af Henrik Strube

Lydstyrke måles i decibel, og man måler typisk spidsværdier og middelværdier. Når Pas På Hørelsen ruller over landet 3., 5. og 6. november, kan du høre mere om, hvor stor en belastning, der er forsvarlig.

Ved lydstyrkemålinger er der ofte være flere forskellige dB-værdier. Man måler typisk spidsværdier (peaks, impulslyd), som er udtryk for den kraftigste lyd i lydbilledet. Det kan være en pludselig, kraftig passage i et symfoniorkester eller braget fra skud eller fyrværkeri, som udelukkende er spidsværdi, idet lyden er pludselig og kun strækker sig over meget kort tid.

GRATIS TILMELDING: Tilmeld dig Pas På Hørelsen 2013

Hvorfor er middelværdien vigtig?

Ved en måling interesserer man sig også for middelværdien. Den betegner et gennemsnit af lyden målt over en vis periode. Når Arbejdstilsynet taler om, at ingen må udsættes for mere end 85 dB fordelt over en otte timers arbejdstid, så er der tale om et gennemsnit (middelværdi) af det lydtryk, en person har været udsat for i løbet af de otte timer. dB-skalaen er logaritmisk. Det betyder, at den vokser meget stejlt.

  • +3 dB svarer til en (fysisk) fordobling af energien i et lydsignal (det lyder ikke dobbelt så kraftigt, men evt. skadevirkning er fordoblet).
  • +6 dB svarer til en (fysisk) fordobling af en spænding f.eks. fra en mikrofon eller til en højttaler.
  • +10 dB svarer som en tommelfingerregel til en subjektiv (ikke fysisk) fordobling af lydstyrken. Det lyder som en fordobling af lydstyrken.

Kom til Pas På Hørelsen og oplev eksperter fortælle, hvordan du kan passe på dine ører.

GRATIS TILMELDING: Tilmeld dig Pas På Hørelsen 2013

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.