af Nils Harbo

Mange musikere overvejer livestreaming som plaster på såret for aflyste koncerter, der ikke kan gennemføres på grund af coronakrisen. En succesfuld livestreaming kræver imidlertid grundig forberedelse, god internetforbindelse og bred teknisk know how. Grejredaktionen guider dig her gennem grundlæggende principper for en god livestream.

Med live streaming kan du nå et stort publikum. Men meget kan gå galt under streaming. (Ill.: Nils Harbo)

Livestreaming kan groft sagt inddeles i fire kategorier:

Den første og umiddelbare gratis løsning med smartphone og streaming via sociale medier som Instagram og Facebook er en mulighed for de fleste, men bedst for solister.
Den næste kategori er en mere semiprofessionel løsning med gode mikrofoner og kameraer.
Den tredje løsning er for større ensembler og kræver flere mikrofoner, mixere, kameraer samt hardware og software til at konvertere signalerne og transmittere dem over internettet.
Den sidste – og dyreste - løsning er at hyre professionelle livestreamingfirmaer eller finde samarbejdspartnere som et større medie, magasin eller website, der hoster livestreams. Det kan fx være medier som Ekstra Bladet, der nylig har afholdt onlinekoncerter med Dizzy Miss Lizzie og The Sandmen.  

I denne artikel kigger vi primært på de første tre løsninger.

Tjek på ophavsretten og udsolgt udstyr

Du skal være opmærksom på rettighederne til den fremførte musik. Facebook lukker fx din transmission ned, hvis der ikke er clearing omkring rettighederne (læs mere om KODA og streamingrettigheder i separat artikel).

En anden ting, du skal være opmærksom på er, at forhandlere og webshops overalt melder udsolgt eller har små lagre på udstyr til streaming, da corona har sat vildt gang i efterspørgslen på denne type grej.

Grundig forberedelse og backup plan

Livestreaming er ikke for de skødesløse eller spontane. Det kræver grundig forberedelse. Sørg først for det vigtigste: at have noget på hjerte, brug de fedeste sange og historier. Skab et indhold, der engagerer dine seere. Lav generalprøve og afprøv evt. streaming i en mindre lukket gruppe først. Tag dit fedeste tøj på og gør noget ud af omgivelserne, lokalet og din billedbaggrund, som er vigtigere end, du tror. Farverne på dit tøj skal matche ting i baggrunden (eller omvendt). Hvis du fx har et seriøst, cool melankolsk budskab, skal du nok ikke have balloner og børnenes bamselegetøj bag dig.  Brug tid på at sætte ordentligt professionelt lys, så dit ansigt og øje står klart. Dårligt lys og dårlig lyd giver et amatøragtigt indtryk.

Det er også en rigtig god ide at have et professionelt stativ eller tripod til dit kamera, så du kan lave den rette kameravinkel, billedbeskæring og komposition.

Tekniske problemer er noget af det mest amatøragtige at opleve for dine følgere, så sørg for at have en Plan B, hvis der sker teknisk nedbrud under din streaming.

Interaktiv respons

Når du disponerer indholdet af din streaming, er det vigtigt at sætte tid af til at følge op på følgernes respons og kommentarer. Du skal have tid til at engagere med dit publikum, som fx Chris Martin fra Coldplay, der på Instagram spiller numre på opfordring fra sine seere. Husk også at lave en indstilling på din valgte platform så videoen gemmes, hvis du vil give dine følgere mulighed for at se din livestream på et senere tidspunkt.

Vil du tjene penge på din livestream, kan du f.eks. lave preregistrering og sætte en lukket gruppe op, som kun folk der betaler i forvejen, fx med mobilepay, får adgang til.  

You need power

Lad være med at bruge batteriløsninger. Sørg for at have strøm tilsluttet dit udstyr, så du ikke går lav på batteri midt under din transmission. Det gælder både kamera, mikrofoner, computer og lysudstyr.

You need wifi

En vigtig faktor er også at have en god , stabil og hurtig internetforbindelse. Det er upload-hastigheden du skal være opmærksom på. For at streame i HD-kvalitet får du brug for måske mindst 3 Mbps eller mindst 10 Mbps for at din udsendelse skal køre frit.

