af Torsten Lefmann | Foto: Morten Fischer

Musiker og musiklærer Torsten Lefmann tog sine to tredjeklasser med til Kongelundens Musiksnitteplads til udendørs musikundervisning. Her er en reportage fra turen.

Dybt inde i Kongelunden har Københavns Naturskole fået en god idé. De har bygget en musiklegeplads. Nogle gamle hule popler er blevet fældet, og tidligere medarbejder, musiker og komponist Jørgen Bjødstrup har ombygget dem til gigantiske natur-marimbaer, kæmpe guiroer og øko-cajoner. Han har placeret dem i en lille lysning ved siden af en bålplads.

Se video

MUSIKERENS Web-tv var med i Kongelunden. Se indslag med interview med børnene og hør hvordan det træinstrumenterne lyder her >>


Vis Kongelunden musiksnittelegeplads på et større kort

Sådan finder du legepladsen

Bus 33 fra København: Stå af på stoppestedet Kongelunden og gå mod syd langs vejen (Skovvej). I slutningen af den lange grus-P-plads er der en ridesti og en grusvej, der krydser P-pladsen og vejen. Gå over vejen og følg den bugtede grusvej 200 meter til den krydser en anden grusvej og drej til venstre. 50 meter før kanalen, der markerer overgangen til den gamle skov finder du Musiksnittepladsen inde i skoven på venstre hånd.

Fra København i bil: Kør sydpå ad Kongelundsvej til du er kørt igennem Kongelunden og der kommer et stykke med åben mark på højre hånd. Efter 200 meter er der en P-plads på venstre hånd – parker her. Gå ad grusvejen 200 meter mod øst og drej i krydset mod nord og fortsæt yderligere 200 meter.  50 meter før kanalen der markerer overgangen til den gamle skov finder du Musiksnittepladsen inde i skoven på venstre hånd.

Historien bag

Jørgen Bjødstrup fik idéen under en kanosejlads i Sverige, hvor kanoen stødte på nogle grene, som flodens bævere havde afbarket. Han rullede grenene ind på land, samlede dem efter størrelse og begyndte at spille på dem som på en marimba. En bæver-o-fon kaldte han sit nye instrument. Københavns Naturskole har sendt mig en bunke brugsanvisninger på, hvordan man laver sine egne natur-instrumenter.

Alle instruktioner er skrevet og tegnet i hånden. Jeg er ikke i tvivl om, at det er Jørgen Bjødstrups egne notater. Mummi-portalen, kluddermor og raketten er nogle af de andre navne, han har givet instrumenterne. Han har endda også påført, hvilke lyde de frembringer: ding dong dunk, kraa tja tja og bum bum. Der er også noder på nogle værker, han har skrevet til sine instrumenter. Imponerende. Han kalder genren natur-stomp eller etno-techno.

Snit en claves

Jeg er musiklærer i to københavnske tredjeklasser, så det er oplagt at tage dem og deres klasselærere med på musiklegepladsen.

Naturvejlederen hedder Jaris Bigler, alene navnet lugter af bark og mos. Da han modtager os ved bussen, er han er på cykel og iført vandrestøvler og et gigantisk kakifarvet regnslag. Han er typen, man uden tøven ville give et naturprogram på DR2. På hovedet har han underligt nok store blå traktorhøreværn. Der er ellers ikke mange uvelkomne lyde derude i Kongelunden.

Jaris har en trækvogn fyldt med grensakse, save og snitte-knive. Elevernes første opgave er at snitte deres egne claves eller tromme-køller. Nidkært går de i gang med at finde egnet træ fra en stor bunke afskårne grene. Og så bliver der savet, klippet og snittet.

Ét minuts stilhed

Alle mennesker er konstant udsat for lyd. Ikke mindst skolebørn. Snak, råb, mobiltelefoner, radio, tv, computere, spillekonsoller, trafik. Inspireret af Jørgen Bjødstrups notater vil jeg præsentere børnene for noget, de sjældent oplever: et minuts stilhed.

