesrige finansfolk, Google-direktør Eric Schmidt (nr. 52 på Forbeslisten), sidder i Apples bestyrelse. Så Jobs har indflydelsesrige venner.

For nylig har Jobs dog måttet rykke ud med en ”finansiel” undskyldning. I oktober offentliggjorde Apple nemlig at Steve Jobs vidste besked med en del af de uregelmæssigheder der for nogle måneder siden blev fundet i Apples regnskab. Et retssag var under opsejling, med et anklager om optionsfusk med aktier på op mod 8 milliarder kroner og indikationer på at Apple har givet misvisende og forkerte informationer til de amerikanske myndigheder.

Angiveligt skulle aktierne være tilbagedateret, så det kunne betale sig hurtigt at sælge dem igen med stor fortjeneste. Steve Jobs var tilsyneladende bekendt med flere af options-tildelingerne og sagen har bla. betydet at myndighederne kræver at samtlige Apples kvartalsregnskaber fra 29. september 2002 og fremad skal omskrives.

Da begivenhederne fandt sted i perioden 1997 til 2002 er Jobs uden direkte ansvar og det blev finanschefen Fred Andersons hoved, der måtte rulle. Som Apples øverste chef har Jobs måttet påtage sig et stort ansvar og udsendt en undskyldning til aktionærerne.

Apple har også egne forretninger. Senest åbnede Apple Store d. 18. maj på Fifth Avenue i New York, der har åbent døgnet rundt. Apple har nu forretninger i 147 lande, herunder 6 i Japan, 2 i Canada og 6 i England.

Foto: Apple

Apple – arrogant og amoralsk?

Apple stormer nu frem på det europæiske marked. Succesen i de senere år bygger især på et fremragende og innovativt design, der tiltaler livsstilen blandt unge og moderne mennesker. Men æblet har en bagside, som nogen mener er lidt råddent. Det handler bla. om Apples ofte arrogante måde at behandle slutbrugere og forhandlere på. Også miljøet behandles dårligt af den fremgangsrige koncern. Apple har derfor i de senere år måttet døje med mange retssager og omfattende kritik af deres måde at køre forretning på.

Især har der været klager blandt importører og detailforretninger.

The iPod family - en familie med svagheder og hemmeligheder

Foto: Apple

Bad batteries

For nogle år siden gjorde de amerikanske detailforretninger oprør mod Apple. Talrige skriverier i amerikansk presse fortalte om hvor benhårdt Apple kører detailforretningerne, med meget lave avancer til de forretningsdrivende, manglende levering af nye produkter, dårlig service og deraf følgende stor utilfredshed fra kunderne.

Herhjemme i Danmark har jeg også opdaget stor utilfredshed med Apple og Apples officielle importør Rosenmeier Electronics. Det har bla. betydet at den danske detailkæde Hi-Fi Klubben helt har droppet Apple-produkter. Boycotten gælder også kædens butikker i Norge og Sverige. Ifølge IT-avisen ComeON skyldes en del af utilfredsheden tilsyneladende de problematiske batterier i iPods, der ofte (især i første generation) har drillet Apple. Og her mener Apple ikke at en 2-årig garanti gælder. Hi-Fi Klubben sælger nu restlageret af iPods og vil ikke længere handle med Apple. I stedet satser man på I-River afspillere.

Og netop iPod-batterier var essensen, da en stribe utilfredse iPod-ejere for et par år siden sagsøgte Apple for ikke at levere det lovede. Brugerne mente ikke batterierne kunne holde en opladning i lige så lang tid som Apple påstod og der var også problemer med batterier, der stod af og i løbet af kort tid blev ubrugelige. I værste fald har sagen kostet Apple op mod 90 millioner dollars, da hver bruger, der har købt iPod fra før fra maj 2004 ifølge det indgåede forlig enten skal have en kontant udbetaling på godt 150 kroner eller en 300 kroners kredit i en Apple-butik. Ejerne af tredje generation iPods skal også have udskiftet deres batteri gratis, hvis det fejler. Forliget gælder kun i USA, men det var måske en ide til efterfølgelse for de danske brugere, der har oplevet problemer?

Dave Browns brændende Apple iBook blev fotograferet af hans far

Foto: Nick Browm

Bærbar brand

I august måtte Apple worldwide starte tilbagekaldelsen af en stor sending batterier, fabrikeret af Sony, i G4 iBooks fra 2003-2006, da der er stor risiko for at der kan gå ild i den bærbares strømforsyning, hvis den udsættes for høje temperaturer.

