af Michael Kjærgaard

En sund krop og gode musikalske præstationer går hånd i hånd. Det er erfaringen på Sibelius Academy i Finland, hvor alle nye musikstuderende får et kursus i at passe på deres krop.

Professor i horn og musikpædagogik Erja Joukamo-Ampuja fra Sibelius Academy forklarer, at baggrunden for at sætte fokus på musikernes kropslige og mentale helbred er undersøgelser, som viser, at fire ud af fem klassiske musikere lider af smerter i løbet af deres karriere.

På Sibelius Academy i Helsinki starter nye studerende med at lære om deres krops ergonomi, inden de sætter sig til at spille deres instrument. Siden 2005 har alle studerende deltaget i et obligatorisk tredages kursus, hvor de i selskab med specialuddannede musiklæger og psykoterapeuter får undervisning i kropsholdning og musklernes behov for hvile.

Initiativtager til kurset er professor i horn og musikpædagogik Erja Joukamo-Ampuja. Hun forklarer, at baggrunden for at sætte fokus på musikernes kropslige og mentale helbred er undersøgelser, som viser, at fire ud af fem klassiske musikere lider af smerter i løbet af deres karriere. ”Jeg tænkte, at den bedste måde at undgå smerter på hos de kommende generationer af musikere, ville være ved at undervise de studerende i at planlægge deres øvning på en måde, så de undgår typiske problemer med høreskader og muskelsmerter, men også mentale problemer som stress”.  

Får undervisning i kropsergonomi

Derfor lærer nye studerende ved Sibelius Academy at planlægge deres daglige øvning med et særligt øvelsesprogram kaldet Planned Practice. Her får de viden om kroppens ergonomi og begrænsninger. Med hjælp fra psykoterapeuter bliver deres kropsholdning og bevægelser analyseret og rettet til, så den daglige øvning slider mindst muligt på kroppen. Samtidig har kurset fokus på de studerendes mentale indstilling til at øve sig ved at skabe bevidsthed om, at de ikke opnår resultater som musikere, hvis kroppen ikke kan følge med. Det betyder et farvel til dårlig samvittighed over ikke at øve fuld tid dagligt, men i stedet at tage en fridag efter en dags hård øvning.   

Mere tålmodige studerende

Kurset har givet de musikstuderende mere tålmodighed i forhold til at opnå resultater. Og ikke mindst har kurset båret frugt ved, at de studerende får langt færre problemer med smerter i kroppen, konkluderer Erja Joukamo-Ampuja. ”Jeg kan tydeligt se, at der er opstået en større opmærksomhed hos de studerende i forhold til at tænke længere frem med deres studier som musiker. De er blevet mere tålmodige med at lære og med deres øvning, og de har færre problemer med smerter i kroppen. De er simpelthen blevet bedre til at tage ansvar for deres mentale og fysiske sundhed”. Og selv om overbelastning ikke helt kan undgås, så betyder bevidstheden om kroppens begrænsninger, at de studerende er blevet hurtigere til at bede om hjælp, hvis symptomer på overbelastning viser sig, konkluderer Erja Joukamo-Ampuja.    


Faktaboks:

Hovedtanken bag Planned Practice er tålmodighed. Det tager kroppens muskler mellem 10 og 40 timer at komme sig efter en krævende øvning. Derfor skal en hård øvedag altid efterfølges af en dag, hvor kroppen hviler. Det giver kroppen tid til at styrke de stressede muskler, som dermed styrkes og langsomt bliver i stand til at klare en større belastning.  

Læs mere om Planned Practice


Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.