Da vi efter nogle sekunder er kommet os over det umiddelbare chok af stilhed, kan vi begynde at høre skovens egne lyde. Fuglefløjt, insekter, der summer, og vinden i træerne. Alle lytter intenst. Da minuttet er gået, er begejstringen stor. Mange vil have mere stilhed. Det oplever jeg ikke ret tit i skolens musiklokale. Det, vi hørte, var, at naturen spillede et stykke musik for os, og nu har vi muligheden for at spille med.

Jaris fortæller gavmildt om Naturskolens andre aktiviteter. Der er ikke mange skolefag, der ikke kan foregå i skoven, fornemmer jeg. Mellem sætningerne når Jaris at hjælpe med snitningen, save en ny bunke grene og tænde bålet.

Kakofonisk rytmesymfoni

Da alle har fået snittet claves og trommekøller, placerer jeg børnene omkring de store naturinstrumenter, men jeg er for sent på den. Små grupper er allerede samlet og er begyndt at spille. De har komponeret deres egne rytmiske figurer og digtet små remser, som de fremfører med højt humør. MUSIKERENs udsendte fotograf knipser løs. Glade børn, der synger og spiller, er gode motiver.

Men vi får alle prøvet vores nysnittede træinstrumenter, og for en kort stund forstyrrer en kakofonisk rytmesymfoni skovens dybe, stille ro.  

Det har været en fin dag, og stemningen er i top, da vi traver ad skovstien på vej tilbage mod bus 33. Vores klasseværelser på Østerbro er små, og der er ikke mange ledige kvadratmeter at hoppe rundt på. Men det er der ude i Kongelunden, og vi bemærkede, at der ingen konflikter var mellem de 37 ni-ti-årige hele dagen.


Musiksnittepladsen i Kongelunden

Musiksnittepladsen startede som en snitteplads foranlediget af Københavns Naturskole (Københavns Kommune). Der var brug for en plads til specielt de mange ”grøn sløjd”-forløb. Naturstyrelsen var med på idéen, og sammen fandt de et område med relativ ung skov syd for den gamle kerne af Kongelunden, der egnede sig.

Da nogle indre poppelhegn i 2010 blev fældet, opdagede naturvejlederne, at mange af stammerne var hule, og de fik lov til at tage nogle stykker til side. I 2011 blev Jørgen Bjødstrup tilknyttet Københavns Naturskole, og med hjælp fra Amager Skovhjælpere fik han i løbet af sommeren lavet de fascinerende og fantasifulde musikinstrumenter.

Området ejes af Naturstyrelsen, og der er offentlig og gratis adgang til pladsen. Den kan ikke bestilles eller reserveres.

Folkeskoler og institutioner i Københavns Kommune kan gratis booke en naturvejleder, der kan organisere musik og/eller sløjdforløb på pladsen på www.groen.kk.dk.

Kommer man på egen hånd, er man velkommen til at bruge det træ, der er til overs fra sløjdforløbene til at snitte claves med mere af.


Tips:

Tre naturbøger til børn

Når man er ude i naturen og bliver mødt af et hav af spørgsmål om biller, fugle og blomsternavne, er der hjælp at finde i tre bøger beregnet til børn og lige til at tage med ud i det grønne.

Forlaget Turbine har udgivet tre bøger til børn i naturen. Med de tre bøger kan man læse om de mest almindelige insekter, fugle og blomster, der er i den danske natur. Med flotte illustrationer og korte overskuelige tekster kan man læse om insekternes liv, fuglens foretrukne spise og hvor blomsterne gror.

  • Forfatter: Anita Ganeri og David Shandler
  • Min første bog om fugle, Min første bog om smådyr, Min første bog om blomster
  • Ca. 50 sider, 169 kr.
  • Forlaget Turbine.
  • Bøgerne er udgivet i samarbejde med Natur & Ungdom.

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.