af Jael Nordbek Azoulay

Forskning viser, at orkestermusikere er mere udsatte for stress end andre. Men at stressniveauet stiger i forbindelse med koncerter er ikke overraskende, siger speciallæge Jesper Rasmussen fra Musikerklinikken i Odense.

Flere nye undersøgelser har fokus på stress hos orkestermusikere.

Et højere stressniveau i forbindelse med generalprøver og koncerter er der ikke noget overraskende ved. Det siger speciallæge i arbejdsmedicin og leder af Klinik for Musikersundhed, Jesper Rasmussen, i en kommentar til en østrigsk undersøgelse af stress hos orkestermusikere.

LÆS OGSÅ: Et udsat erhverv

Undersøgelsen, som er beskrevet i Magasinet Arbejdsmiljø 2, 2014 og foretaget af forskere ved Wiens Universitet, påviser ved spyt- og blodprøver et forhøjet stressniveau hos musikerne umiddelbart før og efter koncerter og generalprøver.

Mindskes stressen efter koncerten?

Speciallæge i arbejdsmedicin og leder af Klinik for Musikersundhed, Jesper Rasmussen. (Foto: Morten Fischer)

Jesper Rasmussen foreslår en undersøgelse af, hvordan og hvor hurtigt stressniveauet stiger og falder efter spidsbelastninger som generalprøver og koncerter. Spørgsmålet er, ifølge Jesper Rasmussen, om stresspåvirkningen så holder sig til disse særlige arbejdssituationer, eller om den også sniger sig ind i resten af musikernes tilværelse.

Målt kontra oplevet stresspåvirkning

Ifølge resultater fra læge og Ph.d. Helene Paarup angiver danske orkestermusikere et højere stressniveau end arbejdsstyrken generelt. Mens undersøgelsen fra Wiens Universitet tog udgangspunkt i målinger fra spyt- og blodprøver, har Helene Paarup via en detaljeret spørgeskemaundersøgelse taget udgangspunkt i, hvordan orkestermusikere fra de fem landsdelsorkestre selv oplever mængden og arten af fysisk og psykisk belastning i forbindelse med deres arbejde.

Læge og Ph.d. Helene Paarup har undersøgt orkestermusikeres stress.

Og hun har i denne forbindelse fundet ud af, at orkestermusikere oplever et dårligere psykosocialt arbejdsmiljø, et højere niveau af stress og større bevægeapparatsbesvær end resten af arbejdsstyrken.

Kvinder og høje strygere har det værst

Helene Paarups afhandling undersøger forskelle i oplevet fysisk og psykisk belastning på arbejdspladsen mellem forskellige instrumentgrupper samt mellem mænd og kvinder i orkestret. Det viser sig, at de kvindelige musikere føler mere stress end de mandlige.

SE VIDEO: Rytmiske musikere og stress

De oplever desuden, at konsekvenserne heraf har større betydning for kvaliteten af deres fritid. Desuden viste det sig, at træblæserne oplevede et bedre psykosocialt arbejdsmiljø end de høje strygere, som ofte også er plagede af flere problemer med bevægeapparatet.

LÆS OGSÅ: Et udsat erhverv

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.