af Karen Bendix

Fysisk og mental træning vægtes meget forskelligt rundt om på de danske konservatorier. Og ingen har det som obligatorisk fag.

Bevægeapparatet er en del af musikerens instrument. Har man ondt i skuldrene, problemer med ryggen eller ondt i maven inden koncerten kan et langt liv som musiker blive ekstra hårdt. Derfor er det vigtigt, at musikere allerede fra konservatorietiden er bevidste om deres kropsholdning, øveritualer og mentale tilstand. Men på de fleste konservatorier udbydes kun meget få eller ingen tilvalgsfag i fysisk og mental træning.

Fylde, flow og fokus

Dorthe Nørgård underviser i tilvalgsfaget Musikersundhed på Syddansk Konservatorium i Odense.

En fejlprioritering mener bl.a. Dorte Nørregård, der underviser i musikersundhed på Syddansk Musikkonservatorium i Odense, hvor alle de studerende får tilbudt faget Musikersundhed på første og andet år. De studerende får i tilvalgsfaget undervisning i bl.a. anatomi og fysiologi sideløbende med den fysiske og mentale træning. Og det er vigtigt både som professionel musiker og som musik- og instrumentallærer at være bevidst om hele kroppen.

”Faget musikersundhed er desværre blevet svigtet på konservatorierne. Det har ikke fungeret i mange år. Men med den nye rektor vil vi have det til at fungere som et tilvalgsfag for både 1. og 2. års studerende. Det er først fra i år, vi har fået det som fast tilvalg i Odense, efter en underskriftindsamling fra de studerende om, at de ønskede kropsfag,” fortæller Dorte Nørregård, der er uddannet fysioterapeut og i bioenergetisk kropstræning, hvor man arbejder med fylde, flow og fokus.
Læs her om en studerendes beskrivelse af faget Musikersundhed.

Træning som led i hovedfaget

Mads Kjær Jensen er studieleder for bl.a. AM og RM på Det Jyske Musikkonservatorium.

På det Jyske Musikkonservatorium har man trods nedskæringer bibeholdt den fysiske træning i bacheloruddannelsen på deres AM og rytmiske musikuddannelser, fortæller Mads Kjær Jensen, der er studieleder for bl.a. AM og RM på Det Jyske Musikkonservatorium.

”Vi ser faget Krop og Musik som et enormt vigtigt fag for vores studerende og har derfor gjort det til et ETCS-normeret fag. Det er vigtigt for de studerende at få en ordentlig forståelse af bevægeapparatet, så de kan korrigere sig selv og dermed undgå skader. Men også så de kan hjælpe medspillere eller elever til at få en god holdning og hjælpe med øvelser og træning. Den mentale træning har vi ikke som decideret fag. Men som led i hovedfagene,” fortæller han.

Læs sangerinden og fysioterapeuten Marit Greens beskrivelse af et musikerrelateret træningsforløb.

Ikke for de klassiske

Claus Olesen er saxofonist og studieleder for de klassiske instrumetalister på Det Jyske Musikkonservatorium.

For de klassisk studerende ved det Jyske Musikkonservatorium er det derimod en noget andet situation. De har hverken fysisk eller mental træning som fag i deres uddannelse, forklarer Claus Olesen, der er studieleder for de klassiske studerende:

”Det er 10-15 år siden, vi havde et obligatorisk fag i fysisk træning på konservatoriet. Med den moderne form for hovedfagsundervisning ligger den fysiske og mentale træning som led i hovedfagsundervisningen. Lærerne gør meget ud af at fortælle eleverne, hvordan de skal undgå skader og overanstrengelse. Og også om performanceteknik. Hovedfagsundervisning og undervisning i at bruge bevægeapparatet ordentligt hænger uløseligt sammen. Vi ser derfor den fysiske og mentale forberedelse som en naturlig del af studiet, selv om det ikke er en del af studieplanen,” fortæller Claus Olesen.

Ved siden af hovedfagsundervisningen har de klassisk studerende ved Det Jyske Musikkonservatorium mulighed for at vælge kurser i bl.a. Alexanderteknik, som mange benytter sig af, og de kan også vælge at få et coachforløb omkring den mentale træning. 

Claus Due er studieleder på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Hovedfagslærerne har ansvaret

I København kan man på DKDM få mentaltræning som tilvalg på 1. og 2. år, men ellers bliver man ikke tilbudt fysisk træning, da ønskerne om, hvilken træningsform man skulle tilbyde, var meget spredte. Konservatoriet har tidligere haft kropsfag, som blev kritiseret, og derfor er det kun mentaltræning, der tilbydes, siger studielederen Claus Due.

Også på Rytmisk Konservatorium har man valgt at neddrosle ambitionerne om kropsfag, da det ifølge studiekoordinator Claus Finderup ikke er noget stort problem for rytmiske musikere.

”Hvad vi har af fysisk og mental træning er en kort historie. Det er hovedfagslærerne, der står for at vejlede de studerende i ikke at belaste deres krop. Og vi har ikke tænkt os at ændre ved det og lave særskilt kropstræning. Vi har heller ingen undervisning i mentaltræning. Det ligger under performance. I fagbeskrivelsen for sangerne står, at de i hovedfaget skal lære om kropsbevidsthed. Men ellers er det hovedfagslærernes opgave at gå i dybden med det,” mener Claus Finderup.

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.