Noget den 11-årige Dave Brown fra Minnesota oplevede på sit drengeværelse. Der gik ild i hans Apple lap top og faderen Nick Browns tog straks billeder, der senere blev offentliggjort på Internet. Samtidig florerede billeder af brændende Dell-computere, bla. fra et fly (hvilket i øvrigt skabte sloganet ”May you burn in Dell”).

Sagen har i sidste ende udviklet sig til en stor skandale for Sony, der har leveret batterier til en række andre computerfabrikanter, herunder Toshiba og Fujitsi; men fadæsen har absolut ikke hjulpet på Apples image.

Andre Macbook-brugere har oplevet problemer med pludselige nedbrud, der fik navnet "Random Shutdown Syndrome" (RSS). Men Apple har nu fået frigivet et firmware update, der skulle forbedre computerens interne overvågning, for at forhindre at de bærbare MacBooks lukker uventet ned i tide og utide.

Der var virus i en ny sending Video iPods fra Apple

Foto: Apple

Orm i æblet

Apple har ikke kun været uheldig med batterier. I september kom man således uforvarende til at sende en håndfuld af de nye Video iPods på markedet, der var inficeret med virus. Der var tale om en Windows ”orm”, The RavMonE.exe.

Fadæsen skete under samling af iPods hos en af Apples leverandører, men Apple anslår at mindre end 1% iPods, alle udsendt efter 12. September, er inficeret og der er rapporter om 25 indleverede eksemplarer.

En dansk kvinde har længe døjet med tastaturproblemer på sin bærbare Mac. Efter få måneders brug blev bogstaverne på tasterne slidt ned og var ulæselige. Hun forsøgte at gøre forhandleren og Apple Danmark opmærksom på problemet, men fik aldrig svar på sine henvendelser.

Først da hun gik til pressen og Politiken bragte en artikel om sagen, kom der respons fra Apple. Kvinden har fundet ud af, at mange andre brugere oplevede det samme problem, men Apple vil ikke anerkende de forsvundne bogstaver som et reelt problem.

Det tvinger tusindvis af brugere til enten at skrive ”blindskrift” eller selv at ofre dyre penge på en udskiftning af den bærbares tastatur.

Logic Pro er Apples professionelle musiksoftware

Foto: Apple

Mac versus PC

På musiksoftwarefronten har et program som Logic Audio længe stået stærkt. Programmet anvendes også af mange danske producere og musikere. Som led i en større strategi har Apple de senere år opkøbt af firmaer, der producerer billedredigering (Final Cut) og lydredigering (Emagic). Herefter har Apple stoppet udviklingen af professionel musiksoftware til Windows. Logic Pro findes således i dag kun til Mac. En proces, der skabte et ramaskrig i Danmark og udlandet med et hav af utilfredse PC-brugere, der havde kastet formuer efter deres Logic-programmer. Mange valgte at blive på Windowsplatformen og skiftede derfor til Cubase. I branchen anslås det at mere end 70.000 Logic-brugere blev ”dumpet” af Apple i denne proces.

Kort tid efter skiftede Logic Audio dansk distributør. Roland Scandinavia havde hidtil haft en fremragende kundesupport på produktet, med bla. gratis hot-line telefon, men efter Apple har valgt at lade softwaren distribuere gennem Rosenmeier, er supporten gået stærkt tilbage. Apple håndterer nu selv supporten, der som Apples øvrige produkter hovedsagelig foregår med ”selvbetjening” på websites og koster penge, såfremt man ønsker telefonisk hjælp. Det er en kolossal tilbagegang.

Jeg har hørt mange klager fra utilfredse Logic-brugere, der ikke kan få løst deres problemer og jeg har selv oplevet at Apples nuværende supportkanaler ignorerer gentagne henvendelser.

I forbindelse med denne artikel har jeg kontaktet Apple Danmark for kommentarer vedr. disse forhold, desværre uden resultat. Det kunne ellers have været spændende at høre en forklaring fra Apple.

Apples nye iMac-familie har Intel Core 2 Duo processor i alle modeller. Den mindste model iMac 17” (tv.) koster 7.900 kr.

Foto: Apple

Forhandlerne dropper Apple

På grund af alle disse forhold ser man i det danske musikmiljø en tendens til at forhandlerne hellere vil sælge Cubase end Logic. Ifølge en jysk musikhandler, jeg har talt med, skyldes det bla. at Apple er ”for besværlige, for store eller højrøvede eller hvad man nu vil kalde det”.

