af Nils Harbo

Ny version af Live-software vækker opmærksomhed

En af de mere epokegørende nyheder på softwarefronten lige nu er frigivelsen af Ableton Live i version 4.0.

Ableton er endnu ikke så kendt herhjemme, men med den nye update af Live burde flere stifte bekendtskab med dette imponerende software, der er et komplet virtuelt musikstudio til PC og Mac. Ableton blev grundlagt i Berlin 1999 af to nørder Gerhard Behles og Bernd Roggendorf, men som så mange andre tyske musiksoftwarefirmaer fik de hurtigt gang i biksen og i dag har Ableton 25 medarbejdere.

I starten kunne Live kun håndtere loops, der kunne bearbejdes og ændres i tempo i realtime, men dette var i sig selv meget revolutionerende, da Live samtidig var meget fleksibelt og intuitivt at arbejde med. De to nørder var selv meget aktive i musikmiljøet, bl.a. med technoprojektet Monolake.

Mange DJ’s og remixere tog Live til sig p.g.a. brugervenligheden og ”stilen” i programmet. Live var (som navnet antyder) nemlig perfekt til livebrug, da man kan ”tweeke” og ”twiste” en masse realtime funktioner, når man spiller op til bal på klubben.

Med version 4 har softwaren så taget et revolutionerende nyt skridt fremad. Der er nu endelig kommet fuld MIDI-understøttelse og det er muligt at integrere VST-instrumenter og effekter (samt Audio Unit til Mac OSX). Sammenholdt med mulighederne for optagelse og mixning er Ableton Live nu et fuldvoksent og meget moderne, komplet audio og sequencerprogram til musikproduktion.

Arrangesiden i Live

Foto: Ableton

MUSIKERENs grejskribent er altid nysgerrig for at afprøve nye territorier og jeg har haft lejlighed til at stifte nærmere bekendtskab med programmet.

Som al ny software kan Live kan virke en smule uoverskueligt i starten, bl.a. fordi hovedvinduet ikke er bygget op som de fleste andre sequencere. Men Live viser sig hurtigt at være udstyret med en masse kvikke hjælpemenuer, der er med til at gøre programmet hurtigt og intuitivt. Det bliver til en leg at lave musik –og så er det oven i købet sjovt, fordi det hurtigt lyder af noget! Mulighederne for drag-and-drop er utallige (også med MIDI-instrumenter) og det smarte indbyggede browserprincip giver godt overblik.

Det er imponerende så frit Live bevæger sig i temposkift! Det sker i realtime, så man forsinkes ikke af menuer og ekstraapplikationer man skal åbne for at ændre tempo. Funktionen ”Clip Envelope” giver mange muligheder for innovativ lyddesign og en sjov feature er ”Automatic Jamming”, der giver forslag til kombinationer af loops og lyde og helt sikkert noget, som jeg vil dykke mere ned i, når tiden tillader det.

Det er nok ikke helt tilfældigt at flere udenlandske grejmagasiner er gået helt amok i deres hyldest til den nye update.

Ableton Live er et perfekt værktøj for DJ’s og andre musikere der laver remix og lignende, men almindelige musikere, der kan spille i traditionel håndværksmæssig forstand skal heller ikke holde sig tilbage, da programmet nu indeholder alle de features, der gør Ableton Live til et absolut værdigt alternativ til programmer som Cakewalk, Logic og Cubase. Ikke mindst når man tager prisen i betragtning.

Live 4 i fuld version koster 3.695 kr. og Upgrade fra Live 3.x koster 1.595 kr

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.