af Nils Harbo

Logic Pro X er udkommet og mange nervøse brugere kan ånde lettet op. Apple har ikke nedprioriteret det populære studiesoftware.

Apples Logic Pro X kan bl.a styres fra iPad via den nye gratis app Logic Remote.

Apple har ikke lavet nogen væsentlig opgradering af musikproduktionsprogrammet Logic, siden version 9 blev lanceret i oktober 2009.
En update har derfor af mange brugere været ventet med stor nervøsitet. Mange frygtede for programmets fremtid. Ville Apple gøre det samme, som de gjorde med videoredigeringsprogrammet Final Cut? Ville Logic ville blive ”nedgraderet” til en slags opdateret GarageBand?

Ingen opgrade - kun nykøb

I halen på den nye MacBook Air kom så pludselig i sommervarmen Logic Pro X. Og mange kan ånde lettet op. Det nye program er ikke ødelagt, men har fået en heftig make-over og fremstår som helt nyt strømlinet musiksoftware, der for 1.299 kr. kan købes og installeres via App Store.

Logic Pro X er blot en videreførelse af den professionelle musiksoftware som mange kender og elsker. Nu i en hel ny moderne version, der peger fremad. Gamle brugere kan desværre ikke opdatere for en særlig update-pris; alle må gribe til pungen og investere i det fulde beløb.  Til gengæld får man et hypermoderne musikstudio, med et hav af faciliteter, der tidligere kostede fem gange så meget.

Mange nye features

Blandt de væsentligste ændringer og nytilføjelser er et helt nyt redesignet grafisk brugerinterface. Der er lånt meget fra GarageBand og Final Cut Pro X, men også kommet nye ting i billedet. Programmet understøtter ikke længere 32-bit plug-ins, nu kører Logic kun 64 bit.
Der er ikke kommet så mange nye instrumenter, men orgel, piano og clavinet har fået en brush-up og ”Retro Synth” er en ny 16-stemming vintage synthesizer med tre typer syntese og simpelt interface. Der er også kommet en ny ”Bas Amp Designer” samt den geniale ”Drummer”. Det er en ny funktion med 15 forskellige virtuelle ”trommeslagere”, der spiller grooves og beats i mange forskellige genrer. ”MIDI Effects” er en ny arpeggiator samt diverse MIDI-generatorer, der modulerer, transformerer node og controllerdata.

Mere Flex redigering

Der er tilføjet ”Flex Pitch”, et nyt værktøj, der retter pitch på vokaler og anden monofonisk audio a la Melodyne og AutoTune.
”Smart Controls” er en samlet visuel kontrol af forskellige vigtige parametre, plug-ins m.v. på et spor og ”Patches” er en udvidelse af Channel Strip Settings, der sammen med Smart Controls samler spor og komplekse routings.

Sidst men ikke mindst, er der kommet nye Apple loops i nye genrer, som Electrohouse, DubStep, Hip Hop m.v. og ”Logic Remote” er en gratis App til iPad, der kan styre Logic.

Her kan man læse mere:

Engelske ”Music Radar” har testet programmet:
Review Apple Logic Pro

Undertegnede har også skrevet en dansk test af programmet:
Det nye Logic Pro X

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.