af Nils Harbo

Det nye regulativ fra CITES kan gøre livet sværere for musikere med ældre instrumenter og i musikinstrumentbranchen ruster man sig til en certificeringsrunde

Taylors nye Mini Basguitar er bl.a. bygget af Sapele, tropisk træ, der er et godt alternativ til palisander

CITES (Conventionen on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) er en international konvention om kontrol af handlen over landegrænser med truede dyr og planter. 175 lande over hele verden har tiltrådt konventionen.
I starten af året udstedte CITES et nyt regulativ, der kan få stor betydning for handel med møbler og musikinstrumenter, der indeholder den truede træsort palisander, der har det latinske navn Dalbergia.

Stor betydning for handel uden for EU

Hos Miljøstyrelsen har man gjort en del for at informere om de nye regler.
Maj Munk, der arbejder for Miljøstyrelsen, er glad for musikernes fagblad sætte fokus på området.
”CITES-regulativet har virkning indefor EU fra 4. februar 2017 og gælder bl.a. for musikinstrumenter, der indeholder palisander” fortæller hun. ”Ved handel indenfor EU kræves der dog ingen særlige tilladelser eller certifikater, når der handles med musikinstrumenter, møbler og andre effekter, hvor træ fra kosso, bubinga og palisander indgår.”

Det skal dog kunne godtgøres, at instrumenterne befinder sig lovligt i EU, dvs. det skal kunne dokumenteres , at et instrument enten er importeret til eller fremstillet i EU før den 4. februar 2017. Eller der skal kunne henvises til en CITES-importtilladelse, hvis effekterne eller det træ, de er fremstillet af, er importeret til EU efter denne dato.

”Reglerne får indflydelse for kommerciel handel,” fortæller Maj Munk. ”I princippet må en privat køber fra USA godt tage til Danmark og købe et instrument og tage det med under armen til USA. Men hvis du sælger et instrument og sender det i en postpakke ud af landet, får du brug for en eksportlicens”.

I Danmark er det Miljøstyrelsen (tidl. Svana), der står for CITES-licenser.

Læs mere om reglerne her:

Miljøstyrelsen om det nye regulativ for palisander

Dalbergia eller palisander

Den engelske betegnelse for palisander er rosewood; hvilket ofte fejlagtigt oversættes til rosentræ. Den korrekte betegnelse er palisander, de har det latinske navn dalbergia og som findes i mange varianter. Der er ingen ændringer for såkaldt rio-palisander (Dalbergia Nigra).

Musikbranchen får travlt

Grejredaktionen har talt med Lasse Thernøe, der nu er direktør i Thomann Nordic efter at have haft en lang karriere i 4Sound. Vi vil have den erfarne mand til at fortælle mere om det nye regulativ.

”Rosewood - eller dalbergia - har jo været brugt i musikinstrumenter i generationer,” konstaterer Thernøe. ”Efter min mening gør de nye regler det sværere for musikere at transportere instrumenter over landegrænser. Og giver mere administration for branchen, når man skal eksportere og importere musikinstrumenter. Og man skal kunne bevise Chain of Custody”.

Det betyder at et nyt instrument skal være CITES-certificeret, så man kan identificere og bevise hvor træet i instrumentet stammer fra. Og med et ældre instrument, skal man kunne bevise, at det stammer fra før skæringsdatoen, for at det er legalt.
”Privatpersoner kan dog frit rejse med et instrument med rosewood, hvis det vejer under 10 kg i instrumentet. Men der er kommet mere fokus på området. Landene tolker det måske lidt forskelligt og hvis man møder en emsig tolder ved grænsen, vil det nok være en god ide for en musiker at få et certifikat, der fortæller hvor gammelt ens instrument er,” advarer Thernøe.

Nye udfordringer

”Den kommercielle branche skal bruge en eksportgodkendelse. Det giver ekstremt meget administration. Hvis Fender fx vil eksportere en container med 1000 guitarer til Danmark, skal de først hente en godkendelse hos de lokale CITES-myndigheder. Hos Thomann har vi fx over 100.000 guitarer på lager. Vi har derfor i efteråret 2016 talt hele varelageret op og pre-registreret det hele hos CITES,” forklarer Thernøe. ”Hvert eneste instrument der sælges hos Thomann, medfølges nu af et dokument sammen med kvitteringen, hvor der står at rosentræet er importeret før det nye regulativ trådte i kraft.”
Et eksempel på tysk grundighed, kunn man anføre.

Branchen tænker i nye materialer

”En sideeffekt er, at det nye regulativ udfordrer branchen til at tænke kreativt, fx ved at tænke i nye materialer” fremhæver Thernøe. ”En guitarproducent som Taylor har jo fx for mange år siden eksperimenteret ekstremt meget i alternative træsorter, de har bl.a. egne plantager i dag. Taylor bruger stort set ikke rosewood længere i deres guitarer”.

De nye regler kan måske også give problemer for folk, der handler med vintage-instrumenter, fx på eBay eller på brugtmesser som Scandinavian Guitar Show.
Hos Miljøstyrelsen mener man dog, at man uden risiko kan sælge/købe et instrument ved en sådan messe, sålænge køberen personligt er mødt op.
"Det forholder sig dog anderledes, hvis du går på posthuset og sender en postpakke med et instrument, du sælger", siger Maj Munk fra Miljøstyrelsen, der vil betegne en sådan aktion som kommerciel handel.

VÆR OPMÆRKSOM PÅ:

Køber du et brugt instrument, så husk at få et bevis på instrumentets alder.
Skal du turnere i udlandet med et ældre instrument, der indeholder palisander (Dalbergia), så undersøg reglerne grundigt på forhånd.
Køber du nye instrumenter, så sørg for at få et CITES-certifikat.

Har du spørgsmål, kan du kontakte Miljøstyrelsen (tidl. SVANA), der er den danske repræsentant for CITES.
Her kan man få udstedt et CITES-certifikat, hvis man har et instrument man gerne vil have registreret.

Kontakt:

Miljøstyrelsen holder til på Østerbro i København.

Tlf. 72 54 24 23 (hverdage fra 9-12) eller skriv til "CITES-sektionen" på cites@mst.dk.

Link til Miljøstyrelsens side om de nye regler:

CITES-Miljøstyrelsen

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.