af Karen Bendix

Unge musiktalenter fra hele verden mødes, øver og spiller koncerter i Thy og omegn. De skal være klar til et hårdt program og til at yde deres allerbedste.

Thy Chambermusic Festival er en blanding af masterclass og koncertrække, hvor unge professionelle musikere spiller et planlagt repertoire, som deltagerne skal kunne, inden de kommer. Koncerterne spilles sammen med de professorer, der underviser på masterclass. (Foto: Knud E. Jensen)

En gang om året i august mødes 17 unge talentfulde kammermusikere fra hele verden i Thy. De er ikke blevet hyret til at komme og spille, men har ansøgt om at komme på en masterclass med fem internationalt anerkendte kunstnere og musikpædagoger for sammen at skabe en koncertrække, der bliver til Thy Kammermusikfestival.

Deltagerne optræder sammen i grupper med professorerne, og de talrige koncerter starter allerede ganske få dage efter festivalens begyndelse. Så det er ikke stedet for folk, som ikke kan klare et hårdt program. Formand for Thy Chamber Music Festival Aase Odfeldt svarer på seks spørgsmål om festivalen:

Hvilke genrer er på festivalen?

Thy Chamber Music Festival er en kammermusikfestival, hvor vi spiller en god blanding af gamle kendte komponister og mange nye danske.

Hvem spiller på festivalen?

Man skal brænde for kammermusik, være en utrolig dygtig musiker i alderen 20-35 år og villig til at spille sammen med andre og tænke mere på sammenspillet end sig selv. Ideen er, at de unge skal spille sammen med så mange af de andre som muligt.

Er festivalen for ensembler eller enkeltstående musikere?

Vi køber ikke etablerede ensembler, men udvælger musikerne efter deres kunnen. Det er sjældent, at vi har et fast ensemble. I år har vi fx haft 130 ansøgere til 17 pladser.

Hvordan bliver man udvalgt?

Festivalens kunstneriske leder Craig Goodman har i forvejen bestemt repertoiret, og alle ansøgere skal sende prøver på deres niveau. Professorerne, som er Elisabeth Zeuthen Schneider, Morten Zeuthen, Daniel Blumenthal, Craig Goodman og Tony Nys, udvælger så de bedste.

Hvad får jeg for det?

De fleste betaler selv rejsen, men får betaling for koncerter, som svarer nogenlunde til omkostningen for ophold, forplejning og undervisning.

Hvordan markedsfører I festivalen?

Vi annoncerer i flere blade og aviser. Hvert år laver vi et meget omfattende programhæfte, som også sendes ud til pressen.

Hvad skal man være klar over, inden man ansøger?

Musikerne skal være klar til fem timers dagligt sammenspil plus offentlige koncerter og skolekoncerter. Det er ideelt for unge professionelle eller særligt dygtige studerende, som ønsker at uddybe deres kammermusik- oplevelser. Men der er også plads til uformelt samvær, som stimulerer på såvel det personlige som det professionelle plan.

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.