Men husk, at der i disse corona-tider er trængsel på båndbredden, og du har måske slet ikke i praksis den uploadhastighed, du betaler for.

YouTube setup med bedre kamera og mikrofon

Den engelske sangskriver Mary Spender har over 275.000 følgere og over 22.2 mio. visninger.
Hun arbejder med et YouTube-setup, bestående bl.a. af et Canon kamera og en  Shure videomikrofon på toppen af kameraet.
Her er hun hos Thomann i Tyskland og bruger iPhone til manuskript og noter.
(Arkivfoto: Nils Harbo).

1. DEN SIMPLE GRATIS LØSNING

Den billigste og simpleste livestreamløsning er at bruge sin smartphone og streame via de indbyggede værktøjer i sociale medier som InstaLive , Facebook og YouTube. Denne løsning er især velegnet for solister. De fleste smartphones har gode indbyggede kameraer, men mikrofonerne ofte ikke er så velegnet til musikoptagelse af et større band.

Mange sociale medier og tjenester tilbyder livestreaming, selvom der er begrænsninger i længden for din transmission. De mest brugte er Instagram og Facebook. Men du kan også bruge platforme som Twitch , der fx bruges af coronakoncerter.dk. Twitch har sit udspring i gaming-verdenen og er nu opkøbt af Amazon.

Af andre tjenester kan nævnes YouNow (amerikansk tjeneste, der hoster 50.000 timers livevideo hver eneste dag) og Mixer (amerikansk, opkøbt af Microsoft), Ustream (hedder nu IBM Cloud Video), TwentyThree (dansk firma med videomarketing som speciale) eller Periscope (hvor videoen forsvinder efter 24 timer).

InstaLive er velegnet

Der er mange ”gratis” tjenester (intet er jo gratis, du afleverer dine data som betaling), men for at transmittere på fx YouTube Live, skal din konto verificeres. På kvalitetstjenesten Vimeo skal du betale og være Premium-bruger for at få lov til at livestreame.  
InstaLive er et godt valg. Optimeret til lodrette videoer (snarere end vandrette) og derfor meste velegnet til solister, men InstaLive brugs af mange, bl.a. fordi du kan cross-streame til Facebook og seerne har mulighed for at dele dine livestreams.
Du kan også tilføje teammembers, der kan hjælpe dig med at engagere seerne. Interaktion og kommunikation med følgerne under livestream er en stærk bonusting sammenlignet med livekoncerter på spillesteder med publikum. Respons er en meget vigtig del, du ikke må underkende vigtigheden af. Men livestreaming på InstaLive er begrænset til 60 minutter, så lad være med at lave din koncert for lang. Vælger du derimod YouTube som platform, har du mulighed for at transmittere i op til 12 timer.

Det perfekte Instagram setup

Det perfekte Instagram livestreamsetup med en mikrofon, smartphone og lys.
Nederst Rolands intelligente Go:Livecaster, der kan samle mikrofoner og smartphonesignal (plus yderligere kilder) og transmittere det til de mest populære streamingplatforme.
(Foto: Roland).

2. DEN SEMIPROFESSIONELLE LØSNING

Den anden og lidt dyrere løsning løfter niveauet ved at bruge bedre kamera og bedre mikrofon. Og kræver yderligere hardware og software. Men hvis du har et hjemmestudie, har du måske noget af udstyret i forvejen. Anskaffer du et semiprofessionelt digitalkamera, som fx et Canon, Sony eller Panasonic og placerer det i et godt stativ, får du mange bedre muligheder for at styre dit billede, zoom, komposition og lys.
Mikrofonen i en smartphone er ofte designet til at gengive stemmer og ikke musik; foruden at mange smartphones kun optager i mono. Du vil derfor med fordel også kunne bruge en god ekstern kondensator stereomikrofon til at få bedre lyd på din streaming.
Denne løsning er god til solister og mindre akustiske ensembler, der ikke spiller for højt.

Roland har udviklet et produkt og en app specielt til live streaming, der hedder Go:Livecaster.
For en pris af 1.900 kr.  kan man tilslutte tre mikrofoner og to smartphones/tablets og med den medfølgende app kan man gøre sin livestream mere professionel og mere interessant.  Bl.a ved at vise præfabrikeret grafik, skilte og tekst. Go:Livecaster er direkte kompatibel med bl.a. Facebook Live, Twitch og YouTube og du behøver ikke yderligere software til videoencoding.

