af Nils Harbo

I anledningen af DMFs 100 års jubilæum ser grejredaktionen på nogle historiske grejbegivenheder. I 1981 introducerer Roland en ny bassequencer, kaldet TB 303. Men folk havde svært ved at bruge sequenceren og den blev først populær mange år senere - på en hel anden måde end oprindelig tiltænkt.

Roland TB-303 blev lanceret i starten af 80'erne, og blev senere kendt som "acid-maskinen".

I 1981 lancerede Roland en hel ny spændende ”step”-sequencer, designet af lydingeniøren Tadao Kikumoto, der også er manden bag de populære rytmeboxe TR-909 og TR-808.

Tadao Kikumoto

Opgaven var at lave en maskine, der lød som en bas og som kunne parres med rytmeboxen TB-606, således at musikere kunne have sig en praktisk sequencer som øvepartner.

Roland TR-808 rytmebox fra 1980

Roland TR-909 fra 1984. TR-instrumenterne er stadig populære - de har bl.a. deres egne Facebook-side.

TB-303 Bass Computer Controlled Bass Line blev lanceret sidst på året i 1981 og blev kun produceret i ca. i 18 måneder, før man indstillede fabrikationen. Folk havde svært ved at bruge sequenceren og lyden var heller ikke særlig autentisk. Det skønnes, at der i alt blev produceret 10.000-20.000 eksemplarer.
Adskillige år senere opnåede TB-303 alligevel en stor popularitet, idet en masse elektroniske musikere begyndte at bruge maskinen. I brede kredse blev den kaldt for acid-maskinen, fordi den blev meget brugt i acid-house og beslægtede genrer. Det var artister som 808 State, Massive Attack, Orbital, Moby, Underworld, The Prodigy og The Chemical Brothers, der gjorde maskine kendt igen. Og Fat Boy Slim lavede endda et hyldest-nummer, der hed ”Everybody needs a 303”.
Den oprindelige pris lå på omkring et par tusind kroner i Danmark. men fordi maskinen er så sjælden, koster den nu omkring 2.000 dollar på eBay, hvilket svarer til ca. 10.000 kr.

MUSIKERENs grej-tv har lavet ”Retrotjek” på maskinen.

Klik ind på MUSIKERENS grej-tv.

Her kan man se og høre maskinen i aktion.

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.