af Nils Harbo

Et par tips til anskaffelse af mikrofon for at få gode optagelser i hjemmestudiet

Ofte kan man opnå en god handel ved at købe en mikrofon-bundle, med både mikrofon, popfilter og ophæng. Her ses en Røde bundle

Hvis du vil opnå professionelle resultater i dit hjemmestudie, kan det betale sig at investere i en god mikrofon.
Det er også er vigtigt at have et godt lokale at indspille i. Hvis du optager i et akustisk velproportioneret rum, lyder dine optagelser meget bedre – også selvom du måske ikke har verdens dyreste mikrofon. Der skal ikke være for mange reflektioner, der giver ukontrolleret rumklang. Hvis du indspiller hjemme og der er lidt for ”livligt”, så hæng evt. masser af tæpper op, så rummet bliver mere lyddødt. Eller anskaf et SE Reflexion Filter, der er en utrolig effektiv måde at kontrollere akustikken på ved vokaloptagelser.

Pop-filter

Du skal også bruge et pop-filter foran mikrofonen. Det beskytter mod uønskede pustelyde og spytpartikler. Pop-filtre findes i forskellige kvaliteter. Hvis du bruger billigere løsninger, som fx kærestens nylonstrømpe, skal du være opmærksom på at der kan opstå frekvenstab i diskanten! Et godt popfilter fås fra ca. 300 kr.

Mikrofonbudget

Vil du have rigtig kvalitet på mikrofonfronten, skal du mindst ofre 5.000 kr. på en god studiemikrofon. Mange vælger en såkaldt stormembranet kondensatormikrofon.
Vil du ikke spendere så meget, kan jeg anbefale Sennheisers nye MK4, der kun koster 2.300 kr., men alligevel imponerer med flot professionel lyd.
Ellers SE Electronics SE2200, en meget sælgende allround mikrofon med hæderlig lyd, der findes i forskellige udgaver – også i en rørudgave og i en bundle med pop-filter og Reflexion Filter  til under 3.000 kr

DPA d:facto koster knap 6.500 kr. og er egentlig en livemikrofon, men den har egenskaber der også gør den fantastisk velegnet i hjemmestudiet.

 

Dansk kvalitet til både live og studie

Danske DPA Microphones lancerede på forårets musikmesser deres første håndholdte vokalmikrofon d:facto og den er nu i forretningerne til en pris af knap 6.500 kr. Mikrofonen er testet af MUSIKERENs grejredaktion i foråret og er et ganske spændende produkt, der bygger bro mellem studie og live. Indmaden i d:facto bygger på DPAs anerkendte 4011 kondensatormikrofon, der er en mikrofon til over 12.000 kr.
Så det er næsten en halvering af prisen i d:facto. DPA har foretaget et par justeringer på 4011 og skræddersyet den nye mikrofon til håndholdt vokaloptræden. d:facto har supernyrekarakteristik, er knap 20 cm høj og vejer 245 g. Mikrofonen har enestående isolation fra håndstøj og klarer meget høje lydtryk og er udstyret med en ny effektiv pop-beskyttelse.

Den oprindelige 4011 har ry for fantastisk separation mellem lydkilder og er udstyret med en frekvensrespons, der giver en meget realistisk lydgengivelse. 
Så hvis investerer i en d:facto har du i en håndevending anskaffet dig en mikrofon, der både kan bruges live og i dit hjemmestudie.

Læs test af DPA  d: facto mikrofon

MK4 er Sennheisers første ”side-address” stormembransmikrofon, dvs. man synger i siden og ikke toppen af mikrofonen. MK 4 har guldbelagt membran og koster knap 2.300 kr.

Guldlyd M/K til god pris

Sennheisers MK4 er en stormembrans kondensatormikrofon med nyrekarakteristik, der leverer  lyd, der er både fast og åben med god diskantopløsning og fornuftig presence. Mikrofonen er testet af MUSIKERENs grejredaktion og har fået god bedømmelse, et af de bedste køb i sin prisklasse.  Den er hurtig og skarp i sin lyd og er udstyret med 1” membran, belagt med 24-karats guld. MK4 er fleksibel, god til vokaler, men også til guitar, blæseinstrumenter, trommer og percussion.

Læs test af Sennheiser MK4

SE Reflexion Filter koster ca. 2.300 kr. i originaludgaven og er en god investering for regulering af akustik ved vokaloptagelseri  hjemmestudiet, evt. i kombination med en budgetvenlig SE2200 mikrofon.

Fornuftig sangbox

SE Reflexion Filter er blevet en stor succes, selvom MUSIKERENs grejredaktør ikke helt troede på ideen, da han fik prototypen præsenteret første gang for fem år siden i et hemmeligt hotelværelse på NAMM i USA. Jeg troede ikke på, at sangere og musikere ville stille sig op og gemme sig bag en klodset og halvgrim aluminiumskonstruktion til 3.000 kr., når de indspillede! Men den transportable vokalboks er blevet en fortjent succes.Konstruktionen gør det muligt at udelukke op til 80 % af samtlige refleksioner fra omgivelserne og  kan dermed ”forbedre” det rum, der indspilles i.

Reflexion Filteret er siden kommet i kopi-versioner, i en guitar-version og i en billigere Project Studio udgave til ca. 1.350 kr., hvor der bl.a. er sparet på antallet af lag, der udelukker refleksionerne. Hvis du har et rigtig dårligt rum, med mange uønskede refleksioner, vil jeg vil anbefale at købe pro-modellen og ikke kopierne.

Men måske kan du klare dig med de billigere modeller, hvis dit indspillerum i forvejen ikke er helt dårligt, akustisk set.

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.