af Yamaha Music Europe

Med Montage hæver Yamaha barren for workstation-synth'er, med tydeligt fokus på liveanvendelse og brugervenlighed.

Yamaha har søsat et nyt flagskib på synth-markedet: Yamaha Montage, som er opfølgelsen på den udbredte Motif og samtidig er et helt nyt produkt med fokus på live- og scenebrug.

Med navnet Montage ønsker man at indikere, at man har taget et stort skridt fremad ind i en ny generation af synth'er. I Montage har man valgt at besøge den teknologi, der satte Yamaha på verdenskortet for synth'er, FM-syntesen. Dette nye flagskib bygger på en videreudvikling af FM-teknologien fra den velkendte DX7, som Yamaha lancerede i 1983.

Enorm samplingshukommelse

Montage har desuden en yderligere lydmotor, med hele 8 gange så meget samplingshukommelse som den seneste Motif-model, noget Yamaha har udnyttet til at højne lydkvaliteten på samplingerne.

Alene flygellyden fylder mere end halvdelen af, hvad der var plads til i Motif, fortæller Andreas Gustafsson. Pianoet har vi samplet i ti forskellige lag, med en sampling for hver anslagsstyrke og hver sampling varer 14 sekunder, siger Andreas, som er produktchef hos Yamaha.

Publikumsrekord

Håkan Hellströms koncerter på Ullevi Stadion satte publikumsrekord (Foto: Yamaha Scandinavia)

Interessen omkring Montage har været stor. Den kommer til at være meget ude omkring på scenerne i år og blev f.eks. brugt for nylig på Håkan Hellströms koncerter på Ullevi Stadion, som i øvrigt satte publikumsrekord, siger Andreas Gustafsson.

Brugervenlig

Fokus ligger på livebrug og brugervenlighed. Tidligere har vores workstations været meget menubaserede, men nu er der en masse genveje, så du slipper for at skulle dybt ind i menuer.
Et eksempel på dette er Superknob; en centralt placeret knap, som kan styre op til otte parametre samtidig - alt fra effekter til lydpresets.

Med Montage har vi videreudviklet FM-motoren og nu har vi 8 operatorer, 88 algoritmer og filtre. Med Superknob'en kan du desuden blande FM-lyde med Wave-lyde, eller styre FM-parametrene live.
Montage leveres i tre forskellige størrelser; 61 tangenter, 76 tangenter og 88 tangenter. De mindste to med synth-klaviatur og den største, Montage 8, har vægtede tangenter.

FAKTABOX

FM-syntesen blev oprindeligt udviklet af John Chowning, som arbejdede på Stanford University. Yamaha viste interesse for teknologien og købte rettighederne hertil. I 1983 lancerede Yamaha DX7, som skulle blive en af de mest berømte og solgte synthesizere i verdenshistorien. I Montage har Yamaha udviklet teknologien yderligere og forenklet den praktiske anvendelse.

LÆS MERE OM MONTAGE

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.

Annonce: