af Michael Kjærgaard

Violinist Inger Høj lærte at passe på sin krop med Alexanderteknikken, da hun tog en master i violinspil på Northwestern University i Chicago. På musikkonservatoriet i København lærte hun til gengæld aldrig at passe på sig selv.

Inger Høj har studeret i USA, hvor alle studerende havde to timers undervisning hver uge i Alexanderteknikken. Hensigten var at give de studerende teknikker til at forebygge slidskader.

”I USA lærte jeg at passe på min krop. Det har givet mit violinspil en meget bedre klang”

Efter et år som master-studerende i violin på Northwestern University i Chicago fra 2006 til 2007 er violinist Inger Høj ikke i tvivl om, at den ugentlige undervisning i Alexanderteknik har lært hende at undgå skader ved de mange timers daglige monotone bevægelser med violinbuen.

”På Northwestern University havde alle studerende to timers undervisning hver uge, hvor vi lærte om Alexanderteknikken. Hensigten med undervisningen var at give de studerende teknikker til at forebygge slidskader, som rigtig mange klassiske musikere ellers får,” fortæller Inger Høj, der i dag er violinist i DR’s Symfoniorkester.

Efter endt Master Degree i Chicago tog Inger Høj til New York, hvor hun studerede violinspil og Alexanderteknik hos violinisten og autoriseret Aleaxanderteknik-lærer Michelle Makarski.

Lærte ikke om sundhed i Danmark

Inger Høj oplever, at der i USA er et langt større fokus på sundhed og på at undgå slidskader hos både lærere og studerende. Det kom til udtryk gennem såvel undervisningen i Alexanderteknik som det generelle fokus på at holde sig i form hos hendes medstuderende.

Det var der til gengæld ikke, da hun studerede på Det danske Musikkonservatorium i København fra 2002 med debut fra solistklassen i 2010.

”Det er min oplevelse, at der generelt er meget større fokus på sundhed på de udenlandske musikkonservatorier, end der er i Danmark. Det var i hvert fald ikke noget, som jeg lærte om, da jeg studerede i København.”

Det er synd, slår Inger Høj fast. Ved at bruge Alexanderteknikken har hun lært at slappe af i kroppen og lave de rigtige bevægelser, når hun dagligt sidder ned og spiller violin. Og det er ikke kun hendes krop, som har fået det bedre, også hendes violinspil har nydt godt af Alexanderteknikken.

”Jeg opdagede langsomt, at jeg som violinist begyndte at spille bedre og har fået en større klang i mit spil,” forklarer Inger Høj.

Links:

Læs om violinisten og autoriseret Alexanderteknik-lærer Michelle Makarski, der underviste Inger høj i New York og nu er professor på det Jyske Musikkonservatorium.

Læs om, hvordan man bliver undervist i Alexanderteknik.

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.