af Morten Fischer

Mange musikere er begejstrede for CrossFit – en træningsform i hold, hvor man får trænet hele kroppen og alle musklerne i løbet af en time. ”Mange tror, at det er en vildt umenneskeligt hård sport, men der er plads til alle størrelser og folk i god form og dårlig form. Det vigtigste er bare, at man er motiveret og har viljestyrke,” fortæller sangeren Kit Flensted i artiklen og web-tv-indslaget.

Mange musikere dyrker CrossFit, fortæller sanger og studerende Kit Flensted, her flankeret af to kolleger, trommeslagerne Jon Grinde (t.v.) og Jakob Mygin (t.h.). Foto: Morten Fischer

I Kødbyens rå og upolerede omgivelser på Vesterbro i København finder man Butcher’s Lab, som falder fint ind i miljøet. De kolde, smudsige, hvide fliser på væggene er skriblet til med sprittusch – ikke noter om slagtesvin og kødudskæringer, men derimod træningstal og -tider fra de hårdtarbejdende CrossFit-udøvere, der i dag huserer i det tidligere slagtehus. Vægtskiverne i stabler på gulvet og vægtstativerne indikerer træningscenter og fitness, men i hjørnet ligger lastbildæk og store mukkerter, ligesom der hænger torve fra loftet.

SE VIDEO: MUSIKERENS web-tv har indslag om CrossFit

Træning til virkelighedens verden

”CrossFit er en blanding af sprint, vægtløftning og gymnastik,” fortæller Frank Thøgersen, der, foruden at være musiker, har uddannet sig i træningsfysiologi og nu underviser på CrossFit-centret Butcher’s Lab. ”Alle de ting, vi laver, skal kunne omsættes til virkelighedens verden. Det skal ikke være ligesom i et fitnesscenter, hvor man sidder i en maskine og har isoleret en muskel. Vi arbejder med hele muskelkæder,” fastslår Frank.

LÆS OGSÅ: DMF-medlemsrabat på fitness

Musikere har brug for sundere livsstil

WOD (Workout Of the Day) er betegnelsen for dagens træningstime, oplyser Kit Flensted, der har inviteret MUSIKEREN til Butcher’s Lab. Kit er 23 år og sangerinde på 2. år på Rytmisk Musikkonservatorium. ”13 kg på fire måneder!” Så meget har den – bestemt ikke overvægtige – pige slanket sig via CrossFit-træningen. Det lyder imponerende, men er i denne sammenhæng ikke det væsentligste, for CrossFit handler om en sundere livsstil både mentalt og fysisk, hvilket musikere i høj grad har brug for, mener Kit:

”Der er mange ting i denne branche, der arbejder imod os. Vi har en lidt anderledes døgnrytme, er mere udsat for alkohol, end andre er i deres arbejde, og sidder i mystiske stillinger med vores instrumenter, hvilket giver spændinger i kroppen. Derudover er der mange psykiske op- og nedture forbundet med det at være musikere. Motion gør mig udholdende og frisk – det er min lykkepille især i den mørke årstid. Man får et langt større overskud.”

 

Er blevet en bedre sanger

Derudover oplever Kit, at hun også musikalsk er blevet bedre: ”Jeg synger på en helt anden måde. Jeg har fået en langt større spændvidde og har fået kontrol over mine mavemuskler, så jeg kan også lave nogle andre ting rent teknisk.”
Hvis man har svært ved at motivere sig selv til at træne, oplever Kit at CrossFit har sine fordele:

”Træningen ændrer sig altid: Dette medfører

  1. At man ikke keder sig eller går død i træningen.
  2. At kroppen bliver udsat for et konstant chok, så man hele tiden skal anstrenge sig. Den typiske træningsfejl er, at man laver den samme rutine hver gang og aldrig udfordrer kroppen.”

Mød kollegerne i ny kontekst

Mange skuespillere og musikere - fra Jonathan Spang til Burhan G - har fundet glæde ved denne træningsform i Butcher’s Lab, oplyser træner Frank Thøgersen. Derfor har man også fordelen ved at møde kollegerne i lidt andre rammer: ”Man lærer hinanden at kende i en anden kontekst, når man står derinde, sveder tran og har det for hårdt. Så har man noget at snakke om det til næste job – jeg synes, det er det fedeste,” jubler Kit.

Passer til musikeres dagligdag

Træningstidspunkterne kan nemt passes ind i musikeres dagligdag, har Kit Flensted erfaret.

”WOD tager kun en time, så det er så let bare at hoppe herned, give den gas en time og så tage af sted igen. Det passer også vildt godt til livet som musiker at kunne komme fx kl. 10 om morgenen og træne hårdt, hvilket andre mennesker hellere vil gøre senere på dagen,” siger Kit, der selv træner cirka tre gange om ugen. Hun er også glad for, at alle kan træne sammen ligegyldigt, hvor fit man er: ”For er man i dårlig form, tager man bare en mindre tung vægt og løber turen lidt langsommere.”

 

Efterlyser sundhed på skemaet

Alle musikere ville have godt af at dyrke noget hård sport, mener Kit Flensted, som har planer om at lave en emneuge om træning, livsstil og sundhed på Rytmekons, hvis hun får lov. For som hun siger: ”Jeg ville ønske, det var en hel fast del af vores skema, men jeg tror ikke, det er realistisk.”

SE VIDEO: MUSIKERENS web-tv har indslag om CrossFit

Links

  • Træning hos Butcher’s Lab koster 450 kr./md. og 400 kr./md.for studerende: www.butcherslab.dk
  • Musikvideoer med Kit Flensted:

www.youtube.com/watch?v=IxvM3T9VvGs

www.youtube.com/watch?v=JSo1onKyQUI

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.