af Nils Harbo

Få gode råd og tips til anskaffelse af den rigtige studiemonitor

KRK G2 er en ny generation hvide monitors fra KRK, der ellers er kendt for den gule farve

Hvis du skal lave seriøse mix og seriøse optagelser i dit hjemmestudie, skal du have lyttemuligheder, du kan stole på. De gælder både studiemonitor, hovedtelefoner og dit musikrum. Der ikke skal være for lang efterklang eller dimensioner i rummet, der giver dårlige resonanser og frekvenskævheder, med for lidt bas osv.

Hvis den musik du ellers hører i dit arbejdsværelse eller i stuen plejer at lyde godt, kan dit rum ikke være helt dårligt. Et tip er altid at bruge reference-musik, når du producerer musik, så du jævnligt kan krydslytte med musik du kender, efterhånden som indspilning og mix skrider frem. Vælg et velproduceret nummer, som du kender lyden af og sørg for at både indspillerum og lytterum (ofte samme rum!) er godt akustisk tilpasset.

Mange muligheder for monitor

En god studiemonitor kan man købe sig til og prisen følger ofte kvaliteten. En typisk god løsning for den ambitiøse hjemmestudieejer vil være et sæt 2-vejs aktive nærfeltmonitors med 5-6” bashøjtaler på  ca. 80-100 watt (med  lydtryk, peak på ca. 90-120 dB).
Prisen vil mindst være 10-12.000 kr. for et sæt, hvis du skal have den rette kvalitet. Men mindre kan også gøre det. Behringer og KRK har fx billige løsninger, helt ned til 3.000 kr. for et sæt. Vælger du mærker som Dynaudio, Genelec, Focal, Event og Adam eller Mackie og Tascam og KRK, går du ikke helt galt i byen. 

KRK med den karakteristiske gule farve, er en meget populær studiemonitor, især i Danmark hvor en forretning som 4Sound har solgt virkelig mange enheder! Et eksempel på en mere fornuftig kvalitetsløsning fra KRK, er tre-vejs nærfeltmonitoren KRK Rokit RP10-3 (billedet herunder), der koster 7.600 kr. for et sæt. Den indbyggede forstærker er på 140 watt, har en 10” bas og spiller 113 dB max, så det bør være alt rigeligt for et hjemmestudie.

KRK har iøvrigt lanceret i ny serie, G2, hvor man har forladt det gule look og præsenterer monitors i en hvid perlefarvet design.

 

Vinklet vellyd

En nyhed fra danske Dynaudio er den vinklede desktop monitor DBM50 (se billede herunder).

En god løsning til det lille computerhjemmestudie, hvor der ikke er meget plads. Monitoren er knap 35 cm høj, yder 50 watt RMS med et lydtryk på op til 117 dB SPL (peak). Dynaudios monitorer har tidligere vundet en test i MUSIKEREN og er foretrukket af mange lydteknikere verden over.

DBM50 koster omkring 7.500 kr for et sæt, men findes ikke i de gængse musikforretninger. I stedet skal du finde en leverandør af professionel audio.

 

Læs test og se web-tv om monitors:

Se MUSIKERENS GREJ-TV om studiomonitors

Læs MUSIKERENS test af studiomonitors

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.