af Henrik Strube

Efter et årti med et voldsomt misbrug af alkohol og kokain gik Peter Andersen i behandling.

”Et liv uden stoffer er ikke en straf. Det er ikke en straf, jeg er i gang med. Det er ikke et fængsel, jeg er i. Det er bare nemmere for mig at håndtere livet uden alkohol og stoffer.” Peter Andersen (Foto: Morten Fischer)

Det lykkedes den nære ven, forsangeren i bandet, at overtale Peter til i det mindste at tage en snak med en misbrugskonsulent. Målet var ikke at rykke direkte i behandling - bare en snak på et privat behandlingssted.

”Jeg ville under ingen omstændigheder gå til noget offentligt behandlingssystem, ikke indrømme overfor gud og hver mand, at jeg havde det her problem. Jeg følte mig stemplet og havde det dårlig med det. Det var angstprovokerende at tale med den erfarne konsulent, som selv havde været misbruger.”

 

SE VIDEO: Hør Peter Andersen fortælle om bandet, der kommer med festen

Peter blev helt glad og lettet, da behandleren spurgte, om han havde været i stand til at stoppe?
”Ja!”, sagde Peter.
”Nå, det var ikke så godt,” svarede konsulenten. For ham var det et klart tegn på, at jeg ikke kunne holde op. Ellers sad jeg jo ikke der foran ham.

Behandleren kunne se lige igennem alle bortforklaringer og overspringshandlinger og trænge gennem de forsvarsværker, som Peter havde bygget op omkring sig. ”Vi kan godt hjælpe dig. Du kan sagtens klare det,” sagde behandleren.

Vidste du
- at kokain er det stof man hurtigst bliver afhængig af?

 

Telefonopringningen

Da Peter gik ud ad døren til behandlingsstedet, følte han befrielse. Samme aften skulle han spille med bandet. Forsangeren spurgte, hvordan samtalen var gået. ”Jeg tror sgu, jeg gør det,” svarede Peter.

”Så ring nu,” sagde forsangeren. Han ville ikke acceptere bandets forslag om at tage en vikar ind på trommerne, mens han var i behandling. På behandlingsstedet hjalp de ham med at strikke et program sammen, som gjorde det muligt at passe jobbet i orkestret. Det betød behandling i dagtimerne med overnatning hjemme.

I den første tid kørte han i egen bil til jobbene og havde sit eget omklædningsrum. Det var for tæt på: Den traditionelle feststemning i omklædningslokalet, køleskabet med øl, vin og de obligatoriske flasker cognac, som rideren foreskrev.

Vidste du?
- at man i DMF kan tegne en helbredsforsikring, som kan betale for alkohol- og stofbehandling?

 

Læs mere om helbredssikring for 113 kr./md via DMF

Mønsteret brydes

Det var svært ikke at være med til festen. Mønsteret skulle brydes.
Almindeligvis betyder det, at grænserne mellem fest og afholdenhed må trækkes hårdt op. Peter gav sig selv opgaver, som gjorde, at han alligevel kunne være med til i hvert fald nogle af festerne blot uden at drikke og indtage andet end vand og en cult shaker, når det gik højt. Han kunne lave god mad, også til mange personer, og han kunne være med til at jamme, når der skulle spilles.

”Men hvis jeg blev inviteret med til bare at feste, sagde jeg nej tak.” Omverdenens reaktioner var forskellige. Nogle tog det helt fint, andre faldt fra. Ikke alle vennerne kunne håndtere Peters nye situation.

Det nye livsmønster

Hvordan kobler man sig fri af et mønster? Hvordan holder man op med at se en brandert eller en rus som en belønning eller flugt?

Belønning efter jobbet, efter kraftanstrengelsen, efter den travle dag. Flugt fra tankerne, dæmonerne, depressionen, angsten. Ifølge Peter er det ikke så svært, som man skulle tro.

”Det kommer, når man har lært at se tilbage på de forfærdelige ting, man har oplevet som misbruger. Det er virkelig, virkelig slemt at være alkoholiker på den måde, jeg var det,” siger Peter og fortsætter: ”Det kan godt være, at der har været fire timers fest og belønning, men ofte har det været helt forfærdeligt bagefter. Man er syg, og man har lavet ting, som man ikke vil kendes ved, og man kan ikke se sig selv i spejlet om morgenen. Det svære kommer, når der dukker noget op, man ikke kan håndtere, og hvor rusen var den måde, man var tryg ved at klare det på. Jeg har god glæde af en sætning: Hvis der sker noget dårligt, kan jeg kun gøre det værre ved at drikke. Rusen gør det måske lettere lige i øjeblikket, men værre på sigt,” siger Peter.

SE VIDEO: Hør Peter Andersen fortælle om bandet, der kommer med festen

At spille som ædru

”Man når måske ud over nogle stepper på en anden måde med stoffer og sprut, men man hører til gengæld heller ikke, hvor dårligt det lyder. Der er ikke nogen sammenhæng mellem stoffer og det at spille godt. Man spiller ganske enkelt bedre, når man er clean. Det kan være, at man synes, at det lyder bedre i rusen, men det er ikke ensbetydende med, at det er rigtigt. I de store klassiske orkestre, hvor man har årlige auditions bag forhæng, bliver misbrugere og alkoholikere sorteret fra, fordi de ganske enkelt spiller dårligere. Hele sammenblandingen af stoffer, alkohol og musikkens væsen er bare en undskyldning for at have lov til det, og selvfølgelig hænger det sammen med miljøet.”

LÆS MERE: Læs første del af interviewet med Peter Andersen


Faktaboks 1:

Rotter på coke

Der findes et klassisk forsøg, hvor man opstillede to bure med rotter i. I det ene bur kunne rotterne få kokain ved at bevæge et hængsel et antal gange. I det andet var kokainen skiftet ud med heroin. Det viste sig, at kokainrotterne meget hurtigt glemte alt andet omkring sig i anstrengelserne for at få mest muligt kokain. De holdt op med at ordne pelsen, holde sig renlige og holdt hurtigt op med at interessere sig for mad. De gik til grunde langt hurtigere end heroinrotterne i forholdet 80 til 30.

Er kokain virkelig så hurtigt afhængighedsskabende? Kan man blive afhængig af nogle enkelte snif? ”Ja,” siger Peter.

”Det kan man faktisk. I hvert fald går det ganske hurtigt. Man skal bare helt lade være.”


Faktaboks 2:

Hvorfor drikker Jeppe?

Når man begynder at finde ind til kerneområderne i sit liv, går det også op for én, at der var grunde til, at man drak på de forskellige tidspunkter. Det hjælper med til at tilgive sig selv. Der er forskellige drikkemønstre. Ikke alle kan henvise til en ulykkelig barndom eller til begivenheder, som gør, at de drikker.

”Der ligger forskellige tilgange til alkoholisme. Jeg tror, at det giver et andet drikkemønster, hvis man er festalkoholiker. Man drikker sig slet ikke ned på samme måde og er i stand til at give sig selv og sin krop pauser.


Faktaboks 3:

Når man selv er festen

Forbruget af alkohol og måske kokain kan komme snigende. ”Hvis man er oppe i en liga, hvor folk ved, hvem man er og genkender én, så kører det. Hvis vi går ud på en bar eller en restaurant bagefter jobbet, så opstår der en fest rundt omkring os. Andre mennesker går til fest. Vi er festen! Lige pludselig er festen blevet hverdag. Torsdag, fredag, lørdag. Det er svært at slippe, når du kommer hjem,” fortæller Peter Andersen.


Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.