Forhandleren mener at avancen på Apple hardware er grotesk lav og anslår at mange iPods er blevet solgt med kun 20 kroners fortjeneste. Samme forhandler vil nødig sælge en Apple computer, da alene fragten kan risikere at overstige fortjenesten! I tidens løb har han brugt mange timer på at tale med Apple direkte og distributøren Rosenmeier om diverse leveranceproblemer, da Apple ofte lancerer nye produkter, uden at kunne forsyne forhandlerne med nok enheder. Leveranceproblemerne bekræftes af andre forhandlere og mange slutbrugere har oplevet at gå forgæves efter nye produkter.

En af Danmarks største Apple-forhandlere på musikfronten er Cyber Farm (førende Pro Tools forhandler, beliggende i København og Århus). Ifølge min jyske kontakt er Cyber Farm så store, at de handler direkte med Apple. Cyber Farm har meget stor ekspertise og service og den jyske forhandler vil derfor hellere handle med Cyber Farm, som han kun har lovord tilovers for.

Et andet eksempel på dårlig Apple-service er uddannelsesversionerne.

Hvor musikforretningerne tidligere kunne bestille en Apple-skoleversion, til levering næste dag med en forhandlerrabat på omkring 30%, er rabatten blevet meget mindre og skoleversioner skal købes til fuld pris. Herefter kan forhandleren få ”claim back”, dvs. han får refunderet forskellen mellem prisen på en alm. version og på en skolepakke. Den jyske forhandler har i et enkelt tilfælde måttet vente 18 mdr. før Apple betalte og fik en oplevelse af at tidsforbruget med at rykke og renteforbruget gennem 18 mdr. nærmest åd fortjenesten. Forståeligt nok har den jyske forhandler nu helt droppet at sælge Apple computere.

Greenpeace har lavet en "falsk" Apple-site, bl.a. med billeder af børnearbejdere

Foto: Greenpeace

Æblet er ikke særlig grønt

Apples omsætning er så stor, at man næppe mærker den danske utilfredshed i hovedkvarteret i Cupertino i Californien. Men Apples problemer stopper ikke med utilfredse danskere. Tidligere på året vakte det en vis opsigt, da to kinesiske journalister gjorde opmærksom på en række tilsyneladende kritisable vilkår for arbejdere på en af Apples underleverandører, en kinesisk fabrik ved navn Foxconn, der fabrikerer iPods. Apple har senere lavet en rapport og konkluderet at historien ikke holder vand. Man har sagsøgt de to reportere, der efterfølgende har fået store problemer med de kinesiske myndigheder, der bla. har indfrosset deres bankkonti. Den internationale presseorganisation, Reporters Without Borders, er nu gået ind i sagen og opfordrer Apple til at stoppe sagsanlægget.

På miljøfronten er Apple blevet angrebet af Greenpeace, der beskylder Apple for dårlig miljøpolitik. Greenpeace hævder at Apples produkter indeholder skadelige stoffer og kritiserer den dårlige returpolitik, der betyder at kasseret Apple-udstyr ofte ender i fingrene hos børn i Kina, Indien eller i andre udviklingslande, hvor børn kan blive sat til at skille udstyret af og derved udsættes for farlige kemikalier. I august var Apple med i en frivillig undersøgelse, lavet i samarbejde med Greenpeace. Ifølge dagbladet Børsen opnåede ingen af de deltagende elektronikfirmaer en position som ”grønne”, men Nokia og Dell toppede ranglisten.

Begge firmaer er nemlig i modsætning til Apple gode til at genbruge brugte computerdele. Nokia kommer ind på en førsteplads, da alle Nokias nye mobiltelefoner er fremstillet uden PVC, der er mistænkt for nedsætte fertiliteten samt være årsag til fosterskader og kræft. Tredjepladsen gik til Hewlett-Packard efterfulgt af Sony Ericsson og Samsung.

Greenpeace har lavet en hjemmeside (www.greenmyapple.com), der er konstrueret som en parodi eller ”falsk” udgave af en officiel Apple-site. Der er brugt Apple-ikoner og symboler med tekster som ”iTox” og ”iWaste” og der er lavet plagiater af Apple-reklamer med opfodringer til bedre miljøpolitik.

Efter hvad MUSIKEREN erfarer, så lever alle Apples produkter op til de nye skærpede miljøkrav i EU, men det stopper ikke Greenpeace-kritikken. Miljøorganisationen blev i sidste måned smidt korporligt ad af messen MacExpo i London, da messeledelsen følte Greenpeace-aktivisterne chikanerede messegæsterne. Så balladen fortsætter.

Der er solgt over 60 millioner iPods på verdensplan

Foto: Nils Harbo

Musik og film betalt af kunstnerne

Der er en iPod–afspiller i snart hver eneste teenagers baglomme og iPod er blevet en succes, der er til at tage og føle på. Nu er der kommet nye modeller, der kan vise film. Men hvem betaler?

