af Nils Harbo

Ableton Live har fået en konkurrent

Ny DAW på markedet

Det er ikke så tit, at nye spillere kommer på markedet indenfor musikproduktionssoftware. Men nu har Ableton Live fået en alvorlig konkurrent i form af Bitwig Studio, der er et nyt multi-platform program til musikproduktion, remix og performance.

Bitwig er et Berlin-firma, dannet i 2009 af fire udviklere, der også har arbejdet med Ableton Live.  Den første prototype af programmet blev vist på NAMM i 2012 og siden har diskussionen floreret på blogs og grejsider verden over. Bitwig eller Live?

Same, but different?

Et helt nyt produkt får altid megen opmærksomhed, men for at overleve, skal det nye produkt have nogle egenskaber, der slår de gamle og nogle nye nutidige elementer, der gør at folk tænker : ”Aha, det her er smart!”. For at overleve skal produktet også besidde en grundlæggende kvalitet og helst have en pris, der ligger lidt under de andre. Bitwigs pris ligger da også lidt lunere under konkurrenterne, men man kan diskutere størrelsen af indholdet - så det er svært at sammenligne.

Bitwig kører 64-bit, men programmet understøtter også 32-bit plug-ins og understøtter de 3 store styresystemer, Windows, Mac OS X og Linux. Der medfølger et stort antal instrumenter, lydbanker (3 GB factory) og effekter. En interessant ting er ”Hybrid Tracks” med MIDI-og audio på samme spor.

Bitwig kan køre multi display og understøtter op til 3 skærme. Der er over 50 medfølgende enheder, inkl. instrumenter som Polysynth, FM-4, orgel, Sampler og analog -style Drum moduler samt effekter som Delay, Equalizer, Compressor Note FX, og Modulator.

Kendte arbejdsgange

Bitwig kombinerer traditionelle sequencingfunktioner til musikproduktion med de samme nutidige performanceorienterede clip-arbejdsgange, som man bl.a. kender fra Ableton Live og som kan bruges til afvikling under koncerter. Sammenligningen med Live ligger derfor ligefor; især da Bitwig er designet af ”udbrydere” fra Ableton.

Grejredaktionen har endnu ikke prøvet Bitwig, men Bitwig Studio er nu tilgængelig i alle musikforretninger og kan købes fra Bitwig.com, hvor man kan prøve en demo-version.

Prøv selv og døm selv!

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.