af Karen Bendix

Det foregår i køkkenet, på tagterrassen, i dagligstuen eller haven – House Concerts er kommet for at blive, og det kan blive en ok forretning for musikerne.

I gamle dage havde man salonerne, hvor borgerskabet inviterede venner og familie på musikaftener, og husets frue spillede klaver for de indbudte. Så kom tv’et og tog magten over aftenerne, og skulle man lytte til musik, foregik det på spillesteder og i koncertsale.

I dag har vi House Concerts – en verdensomspændende trend, der i både USA og Europa har fået tag i det slumrende musikliv, og hvor man både som musiker og publikum får unikke musikalske oplevelser, intimitet og kvalitetspublikum/musikere. Et supplement til spillesteder og koncertsale, hvor både kendte og mindre kendte musikere kan være med.

Akustisk set up

”Jeg har flere gange oplevet publikum sidde med tårer i øjnene. Når stemningen bliver så intens mellem musiker og publikum, går musikken lige ind og rammer folk de inderste steder. Det er ikke noget, man som musiker oplever på samme måde i koncertsale eller til festivaler, hvor publikum står langt fra én. Den fysiske tæthed og det akustiske set up ved House Concerts giver både musikere og publikum en intens oplevelse ”
MC Hansen er sanger og guitarist. Han har gennem de seneste år spillet House Concerts i adskillige hjem rundt om i Danmark, USA og Europa og er netop nu i gang med en House Consert-turné i USA:

”Konceptet er meget enkelt, og alle der har en stue, et køkken eller en terrasse og har lyst til at invitere folk til koncert kan gøre det. Værten indbyder x antal personer – ikke for mange, en 25-30 stk. De betaler hver fx 100 kr., når de kommer til hjemmet, hvor koncerten afholdes, eller publikum lægger, hvad de kan i hatten. Og så spiller vi en times tid i et akustisk set up. Det skal være en unik og intim oplevelse for folk, så derfor kan vi ikke bruge sanganlæg og forstærkere, da det giver en afstand,” mener MC Hansen.

 

Godkendt af publikum

Kaspar Vig og MC Hansen
Kaspar Vig og MC Hansen spiller House Concert i en dagligstue i Spjald.

”Det fede som musiker er, at man virkelig får et dedikeret publikum, der koncentrerer sig om musikken og har lyst til at lytte. Man kan ikke sidde og hyggesnakke, når man står helt tæt med musikerne i et lille lokale. Så publikum kommer for musikkens skyld. De har godkendt musikerne, og værten har inviteret publikum og dermed godkendt dem,” fortæller MC Hansen og fortsætter: ”Mange af de værter, der inviterer os til at spille, har hørt os til House Concerts hos andre. Når nogen roser os efter koncerterne er jeg også hurtig til at foreslå dem at blive værter og fortælle, at vi gerne kommer ud og spiller. Og det giver ofte folk lyst til at holde noget i deres eget hjem.”

Ok indtjening

MC Hansen med band
MC Hansen med band glemmer aldrig den House Concert i et mikrobryggeri i Ebeltoft, hvor bandet spillede for knapt 100 mennesker uden for en lade på en mark.

At holde en House Concert er lige som at holde en privat fest. Man behøver ikke søge bevillinger eller tilladelser til at spille koncerter, da det foregår i privat regi med indbudte gæster – som ved en lukket fest, bryllupper el.lign. Musikerne får betaling alt efter, hvor mange mennesker der er, og hvad værten og musikerne bliver enige om, hver person skal betale. ”Som musiker ved man aldrig, hvor meget man går hjem med i kroner og ører. Men man kan lave en aftale med værten om en pris pr. person. Vi spillede sidste år på et mikrobryggeri uden for Ebeltoft.

MC Hansen og Co
Udsigt ud over Kattegat og knap 100 publikummer til udendørs house concert gav MC Hansen og Co. en enestående oplevelse. Foto: T. Kaare Smith

Den første aften var der inviteret 53 venner og bekendte. Næste aften kom 95 mennesker med vennernes venner. Og så er der pludselig en tarif og lidt til,” fortæller MC Hansen, der stadig husker den House Concert som noget helt unikt: ”Vi spillede foran hans lade, der var ombygget til bryghus. Folk sad op ad laden i solnedgangen med udsigt ud over Kattegat og lyttede helt stille til koncerten. Det er sjældent, man spiller sådanne steder med et så dedikeret publikum. Og det var som musiker en virkelig intens og enestående oplevelse,” slutter MC Hansen.

LINKS

Læs mere om danske og internationale House Concerts:

Danmark:
www.atmyplace.dk

www.livingroomconcert.com

Europa:
houseconcerthub.ning.com

www.houseconcertsyork.co.uk

USA:

www.houseconcerts.com

www.pondsidemusic.com

www.concertsinyourhome.com

www.gilamountaindulcimers.com

Musikere der spiller house concerts:

www.mchansen.com

www.csnielsen.dk

www.kasparvig.dk

www.brettperkinspresents.com

www.perworm.dk

www.danacoopermusic.com


Facebookgruppe dedikeret til house concerts:

www.facebook.com

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.