af Martin Blom Hansen

De slemme sygemeldinger for musikere i symfoniorkestrene skyldes skader i skulder, nakke og fingre. Derfor er den forebyggende indsats meget vigtig, påpeger tillidsmænd.

”Det vigtigste er, at man er tidligt ude med den forebyggende indsats,” siger Rasmus Nørby, formand for Landsdelsorkestermusikernes Fællesråd. (Foto: Anne Mie Dreves/Sjællands Symfoniorkester).

Små hop på stedet kan måske ikke redde karrieren. Men det hjælper. En klassisk uddannet violinist ansat i eksempelvis et af landsdelsorkestrene skal passe godt på sine fornemste aktiver, nemlig fingre, hænder, arme, skuldre. Bevægeapparatet, som det hedder på lægesprog. Risikoen for slidskader er stor, og det kan i værste fald føre til sygemelding og farvel til jobbet i orkestret.

Når skaden er sket

”De alvorlige sygemeldinger er skader på bevægeapparatet. Man ved, at når først skaden er sket, er det ikke noget, der hurtigt går væk igen. Hvis folk er sygemeldt med en sådan lidelse, er det utroligt svært for dem at komme tilbage i job. Vi har selvfølgelig ordninger, hvor man kan have nedsat arbejdstid. Men en slidskade er svær at håndtere,” siger bratschist Rasmus Nørby, formand for Landsdelsorkestermusikernes Fællesråd og tillidsmand i Sjællands Symfoniorkester.

”Det vigtigste er, at man er tidligt ude med den forebyggende indsats. Fordi det i mange tilfælde er skader, der ikke kan behandles lægeligt,” påpeger han og henviser til den store videnskabelige undersøgelse om musikersundhed, som forsker Helene Paarup fra Center for Musikersundhed har gennemført.

Afspænding mellem satserne

Landsdelsorkestrene er som arbejdspladser opmærksomme på det forebyggende arbejde, selv om der kan være forskel på, hvordan man håndterer det, og hvad man tilbyder musikerne.

I Sønderjyllands Symfoniorkester har man indført pausegymnastik under prøverne.

”Vi har sat ind på det forebyggende område. Vi kan få tilskud til fysioterapeut, Alexanderteknik og fitness. Og så har vi indført pausegymnastik og afspænding i den store pause. Det er der cirka 20 i orkestret, der benytter sig af,” fortæller Finn Sigfusson, cellist, tillidsmand og arbejdsmiljørepræsentant i Sønderjyllands Symfoniorkester.

Desuden bliver der taget hensyn til, hvordan store og svære projekter ligger i kalenderen.

”Nu planlægger man således, at der ikke kommer store krævende opgaver i rap, men at der er lidt lettere ting indimellem, så man som musiker kan nå at restituere sig,” siger Finn Sigfusson.

Beskyt hørelsen

Også risikoen for høreskader har Sønderjyllands Symfoniorkester – lige som de øvrige landsdelsorkestre – sat fokus på i deres APV, Arbejdspladsvurdering. Opmærksomheden om hørelse er skærpet og er også et af de områder, Center for Musikersundhed har undersøgt videnskabeligt. Læge og ph.d.-studerende Jesper Hvass Schmidt har stået for undersøgelsen.

Rasmus Nørby pointerer, at musikere i forhold til andre faggrupper er overrepræsenterede, når det gælder skader på bevægeapparatet og hørelse. Og som undersøgelser viser, er egenlyden, altså lyden fra ens eget instrument, når man spiller i orkestret eller øver, den største synder.

Links:

Undersøgelse om bevægeapparatet, Center for Musikersundhed

Læs på MUSIKEREN her:

Læs mere her:

Undersøgelse om musikeres hørelse:

Læs på MUSIKEREN her:

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.