Bedre lyd til kameraet

Røde har lavet mange mikrofoner til video og podcast. Denne Stereo Video Mic Pro Rycote mikrofon er en såkaldt X/Y stereo kondensatormikrofon med Rycote-ophæng til montering i toppen af et kamera.
Fantastisk velegnet til stereooptagelser af fx en akustisk trio eller mindre ensembler.
Prisen er knap 1.300 kr.
(Foto: Røde Microphones)

3. DEN PROFESSIONELLE METODE FOR BANDS OG DJ’S

Den tredje løsning er tredje løsning er for større ensembler, rockbands eller elektroniske musikere og kræver flere mikrofoner, mixer, kameraer samt hardware og software til at konvertere signalerne og transmittere dem over internettet. Løsningen er mere krævende, men nødvendig, hvis du fx vil streame et rockband eller et DJ-sæt med liveindslag.

Et enkelt kamera kan fungere fint, men til et band med flere musikere, trommeslager,  bassist, blæsergruppe osv. får du brug for flere kameraer og mikrofoner samt mixer og muligvis et audiointerface.

Software til streaming

Der findes en del gratis software til livestreaming. De mest brugte er bl.a. Streamlab, OBS Studio og XSplit. Softwaren er nødvendig for at kunne encode signalet til internettet på visse platforme, fx YouTube. Og du får brug for mixboxe og switchboxe (som fx Blackmagic ATEM Mini) eller en streamdeck controller til at håndtere forskellige signaler, så audio og video kan konverteres til digital transmission over internettet. 

Du og dit band skal praktisk taget stille op som ved en koncert, hvor sangere bruger mikrofonen til både sang og tale. Du får også brug for en lydmand til at mixe og overvåge streamingen.

Gratis software til video encoding til internettet

OBS Studio (Open Broadcaster Service) er freeware, der kan styre din streamingsession, mixe video og audiooptagelser, lave overgange, billedmasking, color correction og meget mere.
OBS fås til Mac, PC og Linux og er kompatibelt med alle streaming platforme.
(Foto: OBS Studio Screendump).

4. DEN DYRE LØSNING

Den fjerde løsning er at involvere samarbejdspartnere. Eller leje udstyr eller hyre et professionelt streamingfirma. Mange videofirmaer håndterer også streaming. Det er firmaer som fx Webstream, CLSS, Stjernholm, Digicast, Teletech og Prosonas. Men de bruger dyrt professionelt udstyr, så vær forberedt på at priserne starter ved mindst 5.000 kr.; ofte mere.

Firmaer som Teradek og Blackmagic Design har ”rygsæksløsninger”, hvor du kan leje en rygsæk fuld af det rigtige og komplette udstyr til professionel streaming.

Du kan også søge samarbejde med dit pladeselskab eller medier, der streamer, som fx coronakoncerter.dk .

Livestreaming er en fantastisk måde at udtrykke sig på som musiker og en god måde at nå sit publikum på i coronatider.

Held og lykke med streaming!

Praktisk hardware, der samler video og audio

Blackmagic Design er ikke kun kendt for deres revolutionerede kameraer, de laver også løsninger til streaming. ATEM Mini er et perfekt værktøj for skoler, firmaer, musikere og spillesteder. Man kan tilslutte op til 4 kilder, som kan være kameraer, afspillere, computere eller spillekonsoller via HDMI. 

Et lille minus for musikproduktion er dog, at der kun er minijack indgange til audio/mikrofon, men lyden fra alle HDMI input er embedded. Der er USB-C udgang som både bruges til at kontrollere ATEM softwaren og til streaming direkte til en computer, der via streamingsoftware (som fx OBS STUDIO) kan få din session publiceret direkte live på nettet.
(Foto: Blackmagic Design)

SYV SIKRE STREAMINGRÅD

1. Husk at levere storytelling, noget på hjerte, interessant indhold

2. Vær grundig forberedt, lav generalprøver, worst case scenario

3. Gå ikke ned på udstyr, opgrader teknikken

4. Husk stabil internetforbindelse med hurtig upload

5. Brug ikke batterier, men strømforsyning

6. Hav en back up plan

7. Husk interaktion med dine følgere

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.