af Karen Bendix

For nogle er kontanthjælp bunden. For andre er det grundlaget for en ny begyndelse. Trommeslager Hans Rosenberg ser betragter sin tid på kontanthjælp som begyndelsen på et nyt liv.

Trommeslageren Hans Rosenberg har ved hjælp af kontanthjælp fået styr på sit alkoholmisbrug. Med hjælp fra DMF har han fået en lejlighed og nu er han snart klar til at komme videre i livet.

Han er musiker helt ind i marven. Musik har altid været hans primære valg af arbejde. Og når der ikke har været musikerjob, har han arbejdet som alt fra skolelærer, musikpædagog, taxachauffør, rytmekonsulent, og hvad der ellers bød sig. Men når en ny turné eller studieindspilninger bød sig, kastede han sig over det – fordi han ikke kunne lade være.  

"Hvor jeg før havde haft alkoholen som afstiver, havde jeg pludselig ingenting," siger Hans Rosenberg

 

25-årigt samliv med flasken

Én anden ting, han ikke kunne lade være med, var at drikke. Et 25-årigt samliv med flasken og en formidabel evne til at feste igennem – også når de andre gik hjem – passede på mange måder godt sammen med dét at være musiker. Og først alt for sent blev han selv klar over, at han var ved at drikke sig ihjel.

”Jeg var alkoholiker i 25 år. Og det var jeg god til. Hvis der var noget, der gik mig på, eller hvis jeg ikke lige kunne overskue en situation, drak jeg det bare væk. Og da jeg var skide god til at drikke og feste, passede det mig rigtig godt som musiker,” fortæller Hans og fortsætter:

”I dag har jeg været ædru alkoholiker i fem år, 7 måneder og 12 dage. Jeg er genetisk alkoholiker og har, siden jeg første gang blev fuld som 15-årig, vidst det. Jeg har også vidst, at jeg skulle helt ud på kanten af livet, før jeg ville stoppe med at drikke.”

Og ganske rigtig – i 2006 var Hans så tæt på at dø af sit alkoholforbrug, at han måtte trække stikket og søge hjælp.  

Fra sygedagpenge

Hans begyndte at få behandlinger for sit alkoholproblem og gik samtidig til møder med andre alkoholikere, hvor han lærte at være alkoholfri én dag ad gangen. Fra 2006-2010 var han på sygedagpenge, indtil han blev hældt ud:

”Det var et helvede at komme igennem den tid. En dag sagde de fra kommunen, at nu måtte jeg da være ovre det misbrug og komme ud af sygedagpengene, selvom de godt kunne se, at jeg havde det ad helvede til. Jeg kunne ingenting. Og hver gang, jeg prøvede at tage noget arbejde eller spille med nogen, kunne jeg alligevel ikke overskue det. Hvor jeg før havde haft alkoholen som afstiver, havde jeg pludselig ingenting. Jeg skulle opfinde en helt ny tilværelse og genopfinde mig selv,” fortæller Hans, der efterfølgende kom på kontanthjælp.  

Reddet af kontanthjælpen

”Kontanthjælpen har været en fantastisk ting for mig. Uden den var jeg aldrig kommet ud af mit misbrug. Der var ingen krav til mig på kontanthjælp, så jeg har brugt alle 24 timer i døgnet de sidste fem år på at komme ud af mit misbrug. Nogle dage har jeg været til 6-7 møder i AA-grupperne, fordi det hele har været helt sort for mig. Jeg har haft det som et fuldtidsarbejde at lære mig selv at kende, lære mine grænser at kende, ændre livsindstilling, tage én dag ad gangen og simpelthen lære at leve igen. Nummer ét for mig er at være ædru,” konstaterer Hans.  

På kontanthjælp med børn i bagagen

Ud over musikken har Hans også to børn. De bor i den anden ende af landet. Og det er ikke meget, han har haft mulighed for at se dem, eftersom han har boet på en sofa hos en ven i seks år og ikke haft råd til andet end mad og børnepenge.

”Ja, det har ikke været luksusferier, de har været på, når de har besøgt mig. Det har været discountweekender. Men har jeg på nogen måde haft noget til overs fra kontanthjælpen, har jeg brugt det på mine børn. De er min førsteprioritet. Og så har jeg haft nogle gode venner, der har lånt mig penge, hvis jeg intet har haft. Jeg kunne måske nok have fået noget fra kommunen. Men fordi jeg har følt mig som et dårligt menneske og har ligget samfundet nok til last, har jeg ikke kunnet få mig selv til at spørge,” fortæller Hans, der inden han kom på kontanthjælp havde drukket alt op. Hvad han havde af instrumenter og udstyr blev solgt for at få råd til alkohol. Så der var intet tilbage ud over hans gamle trommesæt, da han kom på kontanthjælp.  

Musiker på kontanthjælp

I de år Hans har været på kontanthjælp og arbejdet sig ud af sit alkoholmisbrug, har han stadig spillet musik. ”Jeg har spillet en del for at holde mig i gang, mens jeg har været på kontanthjælp. Men da alt, jeg tjener, bliver trukket pga. kontanthjælpen, har jeg jo spillet gratis. Det har jeg ikke noget imod, bare jeg får mulighed for at spille,” siger Hans.  

Glæder sig til fremtiden

I løbet af de seneste måneder er der begyndt at komme lys forude:

”Fra 2013 skal jeg på et kursus i jobcentret, hvor jeg skal finde ud af, hvordan jeg kommer i gang igen. Jeg vil rigtig gerne ud og være selvstændig, spille koncerter og studiejob, undervise både voksne og børn i musik og stomp – bare det har noget med musik at gøre. Jeg skal blot hele tiden sørge for at kunne klare det. Kommer jeg ud, hvor jeg ikke kan bunde, går det galt. På jobcentret er de heldigvis virkelig gode til at hjælpe mig og forstå min situation,” fortæller Hans og ser lyst på fremtiden:

”Camilla Nielsen fra DMF er min skytsengel! Hun har hjulpet mig med at få min egen lejlighed. Så med mit eget sted, et nyt liv og en plan for min fremtid med musik, tror jeg på det.”

 


Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.