Det er fire år siden at Apple lancerede den gratis "digitale jukebox" iTunes. Siden har konceptet med at forære folk software til afspilning af musik, kombineret med en shopløsning og en bærbare afspiller udviklet sig astronomisk. Der er således solgt over 60 millioner iPods på verdensplan og i USA sidder Apple nu på 88% af markedsandelen indenfor digital musiksalg. I Europa er andelen dog noget mindre. Pladeforretningen iTunes rummer nu omkring 3.5 million forskellige titler og der er på knap fire år sammenlagt solgt ca. 1.5 milliard numre iTunes Music Store.

Men det stopper ikke ved musik. Apple har nemlig i efteråret omdøbt "iTunes Music Store" til blot "iTunes Store". Nu kan man også kan købe videoer, spil og lydbøger, foruden man kan downloade gratis podcasts. I USA kan man tillige købe film. Gennem samarbejde med bla. Disney og ABC vil Apple nu lave det samme trick med film, som man gjorde med musik. Prisen er 14,99 dollars for nyudgivelser (ca. 89,50 danske kr.), 12,99 dollars ved forudbestilling og 9,99 dollars for ældre film. Det kan tage op til 3 timer at downloade en film, afhængig af ens bredbåndshastighed, men man kan begynde at afspille filmen før downloadet er afsluttet.

I Danmark kan man endnu ikke købe film, men Apple DK fortalte på sit sidste pressemøde, at man forventer filmsalget lanceres i Danmark i 2007.

Det nye iTunes vers. 7

Foto: Apple

iMonopol

Apples sats med at sælge musik for kun 8 kr. pr. nummer har tiltalt forbrugerne. Men det har samtidigt betydet at det fleste danske online musikshops har lagt sig op af denne prispolitik. Når først moms og avance er fratrukket, er der ikke mange penge tilbage til ophavsfolk og musikere, der også skal dele med pladeselskabet, medvirkende studiemusikere osv. Ofte er det almindeligt at der kun er 3,50 kr. tilbage til deling i denne proces. Efter hvad MUSIKEREN erfarer har Apple været benhårde at forhandle med, så prisen har ikke været til at rykke.

Et er at musikere må betale prisen, nu flyttes den samme proces over i filmverden. Enhver, der har set rulleteksterne i slutningen af en film, kan regne ud hvor dyrt det er at lave film. Men en filmpris i iTunes på knap 90 kr., kan man hurtigt regne ud, at der ikke bliver mange penge tilbage til komponisterne, når først filmselskab, instruktør og skuespillere har fået deres andel. Apple og iTunes er nu så store og monopolagtige, at det faktisk er forretningen, der bestemmer prisen; og ikke den der producerer produktet.

Men akkurat som Microsoft har haft problemer med monopollovgivningen, er der også kræfter, de prøver at spænde ben for Apple.

For nylig kunne man læse i MUSIKERENS e-Nyt at den norske ombudsmand på vegne af sin svenske og danske kollega har påpeget ulovligheder ved iTunes. Først og fremmest handler det om problematikken med at iTunes’ musikfiler kun kan afspilles på Apples egne musikafspillere iPods.

Har man købt et musiknummer i iTunes, kan det nemlig ikke afspilles i en almindelig MP3-afspiller, hvilket tvinger forbrugerne til at investere i en iPod. Og det mener man er i strid med lovgivningen. Apple har afvist at der er tale om ulovligheder. Ifølge den norske site itavisen.do har Apple ligefrem på et tidspunkt truet med at trække sig ud af det nordiske marked for onlinemusik. Sagen er dermed ikke slut.

Og det bliver også spændende at se hvor længe der går, inden film bliver løsladt på det danske marked.

Alle nye Apple-computere leveres med den ”digitale livsstilsoftware” iLife, der bla. indeholder musikprogrammet Garageband (billedet), webdesignprogrammet iWeb, filmredigeringsprogrammet iMovie og DVDprogrammet iDVD. Garageband omdanner Mac’en til et virtuelt musikstudie og ved hjælp af indbygget webcam, mikrofon og integration med de øvrige programmer kan brugeren lave hjemmesider, blogs, podcasts og DVD uden yderligere investeringer.

Foto: Apple

Apple nyheder

Skulle der være nogen, der efter ovenstående lange Apple-kritik alligevel ønsker sig Apple-produkter til jul, kan man læs om Apple nyheder ved at klikke på linket herunder:

Nyheder fra Apple

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.