af Henrik Strube

I symfoniorkestre kommer det meste lyd fra musikerens eget instrument. Ved DMF's Pas På Hørelsen-arrangementer i starten af november kan du høre mere om, hvordan du passer på dine ører.

Det er DMF-medlemmer, der har medvirket i undersøgelsen. Her er det Odense Symfoniorkester.

Den kraftigste lydpåvirkning hos musikere i et symfoniorkester kommer fra musikernes eget instrument. Musikerens placering i orkestret er af langt mindre betydning, slår en ph.d.-afhandling fast. 

GRATIS TILMELDING: Tilmeld dig Pas På Hørelsen 2013

Det er cand.med. Ph.d Jesper Hvass Schmidt, der står bag undersøgelsen ”Hearing Changes in Classical Musicians and Risk Factors” fra 2010. Den omfatter 440 musikere fra danske symfoniorkestre og slår altså fast, at lydniveauet fortaber sig ret hurtigt ned gennem orkestret og er tydeligt svagere allerede tre musikere væk.

Kraftigst lyd fra messingblæsere

Messingblæserne giver det kraftigste lydtryk, men målt på et niveau, der svarer til for eksempel 2. violinerne, er lyden fra blæserne mindre end den lyd, der genereres fra violinisten selv. Violinen overdøver altså selv den lyd, der kommer fra omgivelserne.

De højeste lydtryk er ved messingblæserne, og det laveste er ved de dybe strygere, som netto modtager mere lyd fra orkestret (end fra deres egne instrumenter), men det er altså undtagelsen.

Målingerne viser, at de musikere, der lider af hyperacusis (lydoverfølsomhed) hører bedre end gennemsnittet. Der synes at være en sammenhæng mellem lydoverfølsomhed og særlig god hørelse, hvilket forekommer logisk: Jo bedre du hører, desto mere lyd får du ind i øret.

Oplev eksperter og musikere fortælle om løsninger, der kan lette lydpåvirkningen for dig som musiker til Pas På hørelsen, der finder sted

  • 3. november 2013 i Aarhus
  • 5. november 2013 i Odense
  • 6. november 2013 i København

GRATIS TILMELDING: Tilmeld dig Pas På Hørelsen 2013

Kommentarer fra læserne

Signe Gad, 31-10-2013 11:33
All times, tak for det -

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